Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 78
Offentligt
765163_0001.png
765163_0002.png
765163_0003.png
765163_0004.png
765163_0005.png
Samsø Energiakademi ogNordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.Fælles for de to centre er, at de er beliggende i områder med 100 % vedvarende energiforsyning.Selvforsyningen er sket med bred folkelig opbakning og lokalt ejerskab, og det har beggeorganisationer aktivt bidraget til. Endvidere arbejder de begge med udvikling, uddannelse oginformation om vedvarende energisystemer, energibesparelser og bæredygtig udvikling.100 % lokal vedvarende energi forsyning betyder, at centrene nyder stor opmærksomhed, somkonkret viser sig ved mange tusinde besøg årligt samt synlighed i medierne og på internettet.Centrene og deres lokalområder kan betragtes som laboratorier for viden og erfaringer, både nårdet gælder reduktion af CO2og omstillingen til vedvarende energi.

Besøg, telefon og emails

I kraft af de seneste års stærkt voksende interesse for selvforsyning, energibesparelser ogvedvarende energi, herunder ikke mindst tilskyndet af den opmærksomhed, som COP 15 harskabt for CO2-neutrale energiformer, får de to centre nu så mange henvendelser fraenkeltpersoner, myndigheder, medierne, foreninger og erhvervslivet, at man har heltutilstrækkelig kapacitet til at imødekomme henvendelserne på en professionelt tilfredsstillendemåde. Henvendelserne sker personligt, telefonisk og pr. email.

Hvem henvender sig?

De to centre modtager mange henvendelser fra mindre og mellemstore virksomheder samt frakommunale myndigheder og offentlige institutioner. Her forventes det, at vore centre kan støttedisse virksomheder og offentlige instanser med at udarbejde brugbare modeller, der ofte selv påkort sigt kan anvendes til forbedring af virksomhedens og kommunens dagligdag,produktudvikling og effektivitet.
Fremsendes som fælles henvendelse fra
I udviklingen og markedsføringen af produktideer har de mindre og mellemstore virksomhederbehov for en uvildig, let tilgængelig og kvalificeret dialogpartner. De pågældende virksomhederudgør på den ene side vækstlaget for nye bæredygtige produkter, men mangler ofte egneudviklingsingeniører samt faciliteter til afprøvning og demonstration af deres produkter.Virksomhederne arbejder samtidig inden for snævre budgetrammer.De to centre modtager endvidere henvendelser fra kommunale og offentlige instanser, som af detpolitiske system er pålagt at skulle opfylde bestemte CO2-mål. Man ønsker oplysninger om tekniskemuligheder, borgerinddragelse, kommunikationsform, hands-on erfaringer og lokal organisering,som fører til 100 % forsyning med vedvarende energi. Samtidig ønsker kommunerne ofte hjælp tilat udarbejde konkrete planer og beregninger.
Foruden de nævnte målgrupper modtager begge centrene flere gange om ugen henvendelser fradanske og udenlandske medier og forskere, som ønsker informationer både om konkreteenergiløsninger og især, hvorledes man har skabt 100 % lokale VE-samfund. Under mediernes ogforskernes besøg forventer man, at der kan afsættes tid til interviews og TV- og radiooptagelser,
arrangeres besøg på forskellige energianlæg i kommunen samt hos forsyningsselskaber ogborgere, der er parate til at udtale sig til medierne. Begge centre får dermed en rolle somuvildige og uafhængige instanser, der formidler autentiske informationer, der kan bruges iartikler, TV indslag og videnskabelige cases. Den lokale historie om dansk energiudvikling er unikog giver medierne og forskerne, hvad de primært ønsker, som er en realistisk fuldskala model,der tydeligt viser resultatet af en lang energipolitisk indsats. Den historie er centrene - i mangevariationer - leveringsdygtig i. Set med samfundsøkonomiske briller er det markedsføring afDanmark, danske produkter og kompetencer. Medie- og forskerkontakterne er vigtige ogkonstruktive, men forbedrer desværre ikke de to centres økonomiske grundlag.Begge centre er åbne for offentligheden. Nordisk Folkecenter vil i 2009 modtage 8.000 besøgeneog Samsø Energiakademi 6.500 besøgene af grupper, virksomheder og enkeltpersoner. Tilførselaf flere ressourcer til vore centre vil skabe øget aktivitet og bedre faciliteter til gavn forborgere, der henvender sig for at få viden, inspiration og dialog. Der skabes omsætning ivirksomhederne, når der laves kampagner og informationsarbejde, som får borgerne til atinvesterer betydelige midler i energianlæg, energibesparelser i boligerne og anskaffelse afenergieffektive produkter herunder til transport.Endelig er der henvendelserne fra udlandet, hvor 100 % lokal selvforsyning betragtes som nogetusædvanligt. Henvendelserne resulterer dels i besøg, dels invitationer til at lave præsentationeri udlandet. Det giver mulighed for at pointere, at vi i Danmark yder en international indsats, nårvi kan fremvise konkrete løsninger på, hvorledes konventionelle energiformer kan erstattes afvedvarende energi til forsyning af både el og varme. Opfyldelsen af udlandskontakterne kan ikkegøres omkostningsdækket. De er samtidig tidskrævende på grund af vore organisationersbeliggenhed i udkantsområder.

