Det Energipolitiske Udvalg 2009-10, Skatteudvalget 2009-10
EPU Alm.del Bilag 294, SAU Alm.del Bilag 215
Offentligt
855780_0001.png
855780_0002.png
855780_0003.png
855780_0004.png
855780_0005.png
855780_0006.png
”Problemer” i det danskekvoteregister
Samråd i Det Energipolitiske Udvalgtorsdag den 27. maj 2010Spørgsmål S:Hvornår og hvordan blevSkatteministeriet opmærksom på, at der varproblemer med det danske kvoteregister?Spørgsmål T:Hvornår og hvordan orienteredeSkatteministeriet Klima- og Energiministeriet om,at der var problemer med det danske kvoteregister?Svar:De to spørgsmål har en sådan sammenhæng,at det for mig giver den bedste mening at besvaredem under ét.
Samarbejdet medEnergistyrelsen
Jeg har af SKAT fået en meget detaljeretredegørelse for, hvordan oplysninger om momssvigpå det her område er modtaget og videregivet, oghvordan der hurtigt er ageret på oplysningerne.SKAT fik de første oplysninger på et svigsseminari maj måned 2009, hvor problemstillingen blevkendt. SKAT kontaktede Energistyrelsen, deradministrerer det danske kvoteregister. Det sketefor at etablere et nærmere samarbejde med henblikpå at forsøge at forhindre, at den danske statskasseville komme til at lide tab, sådan som enkelte andreEU-lande tilkendegav allerede havde værettilfældet i deres lande.Jeg vil i den forbindelse gerne sige, at SKAT ikketog kontakt til Energistyrelsen med en viden om, atder skulle være problemer med det danskekvoteregister. Kontakten blev skabt, fordi det varnødvendigt at undersøge, om der foregikmomskarruselsvig her i landet.
-2-
Det 1. møde
Det første møde mellem SKAT og Energistyrelsenblev afholdt den 25. juni 2009.Igen den 30. juni 2009 blev der afholdt et møde iEnergistyrelsen, mellem sagsbehandlere fra SKATog Energistyrelsen.Ved mødet blev SKAT orienteret om registretgenerelt, registrets indhold af oplysninger om deenkelte kontohavere, hvilke transaktionsspor, derforeligger i forbindelse med kvotehandlerne, oghvordan man i praksis kunne håndtere SKATsønske om at få adgang til de relevante oplysningerom handlerne i registret.
Opfølgningsmøde
Siden juni 2009
Siden juni måned 2009 har SKAT ogEnergistyrelsen haft en løbende dialog, både via e-mail, telefonisk og personligt. Dialogen har bl.a.bestået i udveksling af oplysninger omregistreringerne i kvoteregisteret og SKATsadgang til disse data.SKAT har siden begyndelsen af juli måned 2009,efteraftalemedEnergistyrelsen,haftforespørgselsadgang til transaktionsdataene i detdanske kvoteregister.Som vi har oplyst ved flere lejligheder, så er derikke konstateret væsentlig momssvig vedrørendevirksomheder her i landet ved handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter. SKAT har haft 2 sager.Den ene blev stoppet i tide. I den anden er derudøvet momssvig i størrelsen 1,4 millioner kroner– men sagen efterforskes stadig af politiet.
SKATs kontrolarbejde
Status i Danmark
-3-
Opgørelse fra Europol
Jeg er bekendt med at det europæiskepolitisamarbejde Europol i december 2009skønnede, at der kunne være tale om momssvig forca. 38 milliarder kroner ved handel med CO2-kvoter på EU-plan.Vi kan hverken be- eller afkræfte Europols skøn,da de enkelte EU-landes skattemyndigheder ikkehar adgang til de øvrige EU-landes kvoteregistre,eller EUs centrale kvoteregister. Det er derfor ikkemuligt for mig at sige noget om størrelsen af elleromfanget af aktiviteten i de øvrige EU-landeskvoteregistre.Da Ekstra Bladet bragte artiklen ”Danmark erparadis for klima-svindlere” den 1. december 2009,var der ikke oplysninger, der kunne lede til denkonklusion, at Danmark skulle være centrum forden momssvig, der foregår på EU-plan.Jeg kan oplyse, at SKAT har udvekslet en langrække kontroloplysninger om kvotehandel med deøvrige EU-lande, men i hvilket omfang det hareller vil resultere i konkrete sager om momssvig ide enkelte lande, ved vi ikke endnu.I betragtning af de seneste presseoplysninger omundersøgelser som følge af henvendelser fraudlandet, har jeg bedt SKAT om at fremskaffeajourførte oplysninger om det mulige omfang afmomssvig med CO2-kvoter i EU, og herunder ogsåom der er nye oplysninger, om danske forhold iden forbindelse.
-4-
Når det så er sagt, så vil jeg gerne sige, at jegnaturligvistagerproblemstillingenommomskarruseller og momssvig ved handel medCO2-kvoter og CO2-kreditter meget alvorligt.Det danske lovforslag
I august måned 2009 stod det klart, at Frankrig,Nederlandene og England allerede havde eller var igang med at gennemføre ændringer i deresnationale momslovgivning, således at man fjernederisikoen for momstab i deres eget land. På denbaggrund vurderede SKAT, at risikoen for atmomskarruselaktiviteten i større omfang villeramme Danmark var blevet forøget.SKAT udarbejdede derfor et notat af 24. august2009, som blev forelagt daværende skatteministerKristian Jensen den 30. august 2009.Notatet opsummerede problemstillingen omrisikoen for momssvig ved handel med CO2-kvoter,og SKAT indstillede, at Danmark ligesom deøvrige lande hurtigt skulle finde en metode til atnedbringe eller forhindre risikoen for momstab iDanmark. Det blev samtidig aftalt medEnergistyrelsen, at klima- og energiministerenskulle have den samme orientering tilsendt viaEnergistyrelsen.
-5-
Dette resulterede i, at regeringen den 7. oktober2009 fremsatte et lovforslag (L19) om indførelse afomvendt betalingspligt for moms ved handel medCO2-kvoter og CO2-kreditter. L19 blev vedtagetden 3. december 2009 og trådte i kraft den 9. april2010, efter vedtagelsen af Rådets Direktiv2010/23/EU, hvor medlemsstaterne fik adgang tilat gennemføre ændring af deres nationalemomslovgivning på dette område udenforudgående tilladelse fra EU.Redegørelse omsamarbejdsforløbet
SKAT har udarbejdet en redegørelse vedrørendedet forløb, der har været siden problemstillingenblev kendt, og den redegørelse vil jeg sende tiludvalget her efter samrådet.Afslutningsvist vil jeg sige, at det er min opfattelseat det løbende og intense samarbejde, der har væretog fortsat er mellem SKAT og Energistyrelsen harresulteret i, at vi i Danmark har været på forkant oghar været godt rustet i forhold til at minimererisikoen for, at den danske statskasse kom til at lidetab.Men det er klart, at det er en alvorlig sag, hvis detskulle vise sig, at forhold vedrørende det danskekvoteregister har været brugt til at begå momssvig iandre lande.Jeg har som nævnt bedt SKAT fremskaffeajourførte oplysninger om det mulige omfang afmomssvig med CO2-kvoter i EU, og herunder ogsåom der er nye oplysninger, om danske forhold iden forbindelse.
Afslutning
-6-