Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 373
Offentligt
889304_0001.png
889304_0002.png
Vedvarende energi vokser trods krisetiderOver 100 lande har VE-politikker og/eller støtteordninger. Det er en fordobling påfem år. I samme periode er de globale VE-investeringer steget fra 200 mio. kr. tilknap 1.000 mia. kr.3. september 2010af Jesper
TornbjergSOLCELLER PÅ TOPPEN. Mange nye bygninger får monteret solceller for at leve op tilenergikravene, der bliver stadig skrappere i takt med, at EU's ambitionsniveau hæves. På billedet fårSkivehus Skole monteret solceller på taget. Skolen kan nu og de næste 20-30 år producere el vedhjælp af solens stråler. - Foto: Gert Laursen/EnergiMidt.Vindkraft, biomasse, solceller og andre former for vedvarende energi (VE) tæller fortsat meget lidt ide globale statistikker, men når det handler om nye investeringer og vækst, så er billedet et heltandet.VE-sektoren har vokset kraftigt i mange år, og ifølge den nys udgivne ’Renewables 2010 GlobalStatus Report’ så blev 2009 ikke en undtagelse - trods økonomisk nedtur, relativt lave oliepriser ogmangel på ny klimaaftale. Afmatningen har kun bremset væksten en anelse, og såvel en række EU-lande som USA og Kina tordner deruda’.Aldrig før er der blevet opført så meget vindkraft og opstillet så mange solceller som i 2009, ogbåde i USA og i EU stod vedvarende for over halvdelen af den nye elkapacitet. Vedvarende energier imidlertid ikke kun for verdens rigeste lande:- Der sker en bemærkelsesværdig og betydelig geografisk spredning inden for vedvarende energi.Udvikling og opstilling af VE-teknologier er åbenlyst ikke længere begrænset til denindustrialiserede verden – over halvdelen af den eksisterende VE-kapacitet befinder sig nu iudviklingslandene, konstaterer formanden for REN21, Mohamed El-Ashry i forordet til rapporten.REN21 udgav den globale statusrapport første gang i 2005, og siden er investeringerne i VE-anlægog udstyrsfabrikker steget fra 30 mia. dollar til 150 mia. dollar. Nu investeres der altså snart iomegnen af 1.000 mia. kr. i vedvarende energi hvert år.
Vækst i alle sektorerDe grønne teknologier har en stribe fordele, hvad angår miljø, klima, udnyttelse af lokaleressourcer, forsyningssikkerhed og jobskabelse, men udbredelsen kommer typisk ikke af sig selv.Den gode nyhed er, at den erkendelse har bredt sig til store dele af verden. Over 100 lande har nuopsat politiske mål for vedvarende energi og/eller har vedtaget politikker/støtteordninger, derunderstøtter VE. Det er tæt på en fordobling i forhold til 2005.Væksten foregår i alle sektorer: Elproduktion, opvarmning, køling og brændsler til transport. Særligvild er udviklingen inden for solceller tilsluttet elnet. Her har væksten nu i ti år været på igennemsnit 60 procent. Hvert år! Traditionelle solceller på hustage dominerer markedet, menkraftværksanlæg på over 200 kW og tyndfilmteknologien vinder markedsandele. First Solar (USA)blev i 2009 det første firma, der har produceret over 1.000 MW solceller på ét år. Ensidebemærkning: I Danmark er der ikke den store produktion af solceller, men underleverandørenDanfoss Solar Inverters har i slipstrømmen af den globale vækst opnået en årlig omsætning på enmilliard kroner.Vindkraften må ’nøjes’ med vækstrater på 27 procent/år, ethanol med 20 procent og solvarme tilvarmt vand med 19 procent/år, oplyser REN21.