Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del Bilag 18
Offentligt
CO2-neutral strøm, varme og transportDynamisk energimarkedAktive forbrugereEl som den foretrukne energiform
POWER TOTHE PEOPLE– DANMARKS ENERGIFORBRUG CO2-NEUTRALT I 2050
09 06 09
Vision 2050I 2050 er Danmark CO2-neutral. Den nødvendige energikommer ud af stikkontakten.
Strøm erstatter de fossile brændsler til transport, opvarm-ning og industri. Danmarks import af olie og gas er mi-nimal, vores forsyningssikkerhed er i top, og dermed ervores politiske frihed uantastet.Vi udnytter hele potentialet for vedvarende energi. Vind-møllerne giver os masser af strøm. Solen varmer voreshuse. Den danske natur leverer biomasse til kraftværker ogbæredygtigt biobrændstof. Energisektoren aftager storemængder affald fra landbruget, industrien og husholdnin-gerne. Restprodukterne laver vi om til energi. Landbrugethar vækst uden at skade klimaet og naturen.Vores kraftværker fjerner CO2fra atmosfæren og lagrerden i undergrunden. Vores energisystem er intelligent,fordi det er indrettet på samspil mellem de forskelligeenergiformer og sektorer – det skaber balance mellemforbrug og produktion. Vores virksomheder, boliger ogtransport har strøm som vigtigste kilde til energi. Vi brugerstrømmen effektivt.
I 2050 er det den mest naturlige ting i verden, at energik-underne vælger de produkter og de selskaber, som levererden vare, der passer bedst til deres holdning, behov ogpengepung. Dansk erhvervsliv nyder godt af vores fører-position inden for energiteknologi. Danmark eksportererviden og teknologi til hele verden. Energiselskaberne erorienteret mod de nordiske og europæiske energimarke-der. Vi sælger strøm til vores nabolande til glæde og gavnfor samfundets velfærd.Energisektoren kan – som få andre – bidrage til løsningen.Men vi kan ikke løse opgaven alene. Gennem et partner-skab med forbrugerne, politikerne, den energiteknologiskeindustri, landbruget, transportsektoren, vores universi-teter, teknologiske serviceinstitutter og forskere kan virealisere visionen om Power to the people.DET ER ENERGISEKTORENS VISION – ER DET OGSÅ DIN?
CO2-UDLEDNING I DANMARKMio. ton C026555453525155-5-152005CCS er en vigtig brik for, at Danmark kanblive CO2-neutral. Vi skal bruge energires-sourcerne med omtanke, men i de kom-mende årtier har vi brug for fossile brænd-sler. Her kan CCS hjælpe. Det kan sikre,at de fossile brændsler, vi endnu ikke kanundvære, ikke skader klimaet. Ved at kom-binere CCS med biomasse kan vi skabe etenergisystem, der tager CO2ud af luften oglagrer det sikkert i undergrunden. Det givermulighed for, at andre dele af det danskesamfund fortsat kan sende drivhusgasserop i luften. Kilde: Dansk Energi.
Ikke kvoteKvote20252050
Mellemstation 20252050 er langt ude i fremtiden, men vi skal handle nu for at skabefremtiden. Dansk Energi har opstillet et scenarie for, hvor Danmark skalvære i 2025, hvis visionen om Power to the people skal realiseres.Vi skal naturligvis bruge stadig mere vedvarende energi.Vi skal bruge energien effektivt, og vi skal udlede færredrivhusgasser. I 2025 skal vi nå længere end de aktuellepolitiske mål, der alene strækker sig til 2020.Dansk Energis beregninger viser, at ved at satse på etsammenhængende energisystem med strøm som binde-midlet, så kan vi nå vores mål om forsyningssikkerhedog lavere udslip af drivhusgasser uden væsentlige eks-tra omkostninger for samfundet. Scenariet viser vejen tilet intelligent og fleksibelt energisystem. Et system somskaber sammenhæng mellem forbrug og produktion. Etsystem, der betyder, at transport, opvarmning og industrikan vinke farvel til de fossile brændsler og siger goddagtil el og fjernvarme. Et system, der aktivt tager hånd omaffaldsprodukter fra vores husholdninger, industri og land-brug. Et system, der samlet set er energieffektivt.Power to the people viser, at allerede i 2025 kan vi:Reducere udslippet af drivhusgasser med 40 procent iforhold til 2005. Det svarer til en samlet energirelateretudledning på 40 mio. tons.Øge andelen af vedvarende energi fra 20 procent i dag til35 procent.Halvere afhængigheden af olie og gas til under 300 PJ.Visionen er beregnet for Danmark, men det er ikke en visi-on, som kan realiseres uafhængigt af udviklingen i verdenomkring os. Realiseringen af såvel 2025 mellemstationenog 2050 målet kræver en stærk international regulering.Håbet er, at Power to the people ikke kun er en visionfor danskerne, men en vision for hele Europa og verdensøvrige rige nationer.
ANDEL AF VEDVARENDE ENERGI I EL, VARME OG TRANSPORTProcent af samletenergiforbrugVEDVARENDE ENERGI.Så meget ved-varende energi skal vi have ind i voresenergiforsyning i 2025 og 2050 forat nå Power to the people visionen.Kilde: Dansk Energi.
ØGET BRUG AF EL I 2025600.000 elbiler210.000 varmepumper20 procent mere strøm i industrienMERE STRØM.Allerede i 2025 kan Danmark øge brugen af strøm i elbiler, varmepumperog til processer i industrien. På den måde kan vi udnytte den grønne energi fra vindmøl-ler og sænke forbruget af olie og gas.
—Skabet offshore net i Nordsøen.—Giv Energinet.dk mulighed for at opkøbe tysk transmissionsnet.—Fastlæg mål for den nationale klimaindsats frem mod 2020.—Anvend langsigtede mål og kortsigtede pejlemærker for VE.—Skab energieffektivitet gennem samarbejde mellem aktører på tværs af energiarter.—Erstat energiafgift med klimaafgift.
1FLEKSIBILITET– fordi energibehov og forbrug skal hænge sammen.Vind vil fylde meget mere i vores energisystem. I 2025dækker vind op mod halvdelen af det nuværendedanske elforbrug. Men vindkraft er samtidig en enormudfordring. Vindkraft gør produktionen af strøm meresvingende. Det presser vores elsystem til det yderste.Indtil nu har vi klaret dage uden vind, fordi vi har kraft-værkerne som backup, og fordi vi udveksler el medlandene omkring os. Men det rækker ikke i fremtiden.De kommende år kræver en fleksibilitet i den måde,som vi bruger energien på. Her får forbrugerne enstørre rolle. Forbrugeren skal bruge den grønne energi,når den er til rådighed, og samtidig tage toppen afforbruget, når vinden, solen eller bølgerne svigter. Ifremtiden skal forbrugeren spille sammen med energi-systemet.Vi får stigende behov for nye effektive måder at lagreenergi. Det kan ske i elbilernes batterier, i vores var-mesystem, i de enkelte apparater og det enkelte hus.Lagring i store centrale batterier eller som trykluft kanen gang i fremtiden vise sig økonomisk attraktivt.Nye kunder vil i fremtiden bruge strøm. Tænk bare påelbilerne. De nye kunder vil have andre behov, somskal opfanges i energisystemet. De nye behov skærperkravene til os. Meget skal tænkes anderledes for at nåden fulde fleksibilitet. Der skal gradvist sættes flere ti-meaflæste elmålere op og udvikles nye produkter. Detdanske skattesystem skal ændres, så det understøtteren fleksibel adfærd. Afgifterne skal samtidigt sikre enligestilling mellem energiformerne baseret på derespåvirkning af klima, så forbrugerne let kan træffe derigtige valg.Vi kender ikke alle svarene. Vi kender ikke alle de frem-tidige teknologiske muligheder. Men en ting er sikkert.Ved at satse på et fleksibelt energisystem gør vi os klartil at integrere det uforudsigelige. Vi gør os i stand tilat møde fremtiden, så vi hurtigt kan omstille os til demuligheder, som åbner sig. Med fleksibilitet kan vi øgenytten af vedvarende energi. Med mere fleksibilitet stårvi godt rustet til at møde fremtiden.
VINDKRAFT PRODUKTION I VESTDANMARK – JANUAR 2009MWh/h25002000150010005000VINDENERGI.De store variationer i pro-duktionen af vindkraft giver energisyste-met udfordringer. De stigende mængderaf vindkraft i årene fremover øger ud-fordringerne. Elbiler, elvarmepumper ogel i industrien kan bidrager til at løse denopgave. Kilde: Dansk Energi.
