Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 79
Offentligt
765248_0001.png
765248_0002.png
765248_0003.png
IP/09/1807Bruxelles, den 24. november 2009
Kommissionen indleder høring om EU 2020: en nystrategi, der skal gøre EU til en grønnere og mereintelligent social markedsøkonomi

Kommissionen har i dag udsendt et høringsoplæg om en EU-strategi for

2020, der skal give EU's økonomi en lysere fremtid. EU 2020-strategien har

som mål at skabe en grønnere vækst, der inddrager alle i samfundet, således

som kommissionsformand Barroso skitserede det i sine politiske

retningslinjer. Den nye strategi skal bygge videre på de resultater, der er

opnået med Lissabonstrategien, og samtidig drage de konsekvenser, der kan

drages af den. I høringsoplægget opstilles der en vision for, hvordan EU 2020

skal fokusere på at komme godt ud af krisen og hjælpe med til at forebygge

tilsvarende kriser i fremtiden, og den bygger på tre tematiske mål:

værdiskabelse gennem viden, bedre jobmuligheder og plads til alle i

samfundet og skabelse af en konkurrencedygtig, sammenkoblet og grønnere

økonomi. Fristen for høringssvar er den 15. januar 2010. Derefter vil den nye

Kommission fremlægge et detaljeret forslag på forårsmødet i Det

Europæiske Råd.