Internettets betydning

Internettet vokser konstant i betydning. Når man søger påGoogleunder søgeord som”vedvarendeenergi”,”energibesparelser” og ”RenewableEnergy Denmark”finder man SamsøEnergiakademi og Folkecenteret blandt de ti mest besøgte danske energi websteder – i øvrigtlangt foran store organisationer, universiteter og virksomheder. Vore centre har på deresrespektive web-adresser dagligt hver 3.000 til 4.000 unikke besøg, hvilket i sig selv fører tilmange henvendelser. Med de ressourcer, der er til rådighed, er det ikke muligt at besvarehenvendelserne fagligt tilfredsstillende. Mange af henvendelserne kunne føre til øget omsætningog jobskabelse i erhvervslivet, men mulighederne for at udnytte potentialet i vore institutionerer betinget af, at der findes en driftsøkonomi for de nødvendige faciliteter og personale, dertager sig af henvendelserne.

Demonstration og udvikling

På og nær ved centrene findes i forskellige kombinationer allerede konventionelle vindmøller,havmøller, husstandsmøller, bioenergianlæg, geotermi, varmepumper, elbiler, integreredeanlæg med sol, vind og biomassekraftvarme, solceller og solfangere, bølgeenergianlæg,elektrolyseanlæg, brintbiler og brinttankanlæg. Dertil kommer energibesparende teknologier ogforskellige typer lavenergihuse. Til forsøg og udvikling samt til demonstration vil kombinationeraf disse nøgleteknologier være centrale elementer på det enkelte forbrugssted og i et samletbæredygtigt energisystem.Med disse faciliteter som den konkrete baggrund vil ingeniører og informationsmedarbejdere påde to centre overfor virksomheder, myndigheder og de flere tusinde besøgende fra ind- ogudland kunne fremvise nye teknologier og udføre testning for virksomhederne i tæt samarbejdemed relevante institutter. Der er allerede en samarbejdsaftale med Aalborg Universitet ogaftaler med udenlandske institutter, som åbner op for interaktion med virksomhederne. Dermed
kan vore centre medvirke til at øge efterspørgslen efter både energivenlige produkter ogeffektive systemløsninger. Det vil reducere CO2-udledningen, skabe arbejdspladser og skaffeborgere og erhvervslivet billig og bæredygtig energi.Eftersom energiforbruget i boliger og erhvervsbyggeri udgør mere end 40% af det samlededanske energiforbrug, vil som en supplerende aktivitet etablering af op-daterede lavenergidemonstrations huse på vore centre være effektive værktøjer og konkrete referencer forformidling og læring overfor vore talrige kontakter blandt bygherrer, arkitekter ogbyggevirksomheder, både når det gælder nybyggeri og en indsats overfor de energimæssigtdårligste bygninger.

Hvad vil en øget bevilling betyde?