—Opfør Krigers Flak vindmøllepark.—Giv mulighed for at Danskerne kan købe ekstra VE.—Forlæng elbilers fritagelse for afgift indtil der er 400.000 køretøjer på vejene.—Skift til eltog og forbyd køb af nye dieseltog.—Opstil strategi for timeaflæste elmålere og fleksible elprodukter.—Fjern forsyningspligtregulering.—Giv 25 procent tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr med varmepumper.
2FRIHED– fordi forbrugerens behov og samfundets udvikling kræveradgang til energi og valgmuligheder.Energi giver danskerne frihed. Uden energi intet lys,ingen varme og ingen mobilitet eller moderne kom-munikation. Uden energi ville vores samfund falde frahinanden. Men vores moderne liv kræver, at vi brugerenergien med omtanke.En stabil energiforsyning er en forudsætning for detmoderne samfund. Uden en stabil energiforsyningville vores nuværende samfund ikke kunne fungereog vores personlige frihed og adgang til IT, transportog daglige bekvemmeligheder blive begrænset.Fleksibiliteten i energisystemet og frihed hængersammen. Fleksibiliteten er med til at give os tryghedog sikkerhed. Ved at være koblet sammen i et storteuropæisk elmarked, kan vi trække på de andre, hvisvores eget produktionsapparat enten ikke er konkur-rencedygtigt eller af andre grunde står stille.Vi opnår friheden, hvis vores energiforsyning ikke erafhængig af ét brændsel eller en teknologi og i taktmed, at vi gør os uafhængige af olie fra Mellemøstenog gas fra Rusland. Vindkraft alene vil ikke give frihed,da vores importafhængighed dermed vil stige enormt.Massiv import af biomasse kan også skade os. Vi skalderfor passe på med at afløse et sikkerhedsproblemmed et andet.Energikunderne skal mærke friheden, og de skal gørestil aktive medspillere i at nå de ambitiøse klima- ogenergimål. Friheden på energimarkedet er ikke kunen frihed til at bruge energi. Det er frihed til at brugeenergi med omtanke. Det er frihed til at være en aktivforbruger på et marked med mange produkter.Elmarkedet er under hastig udvikling. Nye virksomhedervokser frem, og kunder møder hele tiden nye produkter.Strøm koblet med køb af CO2-kvoter, strøm fra ved-varende energikilder, strøm med ekstrabetaling til vel-gørende organisationer, strøm og rådgivning om energi-effektivitet i samme pakke er bare enkelte eksempler.Frihed gælder også reguleringen af energisektoren. Idag er reguleringen på energimarkedet en blandingaf nationale og europæiske regler. Det giver til tiderde danske energiselskaber et handicap i forhold til deudenlandske konkurrenter.Danmarks energipolitik spiller fortsat en stor rolle. Menlandene i Europa skal gradvist harmonisere regulerin-gen af energisektoren i takt med, at der findes godefælles svar. Det kan fjerne de nationale hindringer, somlægger sten på vejen for, at energisektoren kan udviklede mest effektive løsninger og skabe en god forretningved at producere og distribuere energi.De nuværende meget forskellige afgifter på energi-former er en forhindring for denne fleksibilitet.
CO2-SKAT PÅ FORSKELLIGE ENERGIFORMER, KR./TONEnergiformFjernvarme – uden elproduktionFjernvarme – kraftvarmeNaturgasGasolieEl – individuel varmeEl – i øvrigtCO2beskatning200920209 159681.16 99291.9592.1341.1 4 01.5091.1699293.5943.910EnergiformBenzinDiesel – transportDiesel – landbrugLandbrug – øvigt GHGCO2kvoteCO2beskatning200920201.7461.14 49501001.7461.14 4950225
AFGIFTER.Sådan er afgiften per ton CO2for de forskellige energiformer i dag og i 2020. Som det fremgår, er el beskattetvæsentligt højere end andre energiformer. Kilde: Copenhagen Economics for Dansk Energi.
—Øg energiforskningen til 4 milliarder kroner om året frem mod 2020.—Afsæt 300 millioner kroner per år fra globaliseringspuljen til EUDP og Det Strategiske Forskningsråd.—Placer et af 12 europæiske CCS demonstrationsanlæg i Danmark.—Øremærk 50 millioner til testprogram for konvertering af fossile brændsler til el i industrien.—Afsæt PSO midler til forskning i energieffektivitet på varmeområdet.
3FORNYELSE– fordi vi skal turde det ambitiøse, det som er svært, men somsamtidig viser vejen ind i fremtiden.Danmark skal være det land, som alle verdens nationerkigger på for at se fronten af den energiteknologiskeudvikling. Vi skal have en energisektor, der kan målesig med de bedste i verden. En sektor som udviklermorgendagens svar og dermed gør de nødvendigepolitiske valg lettere at gennemføre.Den globale udvikling på energiområdet skaber heletiden nye afsætnings- og forretningsmuligheder. Mar-kedspotentialet er enormt. Det er en stor mulighed fordanske energiselskaber, alle leverandørerne til voressektor og dermed for Danmark.Danmarks position som førende energiland er ikke enselvfølge. Andre lande vil gerne overhale os, og kon-kurrenterne i landene omkring os søger hele tiden atpresse os ud af markedet.Vi skal være klar til at se mulighederne i det nye. Alleled i kæden skal være parat til at tænke nyt, i taktmed at markedet, teknologien, kundernes behov ogde politiske rammer ændrer sig.Danmark skal være klar til at investere i fremtiden. Viskal give vores universiteter og teknologiske institutterde bedste arbejdsvilkår. Der skal mere stabilitet ind ifinansieringen af de offentlige udviklingsprogrammer.Målet må være, at Danmark firedobler midlerne tilenergiforskning, så vi når 4 mia. kr. årligt i 2020.Det danske samfund skal uddanne flere ingeniører,jurister, økonomer og faglærte målrettet energisek-toren. Vi skal tiltrække udenlandske talenter. Energi-sektoren skal gå foran, når det handler om at udviklespændende og udviklende arbejdspladser.Nøglen er samarbejde og risikovillighed. Energisekto-ren skal selv bidrage. Men Danmark kommer længstmed et aktivt offentligt/privat partnerskab.
PENGE TIL FORSKNING – MIO. KR2007EUDPDet StrategiskeForskningsrådPSOHøjteknologifondenDansk bidrag til EU-programmerfor ikke-neuklear energiI alt1861081555549553200830494155554965720092 151701555549644201040729915555491.013FORSKNING.Så mange penge brugerDanmark på forskning og udvikling ienergi ifølge EUDP. Danmark bør fire-doble midlerne til energiforskning, såvi når 4 mia. kr. årligt i 2020.
POWER TO THE PEOPLE ER DOKUMENTERETI EN BAGGRUNDSRAPPORT OG 7 FAKTAARK.DE 7 FAKTAARK ER:1. Power to the people – scenarie2. 18 bud – på ny energipolitik3. Elbiler – fremtidens køretøj!4. Varmepumper – klimavenlig varme5. CO2-lagring – klimavenlig kraftvarme6. Synergi – mellem strøm og fjernvarme7. Erstatning af fossile brændsler – i industrien
Foto: Andreas Monies Bøggild, Joachim Rode, Peter Hansen
Dansk EnergiRosenørns Allé 91970 Frederiksberg CTlf. 35 300 400Fax. 35 300 401[email protected]www.danskenergi.dk
POWER TOTHE PEOPLE– YDERLIGERE DOKUMENTATIONPower to the people sammenfatter Dansk Energis vision for et energisystem, derkan levere CO2-neutral strøm, transport og varme til danskerne i 2050.Det er en vision, som sikrer os høj forsyningssikkerhed og god samfundsøko-nomi. Det er en vision, som giver energikunderne mulighed for at træffe aktivevalg. Det er en vision, som kan blive til virkelighed, hvis vi strammer os an ogsamarbejde i hele Europa om at nå målet.Vi kan nå visionen ved en kombineret dansk og europæisk energipolitik,der fremmer:Fleksibilitet – fordi energibehov og forbrug skal hænge sammen.Frihed – fordi forbrugerens behov og samfundets udvikling kræver adgang tilenergi og valgmuligheder.Fornyelse – fordi vi skal turde det ambitiøse, det der er svært, men som sam-tidig viser vejen ind i fremtiden.Visionen bygger på et energiscenarie, der analyserer vores energisystem fremmod 2050.
