Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 232
Offentligt
832039_0001.png
832039_0002.png
832039_0003.png
832039_0004.png
832039_0005.png
832039_0006.png
832039_0007.png
Notat til FinansministerietEmne:
3. Februar 2010
DONG Energy’s leverandørbetingelser, samt specifikke oplysninger om DONG Energy’s kul-leverandører og opfølgning på disses overholdelse af leverandørbetingelser, herunder specifikt leveran-døren CMC, som ejer Cerrejon-minen i Columbia.
Resumé:DONG Energy er tilsluttet FN’s Global Compact, og herigennem forpligtet til at fremme ti universelleprincipper vedrørende menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption. DONGEnergy har desuden etableret et system for ansvarlig leverandørstyring, dvs. formulering af krav tilDONG Energy’s leverandører. Leverandørbetingelserne blev udarbejdet i april 2007 og har efterfølgendeindgået i kontrakter med leverandører.
DONG Energy’s leverandørbetingelser opstiller forventning om at leverandører handler i overensstem-melse med FN’s Global Compact grundlæggende principper, samt overholder nationale love og be-stemmelser. DONG Energy har siden 2009 foretaget 3 audits hos udvalgte kulleverandører for at vurde-re deres indsats på bl.a. arbejdsmiljø- og miljøområdet samt arbejdsforhold for deres medarbejdere. Au-dits er foretaget ud fra en vurdering af DONG Energy’s samlede kendskab til den enkelte mine og leve-randør.
I 2009 udgjorde Cerrejon minens eksport til Dong Energy cirka 4,15 % af Cerrejons samlede produktion.Samlede leverancer fra Cerrejonminen svarede i 2009 til ca. 27,5 procent af DONG Energy’s samledeimport af kul. DONG Energy har i 2008 foretaget monitoreringsbesøg i Cerrejon-minen i Columbia. Derblev ikke fundet eller observeret noget i minen som gav anledning til bekymring over fremtidig handelmed Cerrejón. Minen er ISO14001 certificeret (miljøledelse), OHSAS18001 certificeret (arbejdsmiljøle-delse), samt har et SA8000, system som ikke er certificeret (sociale og etiske forhold). Alle ledelsessy-stemer er samlet under et Operations Integrety system, og minen har en Lost time Injury Frequency påca. 2 pr. 1.000.000 arbejdstime. DONG Energy har desuden ved selvsyn kunne bekræfte at der brugespersonlige værnemidler, som der kræves. DONG Energy har observeret kontinuerlige markante forbed-ringer omkring miljø- og arbejdsforhold i den tid, selskabet har samarbejdet med Cerrejon-minen og harløbende haft en åben og konstruktiv dialog om ovenstående med minens ledelse.
Bilag:Rapport fra Danwatch 28. januar 2010DONG Energy’s Code of Conduct april 2007Billeder fra internt monitoreringsbesøg i Cerrejonminen september 2008
Side 1/7
DONG Energy’s Code of Conduct – leverandørbetingelserDONG Energy tilsluttede sig FN’s Global Compact den 18. december 2006. Dette indebærer, atDONG Energy har forpligtet sig til at fremme ti universelle principper vedrørende menneskerettigheder,arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption. I 2007 blev det herudover besluttet at iværksætte et sy-stematisk og strategisk arbejde med CSR (virksomhedens samfundsmæssige ansvarlighed), hvilket harmedført etableringen af et system for ansvarlig leverandørstyring, dvs. formulering af krav til ca.11.0000selskaber i DONG Energy’s leverandørbase. DONG Energy’s Code of Conduct (leverandørbetingelser)blev udarbejdet i april 2007 og har efterfølgende indgået i kontrakter med leverandører.DONG Energy’s Code of Conduct opstiller forventning om at leverandører handler i overensstemmelsemed FN’s Global Compact grundlæggende principper, samt overholder nationale love og bestemmelser.I forbindelse med udarbejdelsen af leverandørbetingelserne var DONG Energy i kontakt med ILO (Deninternationale arbejdsorganisation under FN) i Geneve, hvor selskabet forhørte sig om praksis vedrøren-de anvendelse af FN’s anbefalinger i forbindelse med leverandørkontrakter.DONG Energy’s kulleverandører og opfølgning på disses overholdelse af leverandørbetingelserDONG Energy importerede i 2009 4,020 mio. tons kul. Leverancerne fordelte sig på følgende lande:

South Af-

Australia

Tons157672Procenttotalaf3,92%27,45%3,92%1,07%37,06%15,92%10,65%1103583157720430181489977639918428290

