Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10, Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
MPU Alm.del Bilag 453, EPU Alm.del Bilag 203
Offentligt
Danmarks Vindmølleforening, 25.marts 2010
Notat om økonomi og potentialer i vindmølleudbygningenUdbygningen med vindkraft bør foregå så samfundsøkonomisk rentabelt som muligt. Der erpotentialer for udbygning både på land og til havs, men omkostningerne til havs er højere.Vindkraftudbygningen fortsætter ikke automatisk, men skal bygge på stabile økonomiskerammer og politisk opbakning. En samfundsøkonomisk fornuftig udbygning skal ikke væreunødvendig dyr for elforbrugerne og kræver en afvejning af pris og potentialer på land og tilhavs.
Potentiale på landPotentialet for vindmøller på land blev undersøgt i 2007 af Regeringens planlægningsudvalgfor vindmøller på land. Ud fra konkrete kortlægningsanalyser og planlægningshensynopstillede udvalget forskellige scenarier for udbygningen på land med potentialer op til 6.000MW med et samlet antal nye vindmøller på ca. 2.600.Til sammenligning er der i dag 4.800 vindmøller på land med en samlet kapacitet på 2.800MW. I takt med udfasningen af de gamle møller kan der opstilles nye og mere produktivevindmøller. Det betyder at der i fremtiden kan skabes en betydelig større produktion, menmed et mindre antal møller end i dag.
1
Potentiale til havsPå havet blev en række konkrete placeringsmuligheder analyseret i Energistyrelsens rapportapril 2007. Ud fra arealinteresser, havdybder og miljøforhold blev i alt 7 hovedområderudpeget med et samlet potentiale på 4.600 MW. Heraf er 400 MW planlagt til havmølleparkenved Anholt. Til sammenligning er der i dag 300 havvindmøller i drift med en samlet kapacitetpå 660 MW.I februar i år fremlagde regeringen en redegørelse om energiforsyningssikkerhed i Danmark.Redegørelsen indeholder en opgørelse af potentialer for udnyttelsen af vedvarende energi,herunder vindkraft. Imidlertid bygger disse potentialer for havvindmøller på en teoretiskbruttoopgørelse, som ikke kan sammenlignes med opgørelsen på land.
40 – 50 % højere produktionsomkostninger til havs.Der er dobbelt så dyrt at opstille en vindmølle til havs som på land. Omkostninger til løbendevedligeholdelse er også betydeligt højere. Vindressourcen er bedre på havet, men ikketilstrækkeligt til at opveje de dyre etablerings- og driftsomkostninger.Nedenstående opgørelse fra Energistyrelsen (Redegørelse om energiforsyningssikkerhed,feb.2010, faktorpriser) viser at produktionsomkostningerne pr. produceret MWh er 44 %højere på en havvindmølle end på en landvindmølle.
Energistyrelsens tal for forskellen mellem land og hav ligger i underkanten af andre analyser,herunder Den Europæiske Vindkraftorganisation, EWEA, som vurderer off-shore vindkraft tilca. 50 % dyrere end landbaseret.I 2009 producerede de danske vindmøller på havet i alt 1,66 mio. MWh. Ud fraEnergistyrelsens opgørelse er forskellen på produktionsomkostninger mellem land og hav på160 kr. pr. MWh. Ekstraomkostningen ved vindkraftproduktionen på havet – i forhold tillandbaserede vindmøller – beløber sig således til årligt mere end 265 mio. kr. Hertil kommernødvendige pristillæg samt omkostninger til netudbygning, som er voldsomt meget dyrere forhavmølleparker.
2
”Den rigtige vindkraftudbygning” både på land og til havsVindmølleudbygningen er ikke et spørgsmål om enten eller, men derimod et ”både og”. Der erplads på havet til de store parker, men omkostningerne er lavere på land. Det er fornuftigsamfundsøkonomi at udnytte potentialet på land suppleret med nye havmølleparker.Sammen med Vindmølleindustrien har Danmarks Vindmølleforening fremlagt enudbygningsplan ”Den rigtige vindkraftudbygning”, der viser at vindkraft i 2020 kan dækkemindst 50 % af det samlede elforbrug.Der er store økonomiske og miljømæssige fordele ved at producere mindst 50 % af Danmarkselforbrug med vindkraft og kapaciteten i 2020 i ”Den rigtige vindkraftudbygning” består af3.800 MW vindkraft på land og 2550 MW vindkraft på havet.Der er således god plads indenfor de nævnte potentialer både på land og til havs til at sikredenne udbygning. Det kræver langtidsplanlægning, men så er det ikke nogen stor opgave. Ogdet er gjort før.Nedenstående figur viser at der i 90’erne i Danmark også blev gennemført en væsentligplanlægning og udbygning.
Antal nye møller i 90’erne og i ”Den rigtige vindkraftudbygning”
3