Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 327
Offentligt
868333_0001.png
868333_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
15. juni 2010

Besvarelse af spørgsmål 227 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

3. juni

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra Campingrådet vedrø-rende forslag til forbedringer af rammevilkår for danske campingpladser,jf. ERU alm. del - bilag 224 og 235.

Svar:

Det har naturligvis min fulde opmærksomhed, at danske campingpladserog de øvrige turismeerhverv i disse år oplever tilbagegang og økonomiskhårde tider. En række danske erhverv oplever i disse år svære tider somfølge af den økonomiske krise, og på turismeområdet forstærkes dennesituation af, at vi i Danmark har et relativt højt pris- og omkostningsni-veau sammenlignet med vore nærmeste konkurrenter.Regeringen lægger stor vægt på, at dansk turisme har gode rammer for atklare sig i den internationale konkurrence, og vi følger derfor løbendeudviklingen på området. Det var bl.a. en af årsagerne til, at vi i marts2010 fik udarbejdet en analyse af turismeerhvervets rammevilkår, og atder netop med bred tilslutning i Folketinget er gennemført en ny lov omstyrkelse af VisitDenmark.I henvendelsen fra Campingrådet fremføres et ønske om at få nedsatmomsen på overnatning minimum til det svenske niveau samt at få ind-ført fuld fradragsret på alle energiafgifter.Regeringen ønsker at bevare det ensartede og administrativt enkeltmomssystem, som vi har i Danmark. Herudover har regeringen netopindgået aftale om en genopretningsplan, der skal genskabe balancen i denoffentlige økonomi. Set i dette lys mener jeg derfor ikke, at en nedsættel-se af momsen på campingovernatning er vejen frem. Vedrørende energi-afgifter har skatteministeren tidligere oplyst, at en eventuel lempelse her-af vil have karakter af støtte og således skal godkendes efter EU’s stats-støtteregler.For så vidt angår moms og energiafgifter, henviser jeg i øvrigt til de svar,som jeg og skatteministeren tidligere har afgivet i forbindelse med besva-relsen af spørgsmål 147, 168 og 189 alm. del. stillet via erhvervsudvalget.Campingrådet henleder desuden opmærksomheden på regeringens ønskeom grøn turisme og udvikling og anvendelse af avanceret grøn teknologi,og erklærer i den forbindelse et ønske om at blive foregangserhverv foranvendelse af solceller i større skala. Campingrådet foreslår i den forbin-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
delse, at der oprettes en investeringsordning, der giver danske camping-pladser tilskud til installation af solceller.Klima- og energiministeren har oplyst mig følgende vedr. solceller, somjeg henholder mig til:”Solceller er en teknologi, der stadig er i udvikling. Vi ser i disse år etmarkant fald i anlægspriser, hvilket allerede har medført en reduktion iforbrugernes tilbagebetalingstid i forhold til situationen for bare 2-3 årsiden.Der er ikke afsat midler specifikt rettet mod solceller til campingsektoren,og der er heller ikke på nuværende tidspunkt planer om sådanne særord-ninger.Der er i Energiforliget fra 2008 blevet afsat 4 gange 25 mio. kr. tilForskVE-programmet, som skal støtte projekter til udbredelse af bølge-energi, bioforgasning og solceller.Der er ikke tale om en decideret tilskudsordning, men ForskVE-programmet prioriterer interessante projekter, hvis de har en ”fyrtårnsef-fekt” til inspiration for anvendelse af teknologien, har visionære projekt-deltagere og kan komme til at levere en fornuftig elproduktion.Midlerne udmøntes af EnerginetDK, og projekter indkaldes sammen medde øvrige energiforskningsprogrammer i medio september. Her kunneCampingrådet overveje at indsende en ansøgning. Energinet DK afholderdesuden et informationsmøde om programmerne allerede d. 21. juni2010.”Jeg vil gerne benytte lejligheden til også at nævne, at regeringen desudenhar taget en række yderligere tiltag for at forbedre vilkårene for turisme-erhvervene. Regeringen har bl.a. givet mulighed for at bygge større cam-pinghytter. Ligeledes er det med aftalen om finansloven for 2010 beslut-tet at hæve bundfradraget for udlejning af feriehuse fra 7.000 kroner til10.000 kroner.Herudover vil regeringen bl.a. nedsætte en tværgående koordinations-gruppe, som skal komme med forslag til, hvordan koordination af denoffentlige turismefremmeindsats på nationalt, regionalt og kommunaltniveau kan styrkes. Derudover vil der blive nedsat en statistikgruppe, somskal se på mulighederne for at forbedre turismestatistikken.Disse tiltag kan – sammen med en målrettet indsats fra både de offentligeog private turismeaktører – være med til at bringe dansk turisme tilbagepå vækstsporet.