Colombia

Norway

Poland

Russia

rica

USA

DONG Energy har siden 2009 foretaget audits hos udvalgte kulleverandører for at vurdere deres indsatspå bl.a. arbejdsmiljø- og miljøområdet samt arbejdsforhold for deres medarbejdere. Audits er foretaget udfra en vurdering af DONG Energy’s samlede kendskab til den enkelte mine og leverandør.
I 2008 foretog DONG Energy et indledende monitoreringsbesøg i Cerrejon-minen i Colombia. Det var før-ste gang at DONG Energy lavede inspektion af en kulmine, og besøget i Cerrejon-minen havde som for-mål at opnå større kendskab til arbejdet i en kulmine, samt at opbygge erfaringer og opsætte rammer forfremtidige audits med deltagelse af eksterne auditører.
På daværende tidspunkt havde koncernen ingen erfaring med at auditere miner specifikt. Formålet medbesøget var derfor udover at få kendskab til forholdene i minen også at give DONG Energy mulighed forfremadrettet at kunne etablere systematikker til auditering af kulminer med deltagelse af eksterne audito-rer.
Side 2/7
Der har været foretaget følgende monitoreringsbesøg og audits hos DONG Energy’s kulleverandører:Monitoreringsbesøg i Cerrejon-minen i Columbia i perioden den 24. til 25. september 2008.Audit af SUEK og KruTrade i Rusland i perioden 20. til 24. juli 2009 med PricewaterhouseCooperssom ekstern auditorer.Audit af BHPBilliton i Sydfrika perioden 30. november til 1. december 2009 med STRRS som eks-terne auditorer.DONG Energy’s kontrol af forhold i Cerrejon-minenI 2009 udgjorde Cerrejon minens eksport til Dong Energy cirka 4,15 % af Cerrejons samlede produktion.Samlede leverancer fra Cerrejon-minen svarede i 2009 til ca. 27,5 procent af DONG Energy’s samledeimport af kul. Som følge heraf er DONG Energy i løbende dialog med Cerrejon, som ejes af mineselska-bet CMC (ejet af kulproducenterne Anglo Coal, BHP Biliton og Xstrata).
Repræsentanter fra DONG Energy mødtes desuden med repræsentanter fra CMC i maj og i efteråret2006 med CMC og Cerrejons øverste ledelse, hvor CMC gav oplysninger omkring de forhold, der var om-talt i medierne i Danmark på daværende tidspunkt. Der var desuden drøftelser af sikkerhedstiltag, somminen havde iværksat.DONG Energy’s Code of Conduct har efter udarbejdelsen i 2007 været en del af kontraktgrundlaget medCMC.
DONG Energy var på monitoreringsbesøg i Cerrejon minen i perioden 23. til 24. september 2008.Hovedformålet med monitoreringsbesøget var at undersøge situationen i minen i relation til sociale, eti-ske, miljø-, arbejdsmiljø-, og forretningsmæssige forhold, samt at få et generelt kendskab til de arbejdsru-tiner og generelle forhold der gør sig gældende i en mine.
Der blev ikke fundet eller observeret noget i minen som gav anledning til bekymring over fremtidig handelmed Cerrejón. Der er 10.000 ansatte i minen heraf ca. 5.000 contractors. Minen er ISO14001 certificeret(miljøledelse), OHSAS18001 certificeret (arbejdsmiljøledelse), samt har et SA8000 system som ikke ercertificeret (sociale og etiske forhold). Alle ledelsessystemer er samlet under et Operations Integrety sy-stem. Et eksempel på minens formåen er at de har en Lost time Injury Frequency på ca. 2 pr. 1.000.000arbejdstime. DONG Energy kunne her desuden bekræfte at der bruges personlige værnemidler, som derkræves.
Herudover præsenterede minen eksempler på naturgenopretning samt minens egen dyrkning af træer oggræsser til naturgenopretning; minens reservat for dyr som var kommet til skade, efterladt o. lign. samteksempler på minens sociale engagement i lokalområdet blandt de oprindelige folk bl.a. et skole- og ud-dannelsesprogram for den lokale indianerstamme Wajuu.
Side 3/7
Cerrejon minens egne og andre offentlig tilgængelige oplysninger om forhold i minenMinen har ansat en person – tidligere NGO’er – til at føre minens stakeholder dialog. Minen har desudende sidste 2 år udgivet en omfattende ansvarlighedsrapport, som følger kendte internationale standarder(GRI), og har været tilsluttet FN’s Global Compact siden marts 2005. Cerrejon minen fremstår i dag somden mine i Columbia, som har gjort den største indsats i forhold til sikkerhed, miljø, klima og dialog medstakeholdere og naboer. Dette fremgik også af indslag på DRs P1 Orientering 28. Januar 2010.
