Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Spørgsmål 84
Offentligt
”Den rigtige vindkraftudbygning”Samfundsøkonomiske gevinster, især ved landmøller
Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien har anbefalet en konkret udbygningsplan for vindkraftfrem mod år 2020 – ”Den rigtige vindkraftudbygning”. Udbygningsplanen blev fremlagt i foråret 2009 ogbeskriver en vindmølleudbygning, der vil sikre at 50 % af Danmarks elforbrug i 2020 kan dækkes afmoderne vindmøller på land og hav.En samfundsøkonomisk analyse viser at planen kan blive en gevinst for Danmark. De økonomiske fordeleviser sig særligt for de landbaserede vindmøller.Beregningerne er gennemført med rentesatser (diskonteringsfaktorer) mellem 3 og 6 % og i alle tilfældeneer der et samfundsøkonomisk overskud for de landbaserede vindmøller. For havmøllerne er der etsamfundsøkonomisk overskud ved 3 % diskonteringsfaktor.
Danmarks selvforsyning med energi og dermed uafhængigheden af import - fra måske politisk ustabileområder - vil øges med udbygning med vedvarende energi. Denne samfundsøkonomiske gevinst er ikkemedregnet.Der er plads både på land og til havs til nye vindmøller. På havet er vindressourcen bedre end på land, mentil gengæld er der større investeringer og driftsomkostninger på havet og den samlede produktionspris ersåledes højere på havet end på land. Beregningen viser at omkostningen pr. produceret kilowatt-time liggeromkring 25-35 % højere på havet end på land.
Beregningsmetode og forudsætningerBeregningen er baseret på de metoder og forudsætninger, som Energistyrelsen og Finansministerietanbefaler til samfundsøkonomiske projektvurderinger, herunder Energistyrelsens senesteBasisfremskrivning fra maj 2009 for udviklingen i det danske energisystem.”Den rigtige vindkraftudbygning” går videre end vindkraftproduktionen i EnergistyrelsensBasisfremskrivning og fordobler således produktionen i 2020 til i alt ca. 20 TWh, svarende til omkringhalvdelen af det danske elforbrug.For alle udbygningerne er der beregnet et samfundsøkonomisk resultat ved at sammenholde - på den eneside -investeringer og omkostninger til drift og vedligeholdelse med - på den anden side- indtægterne, derkommer fra elsalget og sparede sundhedsomkostninger på grund mindsket udledning af SO2 og NOx. Påhenholdsvis land og hav summeres alle overskud/underskud til et samlet resultat jævnfør figuren. Denøkonomiske værdi af ændrede CO2 udledninger er på grund af CO2 kvotesystemets virkemåde indregnet ielprisen.Den udvikling i elprisen, som Energistyrelsen forudsætter, er korrigeret for det prispres somvindmøllestrømmen skaber på markedsprisen for el. Elprisen stiger fra et niveau på under 30 øre pr. kWhfrem mod år 2013/14 til et niveau på lidt over 40 øre pr. kWh og svinger herefter mellem godt 40 og ca. 45øre pr. kWh. De forudsatte investeringer for landmøller ligger på ca. 10 mio. kr. pr. MW og ca. det dobbeltefor havvindmøller.Beregningsmetode og de anvendte forudsætninger er nærmere beskrevet i et teknisk baggrundsnotat. Vedopstillingen af beregningen er Poul-Erik Morthorst fra Risø/DTU konsulteret for råd og vejledning ogberegningerne er kontrolleret af konsulentfirmaet EA Energianalyse. Det skal dog pointeres at ansvaret foralle beregninger og resultater ligger hos Danmarks Vindmølleforening.
Samfundsøkonomisk overskudHovedresultatet viser, at ved 3 og 4 % diskonteringsfaktor er det samlede resultat for heleudbygningsscenariet positivt. Ved alle de valgte diskonteringsfaktorer er der et samfundsøkonomiskoverskud for den landbaserede del af udbygningsscenariet.Overskuddet fra landmøller opvejer det negative resultat på havmøllerne ved 4 % diskonteringsfaktor ogved 3 % er der positive resultater for både land og hav. Ved en 5 % diskonteringsfaktor er landmøllernesoverskud tæt på at udligne underskuddet fra den havbaserede udbygning.Følsomhedsanalyser viser at ved en knap 4 % højere elpris end den oprindeligt antagne pris, så vil detsamlede scenarie giver et samfundsøkonomisk overskud ved 5 % diskonteringsfaktoren. På samme måde vilen ca. 5 % lavere investeringsomkostning på både land og hav betyde at hele scenariet er positivt ved 5 %diskonteringsfaktoren.
Produktionspriser, kr./kWhUdover den samfundsøkonomiske projektvurdering er der også beregnet også en produktionspris (kr./kWh)ud fra de krævede investeringer og omkostninger til drift og vedligeholdelse samt den produktion somvindmøllerne skaber.Med det aktuelle niveau for investeringer og driftsomkostninger ligger produktionspriserne mellem ca. 40og 48 øre pr. kWh for landmøller, afhængig af diskonteringsfaktoren, og faldende frem mod år 2020 tilmellem ca. 36 og 44 øre pr. kWh. (Faldet skyldes faldende omkostninger pga. teknologisk udvikling).Tilsvarende for havmøller og ligeledes med det aktuelle niveau for investeringer og driftsomkostningerligger produktionspriserne mellem ca. 50 og 55 øre pr. KWh, dog lidt højere ved placering i indre farvande.I nedenstående figur er vist produktionspriserne for de forskellige udbygninger ved 5 % diskonteringsfaktor.
Produktionspris (5 % rente)0,70000,60000,5000
kr./ kWh
0,40000,30000,20000,10000,00002009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
landindre farvandevesterhavet
Henrik Skotte, økonomDanmarks Vindmølleforening, februar 2010