Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 393
Offentligt
895239_0001.png
895239_0002.png
895239_0003.png
SDE, Sammensluttede Danske EnergiforbrugereFAF, Foreningen Af FjernvarmeforbrugereLNTV, Landsforeningen Naboer Til VindmøllerForbrugernes stemme i energidebatten!EnergistyrelsenAmaliegade 441256 København KSend pr. mail til[email protected]og[email protected]
Grevinge, den 28. september 2010.
Høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning, lov om Energinet.dk og lovom fremme af vedvarende energi.SDE takker for at få mulighed til at afgive høringssvar til ovenstående høring.
Generelle bemærkninger:SDE skal gøre opmærksom på, at vi opfatter lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lovom varmeforsyning som forbrugerbeskyttelses love. Heraf følger at lovenes fornemmeste opgavebliver at varetage forbrugernes interesser, og at lovene således må udformes iht. dette.SDE mener, at varetagelse af forbrugernes interesser bedst sikres af et statsligt klagenævn, og ik-ke som ændringerne lægger op til et privat ankenævn, hvor produktions-, handels- og distributionsvirksomhederne typisk har 50 % eller flere af nævnets medlemmer.SDE mener, at det eksisterende private ankenævn på energiområdet enten bør nedlægges eller atdets sammensætning bør ændres, således at forbrugerbeskyttelsen øges.
Varmeforsyningsloven:§3I lov om varmeforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 347 af 17. maj 2005, som ændret senest ved § 4i lov nr. 622 af 11. juni 2010, foretages følgende ændringer:1. I § 23 b indsættes efter stk. 3 som nyt stykke:»Stk. 4. En virksomhed, som ejer anlæg omfattet af loven, udarbejder efter regler fastsat af Ener-gitilsynet en selvevaluering af virksomhedens overholdelse af varmeforsyningslovens kapitel 4, 4 aog 4 b til brug for tilsynet. Energitilsynet kan stille krav om, at selvevalueringen ledsages af en er-klæring fra en statsautoriseret revisor, som er uafhængig af virksomheden, og som har dokumente-ret erfaring med regnskaber baseret på varmeforsyningsloven.«Stk. 4-8 bliver herefter stk. 5-9.
SDE finder tidspunktet for en ændring af tilsynet med overholdelse af varmeforsyningsloven forupassende.SDE mener, at betingelserne for overholdelse at ”hvile-i-sig-selv princippet iht. lov om varmeforsy-ning må præciseres før selvevaluering indføres.
Co. Boe Carslund-Sørensen, Byhaven 1, Herrestrup, 4571 Grevinge.Tlf: +45 59 66 02 31, Fax: +45 59 66 04 14, Mobiltlf: +45 22 90 70 31e-mail: [email protected],www.energiforbrugeren.dkSide 1 af 3
Energitilsynet har i 2007 screenet 451 fjernvarmeværkers grundlag for fjernvarmepriserne. Energi-tilsynet har undersøgt forhold som afskrivninger, henlæggelser, fonds- og likvide midler samt egen-kapitalens sammensætning. Resultatet af screeningen er, at 437 værker er udtaget til en nærmereundersøgelse. Energitilsynets screening har ikke omfattet de centrale værker eller affaldsværkerne.Energitilsynet har i december 2009 offentliggjort resultatet af regnskabsgennemgangen for 111værker i Region Midtjylland. Resultatet viser, at forbrugerne har betalt ca. 280 millioner for megetfor varme i de regnskabsår, der er blevet gennemgået.Energitilsynet har på intet værk været tilbage til det år, hvor midler fra første barmarkspuljeblev uddelt.
SDE mener, at Energitilsynets regnskabsgennemgang ikke fuldt ud har klarlagt omfanget af forbru-gernes overbetaling for varme.De 280 millioner skal efter SDE mening lægges til de 575 millioner forbrugerne ved AffaldsvarmeÅrhus og Varmeplan Århus har betalt for meget. Forbrugerne i Region Midtjylland har såledesmindst betalt mere 855 millioner for meget for varme.SDE mener, at der først skal ryddes op i fortidens fejl, før der kan indføres en ny kontrol metode.SDE mener, at det ikke kan have sin rigtighed, at en forbruger kan være tvangstilsluttet og pålæg-ges en tvangsbetaling til dækning af værkets faste udgifter, og det uanset om forbrugeren ikke øn-sker at aftage fjernvarme. Derfor er der, når værker opkræver for meget, uden at tilbageføre det, ta-le om en

ulovlig tvangsopsparing.

Forbrugerne tvinges til at spare op på en konto, de ikke ved findes.Med et beløb de ikke kender.På en konto de ikke kan hæve fra.I et varmeværk de måske ikke ønsker at være kunde hos.
SDE mener, det er stærkt foruroligende, at den slags kan ske i et samfund, der roser sig af at væreet retssamfund, hvor vi ofte tror, at vi kan tillade os, at kritisere andre lande for ikke at have orden itingene,

og så foreslå ændringer af loven så der ikke bliver ryddet op.

Måling af forbrug:(55)Der bør være mulighed for, at indførelsen af intelligente målersystemer baseres på en økonomiskvurdering. Hvis det fremgår af vurderingen, at indførelsen af disse målersystemer kun er økono-misk velbegrundet og omkostningseffektiv for kunder med et vist elektricitetsforbrug, kan medlems-staterne tage hensyn til dette, når de gennemfører intelligente målersystemer.SDE mener, at når der på markedet findes målersystem, der kan registrere forbruget løbende, såmå disse systemer indføres hurtigst muligt.
Forbruget hos den enkelte forbruger skal ikke beregnes ud fra en skabelon, når fordelingen af for-bruget konstateres direkte via de nye målersystemer.
Co. Boe Carslund-Sørensen, Byhaven 1, Herrestrup, 4571 Grevinge.Tlf: +45 59 66 02 31, Fax: +45 59 66 04 14, Mobiltlf: +45 22 90 70 31e-mail: [email protected],www.energiforbrugeren.dkSide 2 af 3
Indførsel af de nye målersystemer giver forbrugerne større sikkerhed for, at de kun betaler prisenfor deres eget forbrug og ikke via en skabelon/fordelingsnøgle også betaler for andre forbrugeresforbrug. De gamle målersystemer, der kun blev aflæst 1 gang pr. år, giver ikke denne sikkerhed.SDE mener, at målersystemer der aflæses automatisk og løbende registrere forbruget skal indfø-res for alt forbrug inden udgangen af 2013. De er en vigtig forudsætning for at omstillingen til et me-re fleksibelt forbrug, og de er en vigtig forudsætning for omstillingen til et mere miljørigtigt forbrug.
På SDEs vegneBoe Carslund-SørensenFormandMogens BülowNæstformand
Co. Boe Carslund-Sørensen, Byhaven 1, Herrestrup, 4571 Grevinge.Tlf: +45 59 66 02 31, Fax: +45 59 66 04 14, Mobiltlf: +45 22 90 70 31e-mail: [email protected],www.energiforbrugeren.dkSide 3 af 3