På baggrund af beskyldninger rejst mod minen omkring sociale, etiske og arbejdsmiljømæssige forholdfik Cerrejon i marts 2008 udarbejdet en rapport af et uafhængigt forskerhold som fik revideret rapporten afet uafhængigt konsulentfirma. Minen har oplyst at de overholder national lovgivning, og at de anbefalingersom beskrives i ovennævnte uafhængige rapport er krav, der ligger ud over national lovgivning. Rappor-ten beskrev at der generelt er et højt niveau for det sociale, etiske og arbejdsmiljømæssige arbejde i mi-nen, men der blev også påpeget en række områder hvor der kunne ske kontinuerlige forbedringer. Sidener der kommet 3 opfølgningsrapporter, som alle er offentlig tilgængelige på minens hjemmeside.Issues er alle fokuseret på sociale/etiske aspekter i lokalsamfundet – færdiggørelse af genetablering afTabaco-området, samt minens andel i at medvirke til at udvikle regionens/egnens lokale udvikling.
Minen oplyser på, at man de sidste 18 måneder har defineret 11 punkter der skal støtte lokalområdet i atskabe bedre levevilkår og forøge livsvilkårene for lokalbefolkningen.
Eksempler:Uddannelsesprogrammer for lokaleSundheds- og lægehjælpNaturgenopretning samt minens egen dyrkning af træer og græsserReservat for dyr som var kommet til skade, efterladt o. lign.Minens skole- og uddannelsesprogram for den lokale indianerstamme Wajuu.
I forbindelse med implementeringen af CSR oplyser selskabet, at ledelsen har kommunikeret deres med-arbejderpolitiker til medarbejdere, underentreprenører og leverandører. Minen har desuden oplyst, at:De monitorer området i og omkring minen for kulstøv og kun én gang har ligget over de nationalegrænserDeres politiker følges op og går udover nationale kravDe betaler for behandling og rehabiliteringsprogrammer for medarbejdere der er kommet til skade
Oplysninger om arbejdsskader og ekspropriationssager i Danwatch rapport af 28. januar 2010DONG Energy har ikke kendskab til de konkrete sager, som nævnes i Danwatch rapport af 28. januar,vedrørende arbejdsrelaterede sygdomme hos medarbejdere i Cerrejon-minen. DONG Energy har hellerikke kendskab til at nationale regler skulle være brudt i håndteringen af genopbygning og genhusning aflokalbefolkningen i relation til udvidelse af minen.
Side 4/7
DONG Energy forventer at vores leverandører overholder nationale love og regler samt vores Code ofConduct. Desuden er det vigtigt for DONG Energy at vi gennem dialog med vores leverandører får indbliki at der løbende sker kontinuerlige forbedringer indenfor de områder som er dækket af Code of Conduct..
DONG Energy har efter offentliggørelsen af Danwatch rapporten afholdt to telefonmøder med repræsen-tanter fra CMC om de ovennævnte sager. Efterfølgende har DONG Energy desuden bedt minen redegø-re skriftligt for de i Danwatch-rapporten omtalte sager, samt bekræfte at selskabet overholder nationaleregler for arbejdsmiljø og sikkerhed, kompensationsregler for evt. arbejdsrelaterede lidelser, bekræfte atselskabet overholder nationale regler for ekspropriering, samt at selskabet ikke har nogen udeståendermed myndigheder i Columbia omkring ovenstående sager.
Indledningsvist har minen afvist den udlægning, der har været af sagerne i rapporten fra Danwatch og derhenvises i forhold til genhusning og genopbygning af omkringliggende landsbyer til den uafhængige rap-port om minen fra marts 2008, hvor spørgsmålet om ekspropriering adresseres. Nedenfor ses resume afsituationen omkring ekspropriering og forhandlingerne pba. seneste uafhængige opfølgningsrapport:
Tabaco - genopbygningAf rapporten fremgår det, at Cerrejon anerkender at processen vedrørende planlægning og design afgenopbygningen af Tabaco har været for lang, og at de ikke havde forudset forbruget af tid og ressour-cer, men fokuserede på at få en fair aftale. Efter råd fra bl.a. NGO har de ændret strategi. De vil blive vedmed at rapportere indtil byen er genopbygget.
Tamaquito - genhusningAf rapporten fremgår det, at genhusningsprocessen for Chancleta, Patilla, Roche and Tamaquito indtilvidere er indstillet efter ønske fra lokalsamfundet indtil grundlaget for forhandlingerne ændres. Lokalsam-fundet har ifølge rapporten bedt om en ekstern rådgivere betalt af Cerrejon. Dette krav er anerkendt ifølgerapporten, og at der i alt er tale om fire byer, hvor man nu holder fællesmøder med samtlige ledere, så dekan støtte hinanden. Samtidigt oplyses det, at regler fra blandt andet Verdensbanken om direkte kontakttil de berørte familier overholdes, samt at minen har bedt Social Capital Group overvåge processen.