1) Dansk eksport af vedvarende energi produkter:Centrenes internationale netværk kan bidrage som bindeled mellem på den ene side danskeproducenter af ”green-tech” udstyr - såvel teknologi som rådgivning - og på den anden sidepotentielle udenlandske aftagere af disse produkter, hvorved der kan skabes danskearbejdspladser og eksportindtægter.2) Teknologioverførsel til Danmark:Centrenes internationale arbejde kan være med til at overføre viden om ny vedvarende energiteknologi fra udlandet til danske producenter af vedvarende energi produkter.3) Markedsføring af Danmarks pionerrolle:Man kan fastholde og udbygge den viden, der hver dag deles med de kontakter, der dels besøgercentrene, og dels får oplæg fra repræsentanter fra centrene rundt omkring i Danmark, i EU og idet internationale samfund. Dermed fastholdes opmærksomheden på Danmarks rolle som pionerpå energi- og miljøområdet.4) Støtte til mindre og mellemstore virksomheder:Med professional bemanding af testanlæg og laboratorier på vore centre vil mindre ogmellemstore virksomheder kunne hente konkret konstruktionsviden, få foretaget afprøvning ogfå en uvildig dialogpartner, der gennem sit netværk også kan skaffe danske og udenlandskesamarbejdspartnere og informationer om standarder, myndighedsforhold, markedsmulighedermv. Der er her tale om virksomheder, der ofte udgør vækstgrundlaget for nye produkter.5) Arbejdspladser gennem danske vedvarende energi projekter:Der skabes arbejdspladser, når de to centre medvirker til udvikling af vindmølleprojekter ogprivate installationer af energianlæg med solvarme, varmepumper, fremtidens integrerede ogkombinerede systemløsninger og energibesparelser.6) Støtte til planlægning for CO2-neutralitet:a. Erhvervslivet, kommunerne og institutioner får lettere ved at nå deres CO2-mål når manforbedrer kendskabet til tekniske muligheder og lokal organisering, som fører til 100 %forsyning med vedvarende energi.b.Den almindelige forbruger kan få uvildig vejledning og råd om hvilken vej, man skal gåfor at blive CO2-neutral, ved at investere i energianlæg, energibesparelser i boligerne oganskaffelse af energieffektive produkter herunder til transport.
7) Katalysere lokalt engagement for bæredygtig udvikling:Skabe selvbevidsthed på miljøområdet og derved en intens og målrettet indsats. Med hjælp framedier, kampagner og lokale møder opnås en aktiv og engageret bevægelse, som bliver tilmotiveret og målrettet handling. Det lokale engagement er drivkraft i bæredygtigenergiudvikling og medfølgende erhvervsudvikling.8) Støtte til forskning og uddannelse:Feltstudier og master opgaver kan udføres på de to centre med adgang til faktiske og realistisketal fra 100 % lokal selvforsyning med vedvarende energi. Det vil kunne fastholdeopmærksomheden og styrke det samarbejde, der allerede er på vej mellem de to centre og deteknisk faglige institutioner i Danmark, ingeniørhøjskolerne, arkitektskolerne, universiteternesamt virksomheder, kommuner og interessegrupper. Der er behov for at se og få adgang tilenergianlæg og systemløsninger i fuld skala indenfor de fysiske faciliteter, laboratorier,testanlæg, bygninger og rammer, som de to centre tilbyder såvel som de mange slagsindividuelle og kollektive vedvarende energiformer i deres lokalområde.

Forslag til budget

Begge organisationer befinder sig i udkantsområder. For at kunne rekruttere kvalificeret ogmotiveret arbejdskraft er en mindst femårig bevilling påkrævet, da de nødvendigemedarbejdere må forventes at skulle skifte bopæl, med hvad det indebærer for ægtefællesarbejde og børns skolegang.Oplæg til budget: 5 mio. kr. pr. center pr. år i fem år. Centrene vil gerne deltage i en afklaringaf en økonomisk model og fremlægge mere detaljerede oplysninger om drift og opgaver.Samsø og Hurup Thy, 26. november 2009

Faktabox:

Samsø Energiakademi

Kommune med 100 % VE

forsyning

Antal ansatte

Omsætning 2008

Antal besøg årligt

Internet unikke besøg dagligt

Mediedækning

3 fuldtids- og 7 deltidsansatte3,1 mio. kr.6.5003 - 4.000Markedsføringsværdi i 2008 afartikler og TV indslagberegnet til 20 millioner kr.Kilde: Visit Denmark/Århus

Teknisk/organisatoriske

projekter og erfaringer

Havmøller, solceller,solvarme, fjernvarme medbiobrændsler3 fuldtids, 5 deltidsansatte4,3 mio. kr. (heraf 1½ årsprojekt på 1,8 mio. kr.)8.0003 – 4.000I 2008 blev der påFolkecenteret foretaget film-og TV-optagelser fra Canada(60 min.), Kina (40 min.) ogTyskland (100 min.)Husstandsvindmøller, solcellerbølgeenergiafprøvning,integrerede systemer,gårdbiogas, afdelinger i Maliog Uganda4.000 indbyggereNordisk

Folkecenter

46.500 indbyggere

Årlig omsætning, Samsø Energiakademi, 2001 – 2011 i mio. kr.

2001-2002-2003-2004-2005-20061,820073,720083,12009?2010?2011?

Årlig omsætning, Folkecenteret, 2001 – 2011 i mio. kr.

200111,320026,420033,520041,120052,520062,520072,620084,32009(4,3)2010(2,8)2011?