Design: ESSENSEN.COMTryk: Litotryk.dk2009
Yderligere beskrivelse af visionen og dokumentationen, som ligger bag og vores forslagtil sigtelinjer for de kommende års energipolitiske beslutninger, består af:7 FAKTAARK OM:1. Power to the people – scenarie2. 18 bud – på ny energipolitik3. Elbiler – fremtidens køretøj!4. Varmepumper – klimavenlig varme5. CO2-lagring – klimavenlig kraftvarme6. Synergi – mellem strøm og fjernvarme7. Erstatning af fossile brændsler – i industrienOg en baggrundsrapport.DOWNLOADDansk Energis vision og analyser kan downloades på vores hjemmeside.Hent også screensaver til din computer, musikken og film “Power to the people” fraårsmødet.www.danskenergi.dk/Power_to_the_people.aspx
01
POWER TOTHE PEOPLE
DANMARK KAN VÆRE CO2-NEUTRAL I 2050EL ER EN CENTRAL LØSNING PÅ UDFORDRINGEN MEDMINDRE CO2LAGRING AF CO2ER NØDVENDIG FOR AT NÅ MÅLET OMCO2-NEUTRALITETPOWER TO THE PEOPLEChefkonsulentStine Grenaa JensenM: 22 750 437[email protected]
POWER TO THE PEOPLE– SCENARIEDet danske energiforbrug kan blive CO2-neutralt i 2050.Det viser en omfattende energianalyse, som Dansk Energi har foretaget. Analysen bygger på deeksisterende politiske rammer med et liberaliseret europæisk energimarked, hvor konkurrenceog samhandel med energi driver udviklingen.Analysen viser, at Danmark gradvist kan træde ind i en fundamental ny æra. En æra, hvor energi-forbruget er CO2-neutralt, og hvor Danmark tager et tigerspring væk fra afhængighed af olie- ognaturgasimport fra politisk ustabile regioner. Analysen konkluderer, at el er nøglen til et CO2-neutralt energiforbrug. Og at vejen til en ny æra i 2050 er teknisk og økonomisk mulig.Med visionen åbner de danske energiselskaber for en politisk debat om en ny offensiv strategi,der på en gang styrker energiselskabernes muligheder for at skabe vækst og udvikling og gørenergiselskaberne til motorer i kampen mod klimaforandringerne.Der er fire primære elementer i visionen om et CO2-neutralt dansk energiforbrug:1.Øgede energibesparelser og energieffektiviseringer, muligheder for fleksibilitet i energi-forbruget og udnyttelse af import og eksport af el.2.Hovedparten af olie- og naturgasforbruget erstattes af el.3.Produktion af el øges markant fra vindkraft, biomasse, biogas, sol og bølger.4.Forbruget af kul kontrolleres klimamæssigt ved at lagre CO2.
Foto: Peter Hansen, Colourbox.comDesign: ESSENSEN.COM
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
POWER TOTHE PEOPLE
01
C02-UDLEDNING I DANMARKMio. ton C026555453525155-5-15
Ikke kvoteKvote
2005
2025
2050
Den samlede CO2-udledning reduceres fra 64 mio. ton i 2005, til 40 mio. ton i 2025 og til 0 i 2050.I 2050 er der ved at bruge CCS i kombination med biomasse gjort plads til en mindre CO2-udledning fraandre sektorer (illustreret på figuren ved både at have en negativ og positiv CO2-emission).
VEJEN TIL ET CO2-NEUTRALT ENERGIFORBRUG I 2050– SÅDAN HAR VI ANALYSERETDansk Energi har analyseret scenariet “Power to the people” for at illustrere én vej til at nå visionenom et CO2-neutralt energiforbrug i 2050 – for el, varme og transport. Analysen tager udgangs-punkt i et energisystem med samspil mellem sektorerne og samhandel med vore nabolande.Sigtepunktet er CO2-neutralitet i 2050. Der er lavet detaljerede analyser af mulighederne for atøge anvendelsen af el i 2025 som centralt virkemiddel. Her bruges el i stedet for benzin til bilerne,el i stedet olie- og naturgasfyr i hjemmene (varmepumper) og el i stedet for olie og naturgas iindustrien (elkedler). En cocktail, der effektiviserer energiforbruget markant og flytter langt stør-stedelen af energiforbruget fra biler, bønder og boliger ind under EUs CO2-kvotesystem.Samtidig skabes en fleksibilitet i elforbruget. Det er en forudsætning for, at der kan indpassesstore mængder vindkraft. Fleksibiliteten kommer ved at have et intelligent samspil mellem el ielbiler, varmepumper og industrien på den ene side og elsystemet på den anden side.I scenariet anvendes primært fire elementer til at nå CO2-neutralitet – energieffektiviseringer samtøget forbrug af CO2-venlig el til transport og varme, mere vedvarende energi og lagring af CO2.Dansk Energi har sammensat én kombination af de fire elementer, der giver en afbalanceretløsning. Det er baseret på en afvejning af økonomi, forsyningssikkerhed og miljø. I analyserne erder valgt at lagre CO2på kraftværker, der anvender kul og biomasse. Samlet fjerner kraftværkernedermed CO2. Dermed gøres der plads til, at andre sektorer kan udlede C02. I analyserne omfatterdet fx emissioner fra fly, færger og ikke-energirelaterede emissioner fra landbrug.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
01
POWER TOTHE PEOPLE
1
Det danske energiforbrug reduceres med en tredjedel i 2050 i forhold til i dag. I en business-as-usual fremskrivning vil energiforbruget ellers stige med 1,2 procent om året.REDUCERET ENERGIFORBRUG, STIGENDE ANDEL AF EL OG REDUCERET CO2500 g CO2pr. kWh el200 g CO2pr. kWh el0 g CO2pr. kWh elElAndet
2007
2025
2050
Det danske energiforbrug reduceres frem mod 2050 med en tredjedel ift. i dag (indikeret ved størrelsenaf cirklerne). El udgør i dag lidt under en femtedel af det danske energiforbrug. Frem mod 2050 øgesandelen af el til over halvdelen af det danske energiforbrug, og CO2-indholdet i el reduceres til nul.
2
Anvendelsen af CO2-neutral el øges. Det gøres ved at bruge el, der er kvoteomfattet, til at erstattebenzin i bilerne og gas- og olieforbruget i individuel opvarmning og i industrien. Danmark udnytterogså biogassen fra landbruget til el- og varmeproduktion. På den måde reduceres udledningen afCO2, energiforbruget falder og samtidig gavner det forsyningssikkerheden.600.000 elbiler i stedet for benzin- og dieselbiler i 2025 og 80 procent af biltransporten på eli 2050. Resten på biobrændstoffer.210.000 varmepumper til boligopvarmning i stedet for olie- og naturgasfyr i 2025 og 20 pro-cent af hele varmebehovet dækket af varmepumper i 2050.15 procent af industriens olie- og gasforbrug erstattes af el i 2025 ved at udskifte olie- ognaturgaskedler med elkedler i 2025 og 50 procent af energiforbruget dækkes af el i 2050.ELBILER, VARMEPUMPER OG EL I INDUSTRIENI Dansk Energis analyser er der udviklet et system til produktion af el- og varme med storemængder vedvarende energi og CCS. Til at udnytte dette produktionsapparat og give en nød-vendig fleksibilitet til at indpasse vindkraft bruges et ekstra elforbrug på godt 8 TWh fra 600.000elbiler, el til 210.000 varmepumper og el til 15 procent af industriens energiforbrug. Det erstatterca. 85 PJ benzin, olie og gas. Det reducerer udledningen af CO2på 6 mio. ton CO2i Danmarksikke-kvoteomfattede sektorer i 2025.Analyserne viser, at 2 ud af de 8 TWh øget elforbrug dækkes af øget produktion i Danmark, og 6TWh dækkes af, at eksporten fra Danmark reduceres. Det betyder, at en større del af den danskevindkraftproduktion udnyttes indenlands. I Danmark er CO2-indholdet i den øgede elproduktiongodt 200 gram CO2pr. kWh el. I naboområderne er CO2-indholdet på omkring 600 gram CO2pr.kWh el svarende til en produktion baseret på halv gas og halv kul. Den forøgede elproduktionmedfører dermed en ekstra efterspørgsel på CO2-kvoter svarende til 4 mio. tons.Dansk Energi har regnet på økonomien i elbiler, varmepumper og el i industrien i 2025. Samletfører det til en reduktion af omkostninger til brændsler og drift i energiforsyningen på knap 10mia. kr. pr. år. Sagt med andre ord er der knap 10 mia. kr. pr. år til at dække det privatøkonomiskeunderskud og få tiltagene aktiveret. Det svarer til investeringer på 70 mia. kr. i en 10-års periode.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
POWER TOTHE PEOPLE
01
3
Andelen af vedvarende energi (især vind, biomasse og biogas) hæves fra dagens 17 procent af detsamlede energiforbrug til først 40 procent i 2025 og 80 procent i 2050.ANDEL AF VEDVARENDE ENERGI I EL, VARME OG TRANSPORTProcent af samletenergiforbrug
Den vedvarende energi kommer til at udgøre en stadig større andel i alle energiforbrugende sektorer.I dag er den samlede mængde af vedvarende energi under 20 procent. Den vil øges til 40 procent af detsamlede energiforbrug i 2025 og 80 procent i 2050.