Kommissionens formand, José-Manuel Barroso, udtalte, at "EU2020 går ud på, at vii EU inden for det næste årti skal gå sammen om at overvinde en af de hårdesteøkonomiske udfordringer, Europa nogensinde har stået overfor. En intelligentøkonomi og et klogt samfund baseret på stærke europæiske værdier går hånd i håndmed hinanden. Vækst, bæredygtige offentlige finanser, fornuftig håndtering afklimaforandringerne, plads til alle i samfundet og en styrket industribase og endynamisk servicesektor er ikke alternative mål, de supplerer tværtimod hinanden. Iløbet af tiåret frem til 2008 fik Europa nedbragt arbejdsløsheden fra 12 % til 7 %. Nuhar vi brug for nye kilder til vækst for at erstatte de arbejdspladser, der gik tabt underkrisen. I dette oplæg har vi beskrevet, hvordan vi finder nøglen til at lukke op forEuropas potentiale. Samtidig kan vi øge vor indflydelse i verden og påglobaliseringen ved at vise vore partnere, at den social markedsøkonomi er denmest effektive og mest retfærdige. Vi vil gerne have kommentarer til vor EU 2020-strategi, før vi præsenterer vore forslag på forårsmødet i Det Europæiske Råd."Kommissionen mener, at EU 2020 bør fokusere på følgende områder, og vil gernehøre, hvordan man mener det bedst kan gøres.
Værdiskabelse gennem videnbaseret vækstFor at øge produktiviteten, støtte sårbare grupper og afværge ulighed og fattigdomer der brug for forbedringer af uddannelsen i Europa, lige fra børnehaven til devideregående uddannelser.Der er stadig meget, der kan gøres for at skabe bedre vilkår for innovation ogkreativitet, f.eks. ved at modernisere EU's system for intellektuelleejendomsrettigheder. Det bør gøres lettere at opnå lån, bl.a. via offentlige/privatevækstkapitalpuljer.EU har brug for en europæisk digital dagsorden for at nå frem til et ægte indremarked på onlineområdet, således at forbrugerne kan nyde godt af dekonkurrencedygtige priser, de kan opnå i andre medlemsstater, og små ogmellemstore virksomheder kan trænge ind på større markeder. Internetadgang ogevnen til at bruge internettet er blevet en nødvendighed for at kunne deltage fuldt udi samfundslivet. At få alle med i informationssamfundet er en meget vigtig del af denoverordnede sociale integration.
Bedre jobmuligheder og plads til alle i samfundetKrisen har vendt op og ned på tingene. Mange af de job, der fandtes før krisen, ergået tabt, og vi vil ikke få dem tilbage.Europa kan ikke øge sin velstand, medmindre arbejdstagerne har de færdigheder ogkvalifikationer, der skal til for at bidrage til og drage fordel af en videnbaseretøkonomi. Det er nødvendigt at skabe bedre balance mellem udbud og efterspørgselved at fremme mobiliteten på tværs af grænserne og i de enkelte lande og ved atforegribe fremtidige kvalifikationsbehov bedre.Kommissionen er fast besluttet på at arbejde for øget flexicurity og sikre en bedreforståelse for begrebet som fleksibilitet ikke blot for arbejdstagerne, men også forarbejdsgiverne og staten, som får et øget ansvar med hensyn til at investere i ogbeskytte arbejdstagere. De, der ikke kan finde et job, bør støttes både økonomisk ogmed konkret hjælp afpasset efter den enkeltes situation til igen at finde en plads påarbejdsmarkedet.
Skabelse af en konkurrencedygtig, sammenkoblet og grønnereøkonomiI fremtiden kommer vil til at opleve høje energipriser, CO2-restriktioner og hårderekamp om ressourcer og markeder. Det frembyder alt sammen ikke blot risici, menrummer også nye muligheder for at skabe en "ny" EU 2020-økonomi, der står stærkti den globale konkurrence. Nye, grønnere teknologier kan stimulere væksten, skabenye arbejdspladser og tjenesteydelser og hjælpe EU til at nå målene påklimaområdet. Men hvis vi derimod ikke tilpasser os til det 21. århundrede, kommervi til at opleve et Europa i tilbagegang.Inden for rammerne af den indsats, EU og medlemsstaterne gør for at fremme øko-innovation og energieffektive produkter og systemer, bør der også tages fat påemissionshandel, afgiftsreformer, statssubsidier og lån, offentlige investeringer ogindkøb samt målretning af forsknings- og innovationsbudgetter.
2
Europa har brug for fornuftige transportinfrastrukturer, for et "intelligent"energiforsyningsnet og for fuld bredbåndsdækning hurtigst muligt. EU ogmedlemsstaterne bør samarbejde om at foretage de rette strategiske investeringer,der kan gøre totredjedele af elproduktionen mindre CO2-udledende og mere sikkerinden begyndelsen af 2020'erne.Produktionssektoren vil fortsat have afgørende betydning for EU's fremtidigeøkonomi. Europa har brug for en ny industripolitik med hovedvægten lagt påinnovationskapacitet, ny teknologi, kvalifikationer, fremme af iværksætterånd og"internationalisering" af små og mellemstore virksomheder. Problemerne medoverkapaciteten i visse sektorer må løses. Og vi må støtte dem, der rammes heraf.
Den overordnede styring – hvordan vi får EU 2020 til at fungereKommissionen foreslår, at det er Det Europæiske Råd, der skal styre os frem til EU2020, træffe de vigtigste beslutninger og opstille målene på basis af forslag fraKommissionen. Kommissionen vil gerne have Europa-Parlamentet til at spille enbetydeligt større rolle. Også de nationale parlamenter vil blive opfordret til at tage deli den og gøre den til deres egen.I oplægget foreslås det, at man i konklusionerne fra forårsmødet i Det EuropæiskeRåd i 2010 stadfæster de såkaldte "integrerede retningslinjer" og slutter op omkringde politiske mål, EU og medlemsstaterne i fællesskab skal sætte ind på atvirkeliggøre. De nye retningslinjer skulle så træde i stedet for dem, der siden 2005har været gældende under Lissabonstrategien.For hvert af disse mål vil medlemsstaterne blive opfordret til at opstille nationale målfor fem år, svarende til deres forskellige situationer og udgangspositioner.Kommissionen og Det Europæiske Råd skal så hvert år overvåge udviklingen imedlemsstaterne og på EU-plan.Fristen for høringssvarene er sat til den 15. januar. Svar kan sendes pr. e-mail til[email protected].Detfuldehøringsoplægvilkunnehttp://ec.europa.eu/commission_barroso/president/index_en.htmhttp://ec.europa.eu/eu2020findesog
3