Tidligere oplysninger givet til Finansministeriet om CerrejonDanwatch oplyser i rapport af 28. januar 2010, at de har gennemgået det notat som DONG Energy påanmodning fra Finansministeriet fremsendte 3. august 2006. Notatet er en redegørelse angående selska-bets indkøb af kul fra leverandører i Colombia. Redegørelsen omhandlede blandt andet CMC og Cerre-jon-minen.
DONG Energy oplyste 3. August 2006 følgende i notatet fra møde afholdt med Marketing ManagerRicardo Gaviria fra CMC i maj 2006:
Side 5/7
”Marketing Manager Ricardo Gaviria fra CMC oplyste, at de er under stadig negativ medieomtale pågrund af landsbyen Tabaco, som i 2001 blev flyttet til et andet område på grund af minedrift. En flytning,der blev foretaget af de tidligere ejere, selskabet Exxon og den colombianske stat. CMC oplyser at de tid-ligere ejere overholdt al lovgivning tilbage i 2001. Der er ifølge CMC efterfølgende lavet et studie omkring,hvem der havde krav på kompensation, og alle har fået kompensation. CMC lægger vægt på, at selska-bet har gode relationer til de colombianske fagforeninger og de har ikke haft nogen retssager. CMC oply-ser, at de naturligvis overholder alle colombianske love. CMC har ligesom Drummond et CSR-program ogoplyser, at de gør en stor indsats i Colombia. CMC engagerer sig blandt andet i sundheds- og uddannel-sesarbejde og udvikling af små og mellemstore virksomheder.”
Danwatch konkluderer i rapport af 28. januar 2010, at DONG Energy opgav urigtige oplysninger om føl-gende:”CMC har oplyst til DONG Energy, at beskyldningerne vedrører flytningen af landsbyen Tabaco i 2001, ogat flytningen blev foretaget af de tidligere ejere, selskabet Exxon og den colombianske stat.”Danwatch skriver, at det var Exxon og den colombianske stat, der fysisk stod bag flytningen, men denblev foretaget på vegne af CMC. CMC ejede halvdelen af Cerrejón Zona Norte, da rydningen af Tabacoblev igangsat i august 2001. Det har de gjort siden november 2000. Den resterende halvdel købte CMCaf Exxon i februar 2002 (blot en måned efter, at den sidste del af Tabaco blev ryddet), samt at disse op-lysninger fremgår af CMCs egen hjemmeside.
DONG Energy finder ikke, at der er uoverensstemmelse mellem de to udsagn. DONG Energy forholdt sigalene til at det var Exxon og den colombianske stat, som stod for håndteringen af flytningen.Desuden påpeger DanWatch-rapporten at CMC’s oplysninger om at al lovgivning blev overholdt i forbin-delse med flytningen ikke er korrekte, og at der ifølge landsbyen Tabacos advokat, Armando Peréz Aru-jo, var tale om både krænkelse af international og colombiansk lov, samt at Højesteret i Hatonuevo i maj2002 fandt, at der inden 48 timer skulle iværksættes en relokalisering. Danwatch oplyser desuden at en-delig kompensation først blev udbetalt i december 2008, og altså ikke var udbetalt i 2006, samt at Cerre-jon/CMC ikke har gode relationer til colombianske fagforeninger, fordi, som det fremgår af rapporten”sel-skabet krænker menneskerettigheder, arbejdsrettigheder, sygesikrings-rettigheder og forfølger fagligt ak-tive”.
DONG Energy har bedt Cerrejon redegøre for ovenstående beskyldninger, herunder om de har nogleudeståender fsva. overholdelse af national lovgivning. DONG Energy har desuden pr. telefon den28. januar og 2. februar 2010 og pr. mail den 2. februar 2010 bedt Danwatch være behjælpelig med atlevere baggrundsmateriale, der underbygger beskyldningerne i rapporten, herunder om Danwatch har in-formationer om at håndteringen af Tabaco er sket i uoverensstemmelse med national lovgivning. DONGEnergy har desuden bedt Danwatch levere materiale, der underbygger anklager om krænkelse af men-
Side 6/7
neskerettigheder, arbejdsrettigheder, sygesikringsrettigheder og forfølgelse af fagligt aktive, herunder omDanwatch er i besiddelse af viden om eventuelle anmeldelser til myndigheder og politi, samt evt. udestå-ender med myndigheder på dette.
Side 7/7