4
CO2-opsamling og lagring anvendes på konventionelle kraftværker, der bruger såvel kul som bio-masse. Alt i alt bidrager CCS med at fjerne 7,5 mio. ton CO2i 2025 og knap 17 mio. ton CO2i2050.Det betyder, at der i 2050 er CCS på alle kraftværker, der anvender kul, og på en stor del af de kraft-værker der anvender biomasse. Ved at kombinere biomasse med CCS fjerner vi CO2. Samlet set kankraftværkerne fjerne 8 mio. ton CO2fra atmosfæren i 2050.
CO2FJERNES MED CCSMio. ton201510502025Mængde CO2der i scenariet fjernes ved lagring.2050Fra kulFra biomasse
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
02
18 BUD
OPFØR KRIGERS FLAK VINDMØLLEPARKEN OG SKAB ET OFFSHORE NETI NORDSØEN.ERSTAT DE NUVÆRENDE FORBRUGSAFGIFTER PÅ ENERGI MED ENKLIMAAFGIFT BASERET PÅ PRODUKTETS INDHOLD AF CO2.GIV 25 PROCENT INVESTERINGSTILSKUD TIL UDSKIFTNING AFOLIE- OG GASFYR MED VARMEPUMPER INDTIL DER ER INSTALLERET400.000 ANLÆG.18 BUDAfdelingschefLars HansenM: 22 750 438[email protected]
18 BUD– PÅ NY ENERGIPOLITIKDet er Dansk Energis vision, at det danske energisystemi 2050 er CO2-neutralt. Allerede i 2025 skal udlednin-gerne være halveret sammenlignet med i dag. Men detkræver en målrettet energipolitik.Vi kan i fællesskab gøre Danmark CO2-neutralt og skabenye energiteknologiske styrkepositioner, men det kræver,at vi får skabt politiske rammer, som understøtter fleksi-bilitet, frihed og fornyelse.Fleksibilitet vil ikke bringe os i mål uden frihed og forny-else. Men bringer vi alle tre elementer i spil på en måde,så de understøtter hinanden indbyrdes, har vi mulighe-den for at nå visionen om et CO2-neutralt energisystemog gøre det på en måde, så det skaber vækst i det danskesamfund.Men det sker ikke af sig selv. Det kræver, at vi sætter derigtige ting i gang, og at de nationale initiativer passer indi den internationale regulering, som vi er en del af.FLEKSIBILITET, FRIHED OG FORNYELSEFRIHED
Foto: Colourbox.com, Niels Rosenvol, Joachim RodeIllustrationsoplæg: Kristof BienDesign: ESSENSEN.COM
FLEKSIBILITET
FORNYELSE
Fleksibilitet, frihed og fornyelse kan skabe et CO2-neutralt energi-system og vækst i Danmark.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
18 BUD
02
DE OVERORDNEDE RAMMERElsektoren er international, og vi har i Danmark fordele afvores samhandel med det øvrige Europa. Det europæiskemarked skaber åbenlyse synergier mellem de forskelligeproduktionssystemer, og konkurrencen på tværs af lan-dene sikrer os effektivitet. De nordiske markeder er i dagtæt integrerede, men når det gælder koblingen til detøvrige Europa, er der behov for forbedringer. Den danskeregering bør derfor prioritere arbejdet med udbygning afdet overordnede elnet. Helt konkret bør regeringen arbej-de for, at der etableres et offshore net i Nordsøen, somkan sikre en effektiv indpasning af produktionen fra hav-vindmøller.Konkurrenceforholdene i Tyskland har gjort, at væsentligedele af deres transmissionsnet kommer til salg. De nordi-ske Iande drøfter fra tid til anden et tættere samarbejdemellem de systemansvarlige. Energinet.dk bør deltagei den europæiske konsolidering af nettet ved at deltage iopkøb af det tyske transmissionsnet.Regeringen skal inden udgangen af 2009 have taget stil-ling til, hvor stor en andel af den danske klimaforpligtelse,der skal håndteres i Danmark, og hvordan vi når målet.Svaret bliver afgørende for energisektorens mulighed for
at levere klimavenlige løsninger til transport, boligop-varmning og nyttiggørelse af landbrugets restprodukter.Vi skal holde fast i strategien med en gradvis udbygningaf den vedvarende energi baseret på en kombination aflangsigtede mål og kortsigtede pejlemærker. Det udstik-ker en retning for investorer og teknologileverandørersamtidig med, at det giver mulighed for løbende at tagebestik af behovet for nye initiativer.På energispareområdet skal vi bygge videre på den nu-værende indsats via et tæt samarbejde mellem staten,energiselskaberne og øvrige aktører. Vi skal styrke dennationale understøttende indsats gennem et bredt ener-gispareprogram. Konvertering til elbiler skal være et afflere værktøjer, som energiselskaberne kan anvende tilat skabe større energieffektivitet.Vi har behov for en revision af vores energiafgifter. Dennetop vedtagne skattereform skævvrider “konkurrencen”mellem de forskellige energiformer. Det går ud over flek-sibiliteten i vores energisystem. Dansk Energi foreslår, atDanmark erstatter de nuværende energiafgifter med enklimaafgift, der beskatter slutforbruget af energi i forholdtil CO2-belastningen.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
02
18 BUD
KONKRETE INITIATIVERVisionen om et CO2-neutralt energisystem kræver, atDanmark i løbet af det kommende år igangsætter en ræk-ke konkrete initiativer for at skabe fleksibilitet, fornyelseog frihed i energisystemet. Det gælder:
SAMLET SET HAR DANMARK BEHOV FOR FØL-GENDE ÆNDRINGER I DE OVERORDNEDE RAMMER:1 Skab et offshore net i Nordsøen.2 Giv Energinet.dk mulighed for at opkøbe tysktransmissionsnet.3 Fastlæg mål for den nationale klimaindsatsfrem mod 2020. Hvor meget skal Danmark nå,og hvor meget skal ske i udlandet?4 Udbyg vedvarende energi gennem langsigtedemål og kortsigtede pejlemærker.5 Skab energieffektivitet gennem samarbejdemellem aktører på tværs af energiarter. Ladkonvertering til elbiler indgå. Energiselskabernetager lederskab.6 Erstat de nuværende forbrugsafgifter på energimed en klimaafgift baseret på produktets ind-hold af CO2.
