Det Energipolitiske Udvalg 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10, Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
EPU Alm.del Bilag 36, FLF Alm.del Bilag 27, MPU Alm.del Bilag 74
Offentligt
748720_0001.png
748720_0002.png
PRESSEMEDDELELSE
20.10.2009
Ny klimastrategi for økologi: Slut med fossil energiØkologisk Landsforening offentliggør i dag en ”Klimastrategi for økologisk jordbrug”, som består afni nye målsætninger og ni handlingspunkter, der skal sætte økologisk landbrug i klimaeliten. Fossilenergi udfases helt, produktion af vedvarende energi skal stige markant, og økologisk jordbrugsunikke muligheder for lagring af CO2i jorden skal udnyttes endnu bedre.
- Økologisk landbrug bidrager i dag med nogle markante klimaløsninger, men vi kan gøre det meget bedreendnu. Med vores klimastrategi ønsker vi at sætte turbo på økologisk jordbrugs bidrag til klimaforbedringer,siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.Forskning viser, at økologisk jordbrug i forvejen har en lavere CO2-udledning pr. hektar, og at netop økologiskproduktion har et fokus på jordens frugtbarhed og udnyttelse af næringsstoffer, der reducerer udledning af enrække klimafjendtlige gasser. Økologer benytter heller ikke kunstgødning, som kræver meget energi atfremstille.- Vi skal bygge videre på det økologiske landbrugs mange styrker for at skabe verdens mest klimavenligelandbrug. Strategien vil samtidig give ekstra bonus for økologiens indsats for natur, vedvarende energi, sunderekost og en mere frugtbar jord, fordi netop disse elementer spiller sammen i vores klimastrategi, siger EvaldVestergaard.Slut med kul og oliePunkt 1 i klimastrategien er, at det i 2025 skal være slut med at anvende fossil energi i det økologiske landbrug.De økologiske landmænd vil sænke energiforbruget markant, bruge og producere vedvarende energi, samtmedvirke i udviklingen af teknologier til at erstatte eksempelvis dieseldrevne traktorer.- Når man køber økologisk mad, er det til gavn for miljø, natur, dyrevelfærd og sundhed. Vi vil sikre, at det ogsåbliver til væsentlig gavn for klimaet, siger Evald Vestergaard.Som et led i klimastrategien vil de økologiske landmænd producere vedvarende energi på gårdene ved hjælp aføkologisk biogas, flere vindmøller og brug af solceller bl.a. på gårdenes store tage. Målet er, at de økologiskelandbrug skal producere mere energi, end de selv skal bruge.CO2-lagring i muldjordenEn meget overset klimaindsats er at bruge planter, som binder CO2i jorden – planter, der allerede i daganvendes flittigt i økologisk landbrug. I økologisk landbrug lagres der i dag 6-700 kg mere CO2pr. hektar end iikke-økologisk landbrug, hvor der til gengæld udledes mere CO2til atmosfæren. Kulstoffet i CO2giver frugtbarjord, så det er både til gavn for klima og jord, når økologerne vil forbedre kulstofbindingen yderligere.- Mange ikke-økologiske metoder leder til erosion og ørkendannelse, mens de økologiske dyrkningsmetodergiver frugtbar muld, der holder bedre på vand og næringsstoffer. Økologisk landbrug er garant for, at fremtidigegenerationer kan producere fødevarer i en frugtbar jord og har et ordentligt klima at leve i, siger EvaldVestergaard.Ifølge forsøg fra Rodale Institute i USA kan økologiske dyrkningsmetoder binde op mod 40 procent af det udledteCO2i jordens atmosfære, hvis hele verdens landbrug bliver økologisk.Mere grønt - mindre kød
Kød er den mest belastende fødevare for klimaet. Blandt andet fordi dyrene udleder metan- og lattergas tilatmosfæren – gasser som er mere klimaskadelige end CO2. Et led i klimastrategien er at fremme en kost medmere grønt og mindre kød, en kost som i øvrigt er sundere. Samtidig indeholder strategien målsætninger for atmindske klimabelastningen fra husdyrproduktionen.Mere økologisk mad pr. hektarØkologisk landbrug udleder i dag 30 procent mindre CO2end ikke-økologisk landbrug målt pr. hektar. Gør manderimod klimabelastningen op pr. kg fødevare, er forskellen mindre, fordi udbyttet pr. hektar er lavere iøkologisk landbrug. Produktionen af en liter økologisk mælk udleder eksempelvis 10 procent mindre CO2end enikke-økologisk, og for andre fødevarer er der ingen forskel i dag.Derfor sætter klimastrategien ambitiøse mål for at producere mere økologisk mad på en klimavenlig måde. Et afredskaberne er økologiske biogasanlæg, som både producerer energi og effektiv gødning af plantemateriale. Enteknologi, der kan øge udbyttet med op til 33 procent.- Klimaet er ligeglad med, hvor meget mad vi producerer, men ikke hvordan vi gør det. For mennesker er detderimod vigtigt, hvor meget vi producerer. Udbyttet fra økologisk jordbrug kan blive væsentligt højere, uden detbelaster klimaet eller naturen unødigt, siger Michael Tersbøl, faglig udviklingschef i Økologisk Landsforening.Kræver politiske tiltagKlimastrategien indeholder forslag til otte politiske initiativer, som kan fremme en klimavenlig udvikling i helelandbruget. Økologisk Landsforening foreslår bl.a., at afgiftsreglerne på energi ændres, så det bliver billigere forbåde landmænd og forbrugere at købe vedvarende energi end energi produceret af fossile kilder.- Det er vores mål, at vores strategi og handlinger i forhold til klima vil give inspiration til klimapolitik og tilklimaindsatsen i hele landbruget og fødevareerhvervene, siger Evald Vestergaard.For yderligere oplysningerEvald Vestergaard, formand, Økologisk Landsforening, 20 10 26 21Michael Tersbøl, faglig udviklingschef, Økologisk Landsforening, 87 32 27 46 / 51 53 27 11Joachim Plaetner Kjeldsen, pressechef, Økologisk Landsforening, 87 32 27 07 / 28 93 18 06