Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 301
Offentligt
860764_0001.png
860764_0002.png
860764_0003.png
N O T AT
12. april 2010J.nr. 2601/1245-0001Ref. PB/Energieffektivitet
Undersøgelse på baggrund af henvendelse fra Foreningen Danske Kraftvarmeværker af29. oktober 2009 om muligheden for at medregne sparet brændsel, hvis man anvendervarme, som ellers ville være bortkølet.
BaggrundForeningen Danske Kraftvarmeværker (FDK) har i henvendelse af 29. oktober 2009 til Folke-tingets Energipolitiske Udvalg gjort opmærksom på, at det i henhold til udkastet til aftale omselskabernes fremtidige energispareindsats ikke er muligt at medregne sparet brændsel, hvisman eksempelvis til en procesvirksomhed eller gartneri vil etablere en fjernvarmeledning fraet affaldsforbrændingsværk, som ellers ville have anvendt en del energi for at bortkølevarmen.FDK mener, at det bør være muligt for en procesvirksomhed eller gartneri at medregneenergibesparelser for den sparede mængde brændsel, og de anfører, at det i praksis vil betyde,at der ved et eventuelt salg af energibesparelser bidrages til etablering af fjernvarmeledningentil affaldsforbrændingen.Med spørgsmål 13, alm del bad Energipolitisk Udvalg om ministerens kommentarer tilhenvendelsen. Ministeren svarede den 26. november 2009 således:”Generelt er initiativer, som f.eks. øget udnyttelse af overskudsvarme, som kan medvirke til at re-ducere brændselsforbruget fornuftige ud fra et energipolitisk perspektiv.Aftalen med energiselskaberne om deres fremtidige energispareindsats har imidlertid i overens-stemmelse med den energipolitiske aftale af 21. februar 2008 fokus på energibesparelser i slut-forbruget. Ifølge aftalen vil der kunne medregnes en besparelse ved konvertering fra f.eks. natur-gas til fjernvarme, som svarer til reduktionen af den indkøbte energimængde, hvor fjernvarmevægtes med en prioriteringsfaktor, der er beregnet som et gennemsnit for fjernvarmeforsyning iDanmark.Energistyrelsen vil i samarbejde med parterne igangsætte en undersøgelse af, om forslaget fraForeningen Danske Kraftvarmeværker kan inkluderes i energispareaftalen med selskaberne. Un-dersøgelsen afsluttes inden den 1. juli 2010. Hvis en sådan undersøgelse fører til, at der bør skeændringer af den indgåede aftale, vil dette kunne ske som et tillæg til aftalen.”
Side 1
Forslaget i forhold til aftalen med selskaberneForslaget fra Foreningen Danske Kraftvarmeværker (FDK) må forstås såledesat de ved etablering af en fjernvarmeledning til en procesvirksomhed eller gartneri ønskermulighed for en specifik opgørelse af i hvor stor udstrækning der i det konkrete tilfælde ertale om udnyttelse af overskudsvarme fra affaldsforbrænding, som ellers ville blivebortkølet.at den således specifikt opgjorte øgede udnyttelse af overskudsvarme fraaffaldsforbrænding samt det sparede energiforbrug til bortkøling bør kunne medregnessom en energibesparelse i forbindelse med det konkrete projekt.
FDK’s forslag betyder, at der i forbindelse med et konkret projekt skal fastsættes en specifikfaktor for den aktuelle fjernvarmeforsyning. Denne faktor bør afspejle det marginale brænd-selsforbrug, der som gennemsnit over året anvendes til levering af en enhed fjernvarme. Derskal således tages hensyn til, at der er forskel mellem sommerperioden, hvor der nogle stederaktuelt er varme i overskud, og vinterperioden, hvor den øgede fjernvarmelevering skal pro-duceres på et kraftvarmeanlæg og i nogle tilfælde evt. på en kedel. Det skal overvejes om fak-toren alene skal afspejle dagens situation eller om der skal tages hensyn til den forventede ud-vikling de næste 10-15 år, som reelt er afgørende for hvilke besparelser der fremover opnås.Samtidig skal der ske en konkret afklaring af hvor meget energi til bortkøling der spares, somfølge af tilslutningen af en procesvirksomhed eller et gartneri.Aftalen af 20. november 2009 om selskabernes fremtidige energispareindsats indeholder enrække hensyn og elementer, som ikke umiddelbart er forenelige med forslaget fra FDK:Aftalen tager udgangspunkt i, at det fremgår af den politiske aftale, at energiselskabernesbesparelsesindsats skal være rettet mod reduktion af det endelige energiforbrug (slutfor-bruget) inkl. nettab. Dette er hovedprincippet. Den eneste væsentlige udtagelse fra detteer, at der i aftaleudkastet er åbnet for, at produktion fra kollektive solfangeranlæg kanmedregnes som energibesparelse.Aftalen bygger på, at der anvendes gennemsnitstal - og ikke specifikke tal for det konkreteprojekt – i forbindelse med konvertering fra en forsyningsform til en anden. I 2010 anven-des er en faktor på 2,5 for el ved konvertering mellem el og andre energiformer og fra2011 indføres prioriteringsfaktorer, som betyder at alle besparelser ikke vægtes lige me-get. Der er fastsat særlige faktorer for konvertering fra en energiform til en anden. Vedkonvertering fra f.eks. naturgas til fjernvarme vil fjernvarme blive vægtet med en faktorpå 0,8. Denne faktor er fastsat så den svarer til det gennemsnitlige forhold mellem brænd-selsforbruget til fjernvarmeproduktion og den leverede mængde fjernvarme. Udgangs-punktet har været, at der – bl.a. for at gøre systemet simpelt og administrativt let - skalvære en én fælles faktor, som kan anvendes for alle fjernvarmeværker.Disse regler betyder, at der kan medregnes en besparelse ved konvertering fra fx engaskedel til fjernvarmeforsyning. Med en gaskedel vil der medgå ca. 1,1 enhed gas til le-vering af en enhed varme. Med fjernvarmefaktoren vil det kun være 0,8 med fjernvarme-forsyning. Der er således en besparelse på 0,3 enheder per enhed varme der leve-res/anvendes.Side 2
Aftalen skelner ikke mellem forskellige former for forbrugere og projekter, og giver såle-des ikke umiddelbart mulighed for at fastsætte særlige regler for procesvirksomheder oggartnerier.
Kan FDK’s forslag inkluderes i aftalen med selskaberne?Energistyrelsen har i forlængelse af ministerens besvarelse af spørgsmål 13 drøftet FDK’sforslag i den nedsatte tekniske arbejdsgruppe, som indeholder repræsentanter for parterne iaftalen.Konklusionen på disse drøftelser er::at der ikke på nuværende tidspunkt bør gennemføres grundlæggende ændringer i aftalen af20. november 2009, som alle selskaberne nu er ved at implementere.at det er vigtigt, at der gælder de samme regler for besparelser hos de forskellige kategori-er af forbrugere, herunder også for konvertering til fjernvarme. Der bør således ikke væresærlige regler for gartnerier og procesvirksomheder.at metoderne til opgørelse af besparelserne bør være simple og at der i forbindelse medkonverteringer primært bør arbejdes med gennemsnitsværdier og ikke med specifikke for-udsætninger for det enkelte projekt.at der fremover bør ske en prioritering af besparelser med lang levetid.
Selv om en øget udnyttelse af overskudsvarme i overensstemmelse med intentionerne i FDK’sforslag har positive effekter, er repræsentanterne i den tekniske arbejdsgruppe på denne bag-grund enige om, at forslaget ikke kan rummes inden for den gældende aftale om energiselska-bernes energispareindsats, og at det ikke er muligt at lave et tillæg som gør dette muligt, udenat det grundlæggende vil ændre principperne i aftalen.Der er derfor enighed om, at FDK’s forslag ikke på nuværende tidspunkt kan fremmes indenfor rammerne af aftalen om selskabernes besparelsesindsats, men at udnyttelse af overskuds-varme fra affaldsforbrændingsanlæg i givet fald bør søges fremmet på anden måde.
Side 3