7 Opfør Krigers Flak vindmølleparken.8 Skab mulighed for at forbrugerne kan købeenergi fra VE-anlæg, og lad det tælle ekstra idet nationale mål for vedvarende energi.9 Forlæng afgiftsfritagelsen af elbiler indtil derer indregistreret 400.000 køretøjer. Herefterskal afgiften afspejle elbilens miljøfordel.10 Skift til eltog og forbyd køb af nye dieseltog.11 Opstil strategi for udbredelse af timeaflæsteelmålere og fleksible elprodukter.12 Fjern forsyningspligtregulering. Reguleringenforhindrer udviklingen af nye innovativeprodukter og fastholder forbrugerne hos deresnuværende elleverandør.13 Giv 25 procent investeringstilskud til udskift-ning af olie- og gasfyr med varmepumper indtilder er installeret 400.000 anlæg.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
18 BUD
02
neutrallektricitetrmeransport
FORSKNING OG UDVIKLINGUdover de konkrete initiativer bør Danmark opprioritereforskning og udvikling af energiteknologi. Udviklingeni de kommende år vil vise, hvilke teknologier der blivercentrale i vores energisystem i 2050. Det er vigtigt, at viholder alle døre åbne og ikke afskærer os fra fremtidigeteknologier.Vi har i dag en række styrkepositioner, når det gælderenergiteknologi. Det gælder fjernvarme, vindmøller, ef-fektive kraftværker og systemintegration. Efterspørgslenefter effektiv energiteknologi stiger eksplosivt, og mangelande vil gerne levere løsningerne. Vi skal derfor byggevidere på vores stærke kompetencer inden for energitek-nologi og udvikle nye.Vedvarende energi bør fortsat være et centralt indsats-område, når det gælder energiforskning. Vi skal udvikleden næste generation af vindmøller, som spiller intelli-gent sammen med forbrug og belastninger i elnettet, ogvi skal sikre faciliteter til at afprøve teknologierne. Vi skaludvikle metoder til at øge andelen af biomasse ved sam-fyring med kul, og vi skal udforske mulighederne for atgøre solceller og bølgekraft mere rentable.Biomasse kommer til at udgøre en stor del af voresbrændselsforbrug i 2050. Vi skal finde nye metoder til atfrembringe biomasse for at kunne dække behovet.Energibesparelser er et af de områder, hvor Danmark al-lerede er nået langt, men der er fortsat et betydeligt po-tentiale for at anvende energien mere effektivt. Vi skaludvikle nye apparater og teknologi, som kan understøtteet effektivt og fleksibelt forbrug af energi. Samtidig skalvi bidrage til udvikling af europæiske standarder, somsikrer, at ældre og utidssvarende produkter udfases.Transportsektoren er et område, hvor det ikke hidtil erlykkes at vende det stigende forbrug af energi og udled-ninger af klimagasser. Brug af biobrændsler og udvikling
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
v
af elbiler viser, at udviklingen kan vendes. Fra dansk sidebør vi intensivere forskning og udvikling i bio-brændslerog skabe afgiftsmæssige gode rammer, som sikrer enhurtig indfasning af elbiler.CO2-lagning og rensning (CCS) er en nødvendig teknologitil at sikre en miljøvenlig anvendelse af fossile brændsler.Det er en teknologi, som vil blive efterspurgt fra hele ver-den. Vi skal sikre, at der opbygges viden om CCS i Dan-mark, som gør, at dansk kraftværksteknologi fortsat ermed i den globale superliga. Der er afsat midler i EU til atunderstøtte udviklingen. Danmark skal have del i dissemidler, og midlerne bør suppleres af nationale forsk-ningsmidler.Regeringen har besluttet at fordoble midlerne til energi-forskning til 1 milliard kroner i 2010. Det er en god begyn-delse, men langt fra tilstrækkeligt til at understøtte visio-nen om CO2-neutralitet eller ideen om at gøre Danmarktil et grønt vækstsamfund. Der er behov for:
14
Øg de offentlige midler til energiforskning til 4milliarder kroner om året frem mod 2020.Afsæt ekstra 300 millioner kroner per år tilEUDP og til energi under Det StrategiskeForskningsråd.Placer et af 12 europæiske CCS demonstrati-onsanlæg i Danmark.Øremærk 50 millioner under EUDP til test-program for konvertering af fossile brændslertil el i industrien.Afsæt PSO midler til forskning i energieffekti-vitet på varmeområdet.
15
16
17
18
03
ELBILER
I 2025 VIL OP IMOD HVER FJERDE BIL KØRE PÅ STRØM. DET SVARER TILCA. 600.000 BILER.DET VIL INDEBÆRE EN MARKANT CO2-REDUKTION. EN TYPISK BENZINBILUDLEDER I DAG 195 G CO2/KM. I 2025 VIL EN ELBIL UDLEDE 25 G CO2/KM.I 2050 VIL ELSEKTOREN VÆRE HELT CO2-NEUTRAL, SÅ PÅ DET TIDS-PUNKT VIL ELBILERNE OGSÅ VÆRE CO2-NEUTRALE.
ELBILERChefkonsulentLærke FladerM: 22 750 415lfl@danskenergi.dk
ELBILER– FREMTIDENS KØRETØJ!Fremtidens biler kører på el. Elbilerne er det mest op-lagte og mest klimavenlige alternativ til benzin- ogdieselbilerne. Elbilen er det oplagte valg til at mindskeafhængigheden af olie. I 2025 vil hver fjerde bil være enelbil. Hovedudfordringen er at indpasse elbilerne i for-hold til vindkraften og i forhold til elforbruget i øvrigt.Samtidig skal elbiler fritages helt for registreringsafgiftfrem til 2015 og med en gradvis indfasning af afgiftenherefter.ELBILER HAR MANGE FORDELEDe seneste år er mobiltelefoner og bærbare computereblevet hver mands eje. I kølvandet er der sket en kolossaludvikling i batteriernes holdbarhed og kapacitet. Den ud-vikling smitter af på elbilerne og gør dem til et attraktivtalternativ til traditionelle biler.For den enkelte forbruger er der flere helt oplagte fordele vedelbilen: En elbil er mere energieffektiv, klimavenlig og billig idrift. Elbilen forurener langt mindre – og efterlader slet ingenforurening i nærmiljøet. Og elbilen accelererer langt hurti-gere og støjer langt mindre end en traditionel bil.Elbilen kan også bruges til at skabe balance i elsystemet.I fremtiden kommer vindkraft som bekendt til at fyldelangt mere. Tricket er derfor at oplade elbilerne, når detblæser, og når strømforbruget er lavt om natten. Det gi-ver bedre mulighed for indpasning af vedvarende energiog udnytte de lave priser.Elsystemet skal indrettes, så forbrugerne ikke selv skaltænke på, hvornår det er dyrt eller billigt at oplade elbilen.Det skal ske automatisk – i takt med at prisen på strømstiger og falder.Finder vi de rigtige løsninger, giver elbiler større fleksibi-litet og balance i det samlede energisystem. Samtidig vilelbilen på sigt kunne gøre os fri af olie til transport.ELBILEN ER ENERGIEFFEKTIV OG KLIMAVENLIGDen største fordel ved elbilen ligger i den høje energi-effektivitet i forhold til de traditionelle biler.
Foto: Niels RosenvoldDesign: ESSENSEN.COM
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
ELBILER
03
Elbilen udnytter energien 3-4 gange bedre end en tradi-tionel bil. Den høje energieffektivitet i elbilen bidrager isig selv til at forbedre klimaregnskabet – ganske enkeltfordi den bruger markant mindre energi. Hertil kommer,at el er mere klimavenligt end benzin og diesel.Kører elbilen på ren vindkraft og andre former for vedva-rende energi, er klimabelastningen naturligvis nul.Allerede i dag udgør vedvarende energi 30 procent af ener-gien i det danske elsystem, og med den andel af vedva-rende energi er udledningen fra elbiler ca. 55 g CO2/km.I 2025 viser Dansk Energis analyser, at det tal kan blivemere end halveret til 25 g CO2/km*. Danske benzinbilerudleder i dag i gennemsnit 195 g CO2/km.Ifølge EU skal udledningen for nye biler ned på 95 g CO2/km i 2020. Det altså et mål, som elbiler allerede i dagfuldt ud indfrier.I 2025 kan elbiler erstatte 25 procent af benzinbilerne.Det svarer til 600.000 biler. På den måde skærer vi 3,3mio. ton af vores CO2-udledninger fra brugen af benzin ogdiesel. Modsat øger vi udslippet ved produktion af strømi den kvoteomfattede sektor med 0,7 mio. ton CO2. Nettomedfører det et fald i bruttoenergi-forbruget på 26 PJ.ELBILEN ER BILLIG I DRIFT, MEN DYR I INDKØBElbilen er mere enkel i sin opbygning end benzin- ogdieselbilen. Den skal hverken have skiftet kobling, tænd-rør eller olie. Den er derfor billig at vedligeholde. Over femår er de daglige driftsomkostninger 50 procent lavere forelbiler end for benzinbiler. Derimod er bilen endnu ikkehelt billig i anskaffelse. En typisk elbil koster ca. det dob-belte af en tilsvarende benzin- eller dieselbil.HVAD SKAL DER TIL?Den høje anskaffelsespris på elbilen er en væsentlig bar-riere. Regeringen bør derfor forlænge afgiftsfritagelseni perioden indtil elbilens pris er konkurrencedygtig medprisen på en benzinbil.I dag er strøm beskattet hårdere end benzin og dieselpr. udledt enhed CO2. Frem mod 2025 vil udbygningenmed vedvarende energi gøre forskellen endnu større.Afgiftsforskellen gør det mindre attraktivt at køre i enklimarigtig bil. Politikerne bør derfor umiddelbart ændreafgiftssystemet, så afgifterne er ens set i forhold til CO2-udledningen.
ENERGIREGNSKAB FOR BENZINBIL OG ELBILTILFØRTENERGI: 100cl
TomgangTil at holdemotoren i gang8benzinbil0elbil
Kørsel91benzinbil99elbil
Elektrisk tilbehør1benzinbil1elbil
Samlet varmetab i køler-system eller batteri72benzinbil40elbil
Samlet mekanisk energi19benzinbil59elbil
Mekanisk friktion1benzinbil1elbilSAMLET ENERGI TIL BEVÆGELSE16benzinbil56elbil
Tab ved aircondition,servostyring mv.2benzinbil2elbil
Energiregnskab for elbil og benzinbil. I en benzinbil er det kun ca. 16procent af energien, der bliver omsat til bevægelse fremad. I en elbiler det tilsvarende tal ca. 56 procent.
CO2-UDLEDNING PER KMg CO2per km250200150100500Benzinbil EU-krav, EU-krav,i dag20122020Elbili dagElbil,2025Elbil,2050
Udledningen af C02fra el- og benzinbiler i dag og frem mod 2050.
AFGIFTSBELASTNING FOR BENZIN OG STRØM SET I FORHOLDTIL UDLEDNINGEN AF CO2.EnergiformStrømBenzinCO2beskatning 20203.910 kr./ton1.746 kr./ton
*Det forudsættes at den gennemsnitlige CO2-udledning i2025 er 200 g/kWh.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
ELBILER
04
VARMEPUMPER
I 2025 ER VARMEPUMPER INSTALLERET I 200.000 BOLIGER I DANMARK.VARMEPUMPENS HØJE EFFEKTIVITET BETYDER, AT DANMARK I ALTKAN SÆNKE UDSLIPPET AF CO2MED 1,5 MIO. TON I 2025.VARMEPUMPER FORTRÆNGER OLIE- OG GASFYR. DET MINDSKERDANMARKS AFHÆNGIGHED AF OLIE OG GAS OG FORBEDRER VORESFORSYNINGSSIKKERHED.
VARMEPUMPER– KLIMAVENLIG VARMEVarmepumper kan effektivt og miljøvenligt erstattedanskernes brug af olie og naturgas til opvarmning afboliger. Varmepumper kan yde et væsentligt bidrag til atopfylde de danske klimamål og til at Danmark kan bliveCO2-neutral. I dag er høje elafgifter den største forhin-dring for større brug af varmepumper.SÅDAN VIRKER EN VARMEPUMPEEn varmepumpe fungerer som et køleskab, blot er detvarmen fra kondensatoren (lamellerne bag på køleska-bet), der udnyttes frem for den afsatte kulde fra fordam-peren. I en varmepumpe cirkuleres kølemiddel ved hjælpaf en kompressor. I varmepumpens fordamper overføresvarme fra luft eller en væske, som kan være opvarmet afjorden. Varmen fra fordamperen afsættes sammen medden energi, der er tilført i kompressoren i varmepumpenskondensator. Kondensatorvarmen varmeveksles med etvand- eller luftbåret system.Varmepumpen producerer 3-4 gange mere varme endden el-energi, der driver kompressoren. Denne faktor kal-ENERGIREGNSKAB FOR OLIE-/GASKEDEL OG VARMEPUMPER
Foto: Lennart Søgård-HøyerDesign: ESSENSEN.COM
1 kWh olieeller gas
Olie eller gaskedel
1 kWh varme
IND1 kWh elVarmepumpe+ 2,5 kWh fra vand,jord eller luft
UD3,5 kWh varme
Gas- og oliekedlen har en virkningsgrad på tæt ved 100 procent.1 kWh olie eller gas giver altså 1 kWh varme. En gennemsnitlig varme-pumpe giver 3-4 gange så meget varme, som den tilførte strøm. Denvarme der hentes fra vand, jord eller luft bidrager til opfyldelse af dendanske VE-målsætning.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
VARMEPUMPER
04
des effektfaktoren. Varmepumper er derfor meget mereeffektive end eksempelvis naturgas- og oliefyrede an-læg. Varmepumper bidrager samtidig til at opfylde dendanske VE-målsætning.I øjeblikket er der installeret cirka 80.000 varmepumperi danske parcelhuse. Hovedparten af disse anlæg over-fører energi til boligen i form af opvarmet luft (simpeltvarmepumpeanlæg). Andre anlæg er mere komplicerede.Jordslanger kan være nedlagt i “baghaven”. Her cirkulererfrostvæske, der har opsamlet energi fra jorden. Et radia-tor- og brugsvandssystem sørger herefter for at leverevarmen videre ind i boligen (jordvarmeanlæg).70 procent af varmepumperne i danske hjem er af densimple slags. De er relativt billige i anskaffelse i modsæt-ning til de mere energiøkonomiske jordvarmeanlægI dag sælger forhandlerne årligt 4000-5000 jordvarme-anlæg, mens de sælger ca. 20.000 af den mere simplevarmepumpe type. Det tal forventes langt højere i 2025.I Sverige har teknologien i mange år været langt mereudbredt end i Danmark. Der findes i dag en halv millionvarmepumper i SverigeVALG AF OPVARMNINGSKILDEBoligejeren og virksomheden har i dag et stort udvalg afløsninger til opvarmning. De traditionelle varmeanlæger elvarme, olie-, naturgasfyr og fjernvarme. Den nye ogmere bæredygtige løsning er en varmepumpe. Varme-pumpen er dyrere i indkøb end traditionelle anlæg, menbilligere i drift.Varmepumpen kan ikke slå kraftvarme som den billigste ogmest miljøvenlige kilde til varme. Men i områder uden kraft-varme er varmepumpen den billigste og mest klimavenligeopvarmningsform. For en typisk parcelhusejer er der setover en periode på 15 år en besparelse på 20 procent ved atskifte fra et oliefyr til en varmepumpe (jordvarmeanlæg).KLIMAEFFEKTVarmepumper er et stærkt alternativ til opvarmningenmed olie og naturgas. I takt med at Danmark udbyggermed mere vedvarende energi i elforsyningen, øger vi CO2-gevinsten ved at skifte til varmepumper. I dag kan envarmepumpe halvere udslippet af CO2fra et parcelhus. I2025 er udledningen af CO2kun en femtedel af en tradi-tionel olie- eller gaskedel. I 2050 udleder varmepumpeningen CO2, da elforsyningen er CO2-neutral.Med den nuværende vækst i varmepumper vil der i 2025være 60.000 jordvarmeanlæg og 150.000 anlæg af denmere simple type. Varmepumperne vil i 2025 have et el-forbrug på 1,8 TWh og fortrænge CO2-udledninger svaren-de til 1,9 mio. tons fra den ikke kvoteomfattede sektor.
VARMEPUMPER OG ELSYSTEMETForbruget af varme er højere i de kolde måneder, når vindenblæser mere. Derfor vil varmepumperne køre mest, når derer masser af vindkraft i elsystemet. Varmepumper hjælperos på den måde til at skabe balance i elsystemet, og samti-dig kan vi drive dem med klimavenlig strøm fra vindmøller.Varmepumper gavner altså forbrugerens pengepung, hjæl-per os til at sænke udslippet af CO2og spiller godt sammenmed flere vindmøller. Varmepumper gør Danmark mindreafhængig af olie og gas fra usikre regioner i verden – detforbedrer vores forsyningssikkerhed.HVAD SKAL DER TIL?Den største barriere for varmepumper er den høje elafgift.Danmark beskatter CO2-udslip fra el væsentligt højereend alternative opvarmningsformer. Faktisk betaler for-brugeren med en varmepumpe fire gange så meget forsit udslip af CO2som en forbruger med oliefyr. Vi straf-fer altså de forbrugere, der vælger en klimavenlig varme-pumpe og forringer den økonomiske fordel. Politikernebør derfor hurtigst muligt ligestille CO2-beskatningen afstrøm til opvarmning med de andre kilder til varme.SÅ EFFEKTIV ER VARMEPUMPENEffektfaktorJordvarmeanlægSimpelt varmepumpeanlæg3,73,2
Jordvarmeanlæg er mere effektive end de mere simple luftbaseredevarmepumper.
UDSLIP AF CO2FRA VARMEPUMPENOliefyrVarmepumpe i 2009Varmepumpe i 2025Varmpumpe i 20504,8 ton CO22,3 ton CO21,0 ton CO2*0,0 ton CO2
Udledninger af CO2fra individuel opvarmning i et typisk parcelhus idag, i 2025 og i 2050.*Det forudsættes at den gennemsnitlige CO2-udledning i 2025 er 200 g/kWh.
SKAT PÅ FORSKELLIGE ENERGIFORMEREnergiformFjernvarmeKraftvarmeNaturgasOlieElCO2beskatning 20201.140 kr./tons1.509 kr./tons1.169 kr./tons929 kr./tons3.910 kr./tons
Beskatning af energiformer set i forhold til udledning af C02i 2020.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
ELBILER
05
CO2-LAGRING
CCS KOMBINERET MED AFBRÆNDING AF BIOMASSE PÅ DANSKE KRAFT-VÆRKER KAN FJERNE CO2FRA ATMOSFÆREN. DET ER BEDRE END SELVDE BEDSTE VE-ANLÆG.CCS KAN I 2025 FJERNE 7,5 MIO. TON CO2I DAG KAN CCS RENSE CO2FOR 60-90 EURO PR. TONS. I NÆSTEGENERATION AF TEKNOLOGIEN ER PRISEN 30 EURO PR. TONS CO2–SVARENDE TIL 15-20 ØRE/KWH.CO2-LAGRINGChefkonsulentJesper KochM: 25 291 920[email protected]
CO2-LAGRING– KLIMAVENLIG KRAFTVARMECO2opsamling og lagring (CCS) er en nødvendig tekno-logi i kampen for at begrænse udslippet af CO2. Vind-møller producerer i 2025 37 procent af Danmarks strøm.Men vindmøller udgør kun 10 procent af vores samledeenergiforsyning. 90 procent af energien producerer viud fra biomasse, affald og fossile brændsler, hvor CO2-lagring kan reducere eller helt fjerne udledningerne afklimagasser. CCS er nødvendigt for at nå målet om enhalvering af CO2-udledningerne i 2025 og CO2-neutrali-tet frem i 2050.HVAD ER CCS?CCS er den eneste teknologi, der kan rense CO2fra fossilebrændsler og biomasse og lagre den sikkert i undergrun-den. CCS er en kendt og afprøvet teknologi, der skal udvik-les yderligere for at sænke omkostningerne. Med CCS kanvi indfange mere end 90 procent af CO2’en i røgen.Rensning af CO2kan ske ved tre forskellige metoder:Pre-combustion (CO2fjernes fra brændsel før for-brænding)Post-combustion (CO2renses fra røggas)Oxy-fuel (iltrig forbrænding)Post-combustion kan vi udnytte på eksisterende kraft-varmeværker, og det er derfor den mest oplagte metodepå kortere sigt. I denne teknik føres røggassen ind i etkammer og gennemsprøjtes med en aminholdig væske,der binder CO2til sig. Væsken med den bundne CO2ledesind i et andet kammer og bliver varmet op. Når væskennår en bestemt temperatur, udskilles CO2’en igen. Dentilbageværende CO2komprimeres til flydende form, somgennem rørledninger ledes til lager.Energiforbruget er betydeligt ved alle tre metoder. Energi-en går til at udskille CO2fra resten af røggassen og til denefterfølgende komprimering af CO2til cirka 110 bar. Medpre-combustion og oxy-fuel kan energitabet blive lavere.Dansk Energi forventer, at det ekstra energiforbrug kansænkes til under 20 procent i løbet af få år.I dag koster CCS 450–700 kr. pr. tons CO2. Men allerede
Foto: Colourbox.comDesign: ESSENSEN.COM
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
CO2-LAGRING
05
næste generation af teknologien forventes at kunne ren-se CO2for 225 kr. pr. tons CO2. Det svarer til 15-20 øre/kWh. Til sammenligning modtager vindmøller i dag enstøtte på 25 øre/kWh.CCS I DANMARKFossile brændsler vil i en årrække udgøre rygraden af dendanske energiforsyning. CCS er derfor en nødvendig tek-nologi i overgang til en energiforsyning helt fri for fossilebrændsler.Ved afbrænding af biomasse udleder kraftværket CO2ligesom ved afbrænding af fossile brændsler. Biomassebetragtes som CO2-neutral, idet biomasse (halm og træ)optager en tilsvarende mængde CO2ved væksten. Alle-rede nu arbejder forskere og energiselskaber i Europa påat kombinere biomasse og CCS. CCS i kombination medbiomasse vil gøre det muligt at producere el med en ne-gativ udledning af CO2. Kraftværkerne kan fjerne CO2fraatmosfæren, hvilket gør det mere klimavenligt end selvde bedste VE-anlæg.I Dansk Energis scenarier bidrager CCS i 2025 med enCO2-reduktion på 7,5 mio. tons.Danske virksomheder har en spidskompetence, når detgælder teknologi til effektive kraftværker. Vi skal sikre, atDanmark opbygger viden om CCS, så vi fortsat er med iden globale superliga.POTENTIALE FOR LAGRINGSikker lagring af CO2kræver gode reservoirlag, som kanbinde CO2. Disse reservoirer – skal være begrænsedeopad og til siderne, så CO2ikke kan sive op igen. Den dan-ske undergrund er velegnet til lagring af CO2fordi lagreneer store og undergrunden er stabil. Der kan opbevaresCO2i den danske undergrund svarende til flere hundredeårs produktion.CCS I VERDENIEA’s World Energy Outlook 2008 forventer en massivbrug af fossile brændsler på verdensplan i de næstemange årtier. CCS, vedvarende energi og energibesparel-ser bliver vigtigste brikker i at få bragt C02-udledningenned. IEA forventer, at CCS skal stå for 20 procent af den
reduktion i udledningerne af klimagasser, der frem mod2050 er nødvendig for, at vi kan holde temperaturstigningunder 2 grader.Det vil kræve massive investeringer i CCS at yde det for-ventede bidrag til klimaet. Det er et marked, som danskevirksomheder skal have del i. Forudsætningen for, at vifår del i eksportmarkedet, er, at vi styrker forskning ogudvikling af CCS i Danmark.HVAD SKAL DER TIL?Der er afsat midler i EU til 12 demonstrationsanlæg. Et af de12 anlæg skal til Danmark. Derudover skal vi supplere medmidler fra de nationale forskningspuljer. Vi skal i vores F&Uindsats fokusere på en mere effektiv udvinding af CO2.
SÅDAN HIVER CCS CO2UD AF ATMOSFÆREN
0,82 kg CO2
2,4 kWh kul
Traditioneltkulkraftvarmeværk
1 kWh el og0,45 kWh varme
Kulkraftvarmeværkmed CCS og tilsat2,0 kWh kul30 procent biomasse1 kWh el og0,8 kWh biomasse(Postcombustion)0,45 kWh varme0,91 kg CO2(lagres i undergrunden)
-0,19 kg CO2(biomasse er CO2-neutral, og derfor kankraftværket fjerne CO2fra atmosfæren)
Med dagens teknologi medfører CCS et ekstra energiforbrug på optil 30 procent. Til gengæld kan kraftværket, hvor vi afbrænder kul ogbiomasse, netto fjerne CO2fra atmosfæren. Det er bedre end selv debedste VE-teknologier.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
ELBILER
06
SYNERGI
ELPATRONER OG VARMEPUMPER KAN OMSÆTTE GRØN STRØM FRAVINDMØLLER TIL 3000 MW VARME OM ÅRET.BY-PASS PÅ DE STORE KRAFTVÆRKER KAN GIVE PLADS TIL EKSTRASTRØM FRA VINDMØLLERNE.DANMARK KAN SÆNKE UDSLIPPET AF CO2MED OP TIL 2. MIO. TON CO2PER ÅR VED AT SKABE SYNERGI MELLEM STRØM OG FJERNVARME.
SYNERGI–MELLEM STRØMOG FJERNVARMEI takt med at Danmark øger produktion af strøm fra vind-møller stiger vores behov for at se sammenhængendepå energisystemet. Vi kan skabe en større udbredelseaf fjernvarme og bedre synergi mellem produktion af elog fjernvarme ved at bruge varmesystemet som energi-lager.Det danske fjernvarmesystem består af cirka 400 anlægfyret med naturgas, kul og biomasse.Fjernvarme dækker 65 procent af det samlede danskevarmebehov. 80 procent af varmen produceres sammenmed el ved kraftvarmeproduktion.Kraftvarmeproduktionen har været en af de største suc-ceser i Danmark hen imod en højere energieffektivitet.Dette er resten af verden ved at kopiere.FLEKSIBILITETFjernvarme giver os flere værktøjer til at udligne ubalan-cer i energisystemet og kan derved bidrag til næste trin ien bedre udnyttelse af vores ressourcer. Med store var-mepumper og elpatroner på fjernvarmeværkerne kan viomforme den klimavenlige el fra vindmøller til varme.Ved by-pass af damp på de store kraftvarmeværker, kan viskrue ned for produktionen af strøm og op for produktio-nen af fjernevarme – det giver fleksibilitet og derved mereplads til at udnytte den klimavenlige vindmøllestrøm.GEVINST FOR KLIMAETSamlet set kan vi spare meget CO2, fordi kraftværkerneog fjernvarmeværkerne kan sænke forbruget af gas ogkul. Samtidig kan vi spare på de begrænsede biomasse-ressourcer og bruge dem bedre andre steder.Skatteministeriet har tidligere opgjort potentialet til knap2. mio. ton CO2pr. år.TIL GAVN FOR FJERNVARMEKUNDERNEEn større synergi mellem produktion af el og fjernvarmevil være en fordel for fjernvarmeværkerne og deres kun-
Foto: Troels Werner Christensen, Colourbox.comDesign: ESSENSEN.COM
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
SYNERGI
06
der. Fjernvarmen drives efter hvile-i-sig–selv-princippetog kan kun indregne nødvendige omkostninger, når desender regningen til forbrugeren. Aftager værket strøm,når der er overskud af den, og den dermed er billig, så vildet slå direkte igennem i form af lavere fjernvarmepriser– det er til gavn for forbrugeren.STORT POTENTIALE FOR ELPATRONER OGVARMEPUMPERDanmark har i dag få fjernvarmeværker med elpatroner,og vi har ingen værker med store varmepumper.Men Danmark har et stort potentiale for varmepumper ogelpatroner som alternativ til den nuværende kraftvarme-produktion. I 2025 forventer Dansk Energi, at der er 3,7TWh varmepumper i fjernvarmesystemet. Det svarer til10 procent af det samlede fjernvarmebehov.Elpatroner er en forholdsvis billig måde at omsætte el tilvarmeenergi i fjernvarmen. Elpatroner er en oplagt løs-ning for mange mindre fjernvarmeværker, når der mindreend 500 timer om året med lave elpriser.Varmepumper er interessante, når der er væsentlig fleretimer om året med lave elpriser.Dansk Energi skønner, at der på sigt er en betydelig sam-fundsøkonomisk gevinst ved at etablere en stor samletkapacitet af varmepumper i fjernvarmesystemet. Poten-tialet er 2000 MW varme.Dansk Energi vurderer, at der er et stort potentiale – isærpå kortere sigt – for at etablere elpatroner i fjernvarme-
systemerne. Potentialet skønnes mindst at være 1000MW varme.STORT POTENTIALE FOR BY-PASSI dag udnytter de store kraftvarmeværker ikke mulighe-den for by-pass-drift på grund af afgiftssystemet.Potentialet for at udnytte by-pass er stort. Dansk Energiskønner, at det samlede potentiale er 500 MW, som herog nu kan bringes i spil.Potentialet kan blive endnu større, hvis de store kraftvar-meværker kan mindske deres tabsgivende og tvangs-bundne elproduktion i de perioder, hvor elprisen er lav,fordi vinden blæser.Dansk Energi skønner, at potentialet ved fuld bypass erop til 2000 MW.HVAD SKAL DER TIL?Politikkerne skal ændre afgiftsreglerne for varmepumper ifjernvarmesystemet, således at de afgiftsbelægges i for-hold til deres forbrug af energi og ikke produktion af energisom i de nuværende afgiftsregler. Det vil sikre, at afgifternemodsvarer energiforbruget og miljøbelastningen.Politikkerne skal fjerne de nuværende afgiftsmæssigeforhindringer for at bypass kan udnyttes på kraftvarme-værker.Der skal reserveres forskningsmidler til varmeområdetfor at understøtte en effektiv udbredelse af fjernvarmeog en samtænkning af el og fjernvarmesystemerne.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
ELBILER
07ERSTATNINGAF FOSSILEBRÆNDSLER
15 PROCENT AF INDUSTRIENS OLIE- OG GASFORBRUG ERSTATTES AF ELI 2025.SKIFT FRA OLIE OG GAS TIL EL REDUCERER VORES AFHÆNGIGHED AFAT IMPORTERE BRÆNDSLER.DER ER BEHOV FOR ADRESSERING AF INDUSTRIENS FREMTIDIGEBRÆNDSELSFORBRUG.
ERSTATNING AF FOSSILEBRÆNDSLER– I INDUSTRIENVisionen om CO2-neutralitet betyder, at industrien harbehov for alternativer til det nuværende forbrug af olieog naturgas. 15 procent af industriens brændselsforbrugkan i 2025 erstattes af el. Det vil mindske afhængighedenaf olie og gas, men ikke nødvendigvis give mærkbare for-bedringer for klima og økonomi på den korte bane.Industrivirksomhederne er storforbrugere af energi –primært olie og naturgas. Det gør i 2025 vores industri-produktion afhængig af import af olie og naturgas.Industrien anvender primært små og mellemstorekedler. Det er ikke umiddelbart muligt at fjerne CO2-emissionen og lagre den i undergrunden, som man kanpå større kraftværker. Vi er derfor nødt til at finde alter-native brændsler i industrien for at nå visionen om etCO2-neutralt samfund.Teoretisk set kan op mod 40 procent af industriens samle-de brændselsforbrug konverteres til el ved hjælp af elked-ler, varmepumper, IR-paneler og induktionsopvarmning.BRÆNDSELSFORBRUG I INDUSTRIENPJ/år9080706050403020100Uden konverteringFossile brændslerMVR-anlæg
ERSTATNING AFFOSSILE BRÆNDSLERChefkonsulentKamilla ThingvadM: 22 750 439[email protected]
Foto: Colourbox.comDesign: ESSENSEN.COM
Med konverteringIR-panelerElkedler
VarmepumperInduktionsopvarmning
Illustration af potentialet for konvertering til el i industrien. Af detsamlede forbrug på 84 PJ kan man potentielt erstatte 34 PJ fossilebrændsler med el.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk
07ERSTATNINGAF FOSSILEBRÆNDSLER
ELKEDLER ER DEN EFFEKTIVE TEKONOLOGIDet er ikke alle teknologier, som er lige oplagte. Forudenhensynet til klimaet og virksomhedsøkonomien skal for-bruget af el i industrivirksomhederne kunne tilpasses el-systemet.Det kan elkedlen, som bruges til at opvarme vand til pro-cesformål i industrien. Elkedler er en fuldt udviklet tekno-logi, og Dansk Energi vurderer, at 15 procent af industri-ens samlede brændselsforbrug med fordel kan erstattesaf elkedler.I 2025 vil udskiftning af 12 PJ olie og naturgas med strømi den kemiske industri samt i nærings- og nydelsesmid-del industrien reducere afhængigheden af olie og gas iindustrien. I takt med øget andel af vedvarende energi ielsystemet vil et skift fra olie og gas til el også blive rele-vant fra en klimavinkel.FORDELE VED BRUG AF STRØM I INDUSTRIENFor den enkelte virksomhed vil elkedlen kunne reducereenergiforbruget med 10 procent, fordi elkedlen udnytterenergien bedre. Elkedlerne skal ikke tilsluttes en skor-sten og vil derfor kunne placeres decentralt i en virksom-hed – f.eks. direkte hvor varmen skal bruges. Det givermulighed for en mere effektiv struktur i virksomhedensvarmeforsyning og for et lavere tab under distributionenaf varme.I takt med at andelen af vedvarende energi i elsystemetøges vil el i industrien reducere udledningerne af CO2. I2050 vil el være helt CO2-neutralt.Elkedler og andre elektrificeringstiltag vil indebære en re-duktion af forbruget af naturgas, olie og kul. Hvilket bidra-ger til større uafhængighed af politisk ustabile regimer ibl.a. Mellemøsten og Rusland.HVOR KAN VI ANVENDE ELKEDLER?Det er især i de energitunge virksomheder, der kører i tre-holdsskift at det er relevant at bruge mere el. Disse virksom-heder har et energiforbrug om natten og kan derfor gøreindpasningen af vedvarende energi i elsystemet lettere.Derimod er det mindre oplagt at omlægge til større el-forbrug i virksomheder, der primært producerer i dag-
timerne, hvor der i forvejen er det største træk på elsyste-met. Anvendelse af strøm er derfor særlig interessant iden kemiske industri samt i nærings- og nydelsesmiddelindustrien.HVAD SKAL DER TIL?Frem mod et CO2-neutralt energisystem i 2050 er dethelt nødvendigt at tænke nye veje for energiforbruget iindustrien. Industrien har behov for alternativer til detnuværende forbrug af olie og naturgas. I takt med at ind-fasningen af vedvarende energi i elsystemet er elkedleren af løsningerne.Biomasse er en anden mulighed, men mængden af til-gængelige ressourcer kan blive et problem. Alternativtkan industrien placeres i fjernvarmeområder for dervedat nærme sig en CO2-neutral industriproduktion.Dansk Energis analyser har ikke vist store klimafordeleved elanvendelse i industrien på kortere sigt. Derfor kandet ikke entydigt konkluderes, at dette er løsningen. Derer behov for at regeringen og industrien finder nye vejetil at dække energiforbruget. Dansk Energi opfordrer til atde igangsætter et testprogram for udskiftning af fossilebrændsler med el i industrien.
FORDELING AF FORBRUG – OVER DØGNETS 24 TIMERProcent
Fordeling af elforbrug over døgnet for