Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 350
Offentligt
881394_0001.png
881394_0002.png
881394_0003.png
881394_0004.png
Europaudvalget,EU-konsulentenEU-note
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere18. august 2010
Stigende antal udtalelser fra nationale parlamenter til Kommissionen
SammenfatningAllerede inden Lissabontraktaten trådte i kraft den 1. december 2009var der i EU-landenes nationale parlamenter stor interesse for at udta-le sig direkte til Kommissionen om EU-sager. Det fremgår af Europa-Kommissionens årsrapport om relationerne med de nationale parla-menter i 2009.Ifølge rapporten er antallet af henvendelser til Kommissionen i 2009steget med 25 pct. i forhold til i 2008.Størst interesse har der været for EU’s samarbejde om retlige og indreanliggender samt for EU-initiativer vedrørende sundheds- og forbru-gerbeskyttelse. Knap halvdelen af alle parlamenternes udtalelser ved-rørte disse emner.
Flere nationale parlamenters udtaler sig om EU-sagerInteressen for at udtale sig om EU-sager er stigende i de 27 EU-landes natio-nale parlamenter. Det viser en rapport fra Kommissionen, som udkom kort førsommerferien.Ifølge rapporten sendte parlamenterne i 2009 i alt 250 udtalelser til Kommis-sionen, hvilket udgør en stigning på 25 pct. i forhold til 2008.
1/4
Parlamenternes udtalelser vedrører både EU-lovgivningsforslag og hørings-dokumenter såsom grøn- og hvidbøger og er afgivet inden for rammerne af1det såkaldte ”Barroso-initiativ” - inden ikrafttrædelsen af Lissabontraktaten ogindførelsen af parlamenternes nye ansvar for overvågningen af nærhedsprin-cippet.Af rapporten fremgår det, at Folketinget hører til blandt de parlamenter, somoftest benytter sig af muligheden for at udtale sig direkte til Kommissionen.Folketinget udtalte sig 12 gange i 2009 om grøn- eller hvidbøger fra Kommis-sionen. Folketingets udtalelser og Kommissionens svar på disse kan findespå Kommissionens hjemmeside på:http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/relations/relations_other/npo/index_en.htmHelt i top finder man det portugisiske parlament (47), det tjekkiske Senat (27)efterfulgt af Sveriges Rigsdag (18), det italienske Senat (17), det tyske For-bundsråd (16) og det britiske Overhus (14). Lige efter følger så Folketinget.Hvad interesserer de nationale parlamenter?Udtalelserne fra nationale parlamenter vedrører en lang række forskelligeemner. Men de fleste udtalelser retter sig mod sager inden for EU’s samar-bejde om indre og retlige anliggender eller inden for sundheds og forbruger-beskyttelse. Hele 46 pct. af alle udtalelser vedrører disse emner.Størst interesse var der i 2009 for det såkaldte Stockholmprogram, der fast-lægger køreplanen for EU’s fremtidige politik på det retspolitiske område.Herefter følger Kommissionens forslag om regler for grænseoverskridendesundhedsydelser, forslaget om forbrugerrettigheder samt forslagene til ram-meafgørelser om bekæmpelse af menneskehandel og seksuelt misbrug afbørn.Ifølge Kommissionens rapport er de fleste udtalelser generelt positive og ud-trykker tilfredshed med Kommissionens initiativer og forslag, men mangeindeholder dog samtidig konkrete forslag til ændringer og konstruktiv kritik.Der udtrykkes dog også betænkelighed over for nogle af Kommissionensforlag. Det gælder f.eks. forslaget til direktiv om forbrugerrettigheder, hvorseks parlamentskamre giver udtryk for alvorlige forbehold. Bl.a. mener fem afparlamentskamrene, at forslaget er i strid med nærhedsprincippet, fordi indfø-relsen af fuld EU-harmonisering inden for forbrugerlovgivning og aftaleret vil
1
Barosso-initiativet blev taget af Barrosso-I Kommissionen, som i maj 2006 opfordrede de natio-nale parlamenter til at reagere på lovgivningsforslag og høringsdokumenter og derved bidragetil at forbedre EU’s politikformuleringsproces.
2/4
forhindre anvendelsen af national ret, som de mener, sikrer en bedre forbru-gerbeskyttelse.Kommissionens svarKommissionen understreger i sin rapport, at udtalelserne fra de nationaleparlamenter er særdeles nyttige for Kommissionen. Udtalelserne gør, atKommissionen når den forhandler lovgivning med Rådet og Europa-Parlamentet, kan gøre dette med udgangspunkt i et godt kendskab til syns-punkterne i de nationale parlamenter.Kommissionen opfordrer dog parlamenterne til at afgive deres udtalelser retti-digt og så tidligt i beslutningsprocessen som muligt. Hvis udtalelser kommersent og kun fra nogle få parlamenter, vil indvirkningen på forhandlingernevære begrænsede.Kommissionens svar på parlamenternes udtalelser vedtages formelt af densamlede Kommission og undertegnes af Kommissionens næstformand, Ma-rošŠefčovič,som har et særligt ansvar for forbindelserne til de nationale par-lamenter.Styrket fremtidig samarbejdeKommissionen forventer med Lissabontraktatens ikrafttræden et endnu tætte-re samarbejde med de nationale parlamenter. De første EU-lovforslag under-lagt parlamenternes nye nærhedstjek er allerede fremsat. Det skete i februar2010.Kommissionen ser de nationale parlamenters nye ansvar for kontrollen mednærhedsprincippet og den politiske ”dialog” under Barroso-initiativet som tosider af samme sag. Begge dele sigter på at inddrage de nationale parlamen-ter mere i europæiske anliggender. Dette er for Kommissionen en væsentligambition, idet det skal bringe EU nærmere på borgerne, men samtidig væremed til at holde Kommissionen bedre orienteret om nationale tendenser ogprocesser.Kommissionen opfordrer også de nationale parlamenter til et tæt samarbejdeom virkeliggørelsen af EU-2020-strategien, der skal fremme vækst og be-skæftigelse i Europa samt om gennemførelsen af EU’s budget – herunderbekæmpelsen af svindel.Kommissionen vil desuden fremover fremlægge sit årlige arbejdsprogram forde nationale parlamenters repræsentanter i Bruxelles, så hurtigt som muligtefter dets vedtagelse.
3/4
Endelig lover Kommissionen i rapporten de nationale parlamenter, at de vilblive inddraget i et tæt samarbejde under forberedelsen af Kommissionensforslag om parlamentarisk overvågning med Europol og Eurojust.
Med venlig hilsenMorten Knudsen(3695)
4/4