Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 8
Offentligt
740873_0001.png
740873_0002.png
740873_0003.png
740873_0004.png
N O T AT
19. marts 2009J.nr. 2501/1213-0002Ref. RMHGenerel energipolitik og energibesparel-ser
Uddeling af første runde tilskudsmidler til kampagner om energibesparelser i bygningerI energiaftalen fra 21. februar 2008 er der afsat en pulje til informations- og kampagnevirk-somhed til fremme af energibesparelser i bygninger. Midlerne uddeles som en tilskudsordningadministreret af Energistyrelsen. Der blev indkaldt til først tilskudsrunde på 10 mio. kr. i de-cember 2008 med følgende tilskudsprogram:1. Generelle informationsaktiviteter:1. Regionale og lokale informations- og kampagneaktiviteter om energimærknin-gen af bygninger2. Informations- og kampagneaktiviteter om bygningsreglements energikrav2. Demonstrationsprojekter om gennemførelse af energibesparelser med udgangspunkt ienergimærkningenAnsøgningsfrist for den første tilskudsrunde var d. 2. februar, og der er indkommet 43 ansøg-ninger. 33 af ansøgningerne omhandler program 1. Generelle informationsaktiviteter og 10 afansøgningerne omhandler program 2. Demoprojekter.Energistyrelsen peger på 9 ansøgninger, der bør have tilsagn, hvoraf 8 af ansøgningerne falderinden for programområde 1 om generelle informationsaktiviteter. Ansøgningerne er udvalgtud fra, om de lever op til indholdet i de fastsatte programområder. Derudover er ansøgninger-ne prioriteret i forhold til faglig kvalitet samt hvilke projekter, der vil have størst informati-onsmæssig effekt i forhold til at opnå energibesparelser i bygninger. Sammenlagt er tilskuds-beløbet til de 9 projekter på 9.038.975 kr. De resterende midler overføres til en ny tilskuds-runde i 2009, da det vurderes, at de øvrige ansøgninger ikke lever op til tilskudsprogrammet,ikk er af tilstrækkelig kvalitet eller har indholdsmæssigt sammenfald med et eller flere af deprojekter, der meddeles tilsagn.Til orientering er nedenfor en kort beskrivelse af de 9 projekter.Spar Nord Bank. ”Energirigtig boligrådgivning” (952.800 kr.)Projektet består i udvikling af en efteruddannelse til finansielle boligrådgivere, så de bliver istand til at agere sparringspartner for boligejere i forhold til iværksættelse af energibesparendeforanstaltninger og dermed bl.a. sikre, at kendt viden fra energimærkningerne bringes i spil.Derudover består projektet i udbredelse af viden om energirigtige investeringer til boligejerebl.a. ved lokale aktiviteter og udarbejdelse af brochuremateriale og ny hjemmeside.
Side 1
Bornholms Miljø- og Energicenter/Energitjenesten. ”Forstå dit energimærke”(436.625 kr.)Med dette projekt vil Energitjenesten på Samsø, Ærø og Bornholm med en række aktivitetervise huskøbere, hvordan energimærket helt konkret kan bruges til at forbedre huset og samti-dig spare penge på varmeregningen. Dette gøres bl.a. ved følgende aktiviteter:- En informationskampagne med annoncer, artikler og pjecer, der skal gøre boligejere be-vidste om fordelene ved at gennemføre energibesparelser.- En servicehjælp-ordning, hvor nye husejere tilbydes besøg af en medarbejder fra Energi-tjenesten, som guider husejeren til at læse, forstå og handle på baggrund af energimærketsanbefalinger.- Tema-arrangementer om forskellige muligheder for at gennemføre energiforbedringer,samt tilbud til boligejere om deltagelse i ERFA-grupper.
Dansk Byggeri, Tekniq, Teknologisk Institut og Energitjenesten. ”Energivejledning – Engenvej fra energimærke og BR-krav til energibesparelser” (2.960.000 kr.)Projektet sigter mod at kvalificere håndværkere til at fungere som energivejledere ved renove-ring og forbedring af bygninger. Aktiviteterne består af følgende:- Regionale temaeftermiddage for udførende virksomheder, med det formål at stimulerevirksomhedernes interesse i energivejledning.- Udvikling af målrettet og kompetencegivende uddannelse i energivejledning til håndvær-kere.- Udvikling og distribution af værktøjer til energivejlederen.- Synliggørelse af de uddannede energivejledere og deres kompetencer.
Dansk Industri. ”Energitjek” (1.425.000 kr.)Projektet består af en kampagne rettet mod private boligejere, der er et vanskeligt segment atfå til at energirenovere. Derfor vil kampagnen forsøge at fange boligejernes opmærksomhedpå en ny og anderledes måde ved at ”lege” kampagnens budskaber ind ved en konkurrence,der reklameres for i aviser og i radioen og ved arrangementer i storcentre. Kampagnen lance-res lokalt i de fem regioner, og der udpeges en vinder af konkurrencen i hver region. Præmiener rådgivning fra en energikonsulent samt en præmiecheck til indkøb af byggematerialer tilenergirenovering. Efterfølgende vil der følges op på vindernes renoveringsprojekter ved en ar-tikelserie i lokale dagblade.
Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitektforening. ”Oplysning og under-visning for arkitekter indenfor energiområdet” (1.390.000 kr.)Projektet består i at udvikle og tilbyde arkitekterhvervet et samlet gratis efteruddannelsestil-bud, der gør arkitekter i stand til at rådgive alle lige fra professionelle bygherrer til privatehusejere om energieffektivisering. Aktiviteterne i projektet er følgende:- Kurser i bygningsreglementets energikrav.- Etablering af en ”energiskole” med tre klassetrin, der skal opgradere arkitekternes viden iforhold til, om de er på begynderniveau, mellemniveau eller ekspertniveau. ”Energisko-len” har til formål at uddanne arkitekterne i forhold til rådgivning og projektering på ener-girenoveringsområdet.Side 2
-
Lavenergiworkshops om energibesparelser i et helhedsperspektiv for nybyggeri og størrerenoveringsprojekter. Der vil særligt være fokus på, hvordan energibesparelser indtænkestidligt i et byggeprojekt. Resultaterne fra workshops’ne præsenteres på to seminarer.
Det Grønne Hus/Energitjenesten Sjælland. ”Kommunale energibesparelser skal værelette at udføre” (507.800 kr.)Formålet med projektet er at inspirere til at gennemføre energibesparelser i kommunerne samtindsamle gode eksempler på allerede gennemførte energibesparelser. Der nedsættes en ERFA-gruppe med energiansvarlige fra 6-8 sjællandske kommuner, der med udgangspunkt i energi-mærkninger diskuterer måder at gennemføre energieffektiviseringer i kommunale bygninger.Erfaringerne om konkrete gennemførte løsninger, som er diskuteret på ERFA-møderne, sam-les i faktaark, som udbredes til andre kommuner på Sjælland.
Energi- og Miljøcenter Nordjylland. ”Brug energimærket – Det er guld værd”(111.250 kr.)Formålet med projektet er at få fokus på energimærkningsordningen. Der gennemføres 3 in-formationsaktiviteter:- Tilbud om husbesøg og individuel rådgivning til boligejere med en energimærkningsrap-port.- Formidling af cases, der viser, at energimærkningsrapporternes indhold kan anvendes tilat opnå energibesparelser. Formidlingen vil foregå via hjemmeside og artikler i NordjyskeStiftstidende.- Kursustilbud til aktører, der er involveret i hushandler, bl.a. pengeinstitutioner, ejen-domsmæglere og boligadvokater.
Foreningen for Energi og Miljø. ”Energimærkets top ti i store bygninger” (230.000 kr.)Formålet med projektet er at udbrede kendskabet til energimærkningsordningen og de anbefa-linger til energibesparelser, som energimærket opstiller. Der udarbejdes et temahæfte om de tihyppigste anbefalinger fra energimærkningerne og besparelsespotentialerne bag. Kendskabettil ”Top ti anbefalingerne” udbredes via fyraftensmøder og hjemmeside. Desuden udbydes etnetværksforløb med 2-3 ERFA-møder over temaet ”Oplagte energibesparelser i store bygnin-ger”.NRGi Rådgivning, KAB, Boligselskabernes Landsforening, TEKNIQ og Dansk Byggeri.”Realisering af energispareforslag fra energimærkningen i almene boligselskaber”(1.025.500 kr.)Projektet er et demonstrationsprojekt, der går ud på at vise, hvordan man kan omsætte rentab-le energispareforslag fra energimærkningen i almene boligselskaber. Der udvælges en case-ejendom, hvor der med udgangspunkt i energimærket udvikles et koncept for, hvordan de fo-reslåede energibesparelser kan blive gennemført. Konceptet vil komme til at indeholde føl-gende:---Garantimodel som sikre, at forslaget opnår den lovede besparelse.Finansieringsmuligheder.Organisering af beboere, samt andre involverede aktører.Side 3
---
Information til beboere, samt andre involverede parter.Teknisk gennemførelse (projektering og byggestyring).Adfærdsregulering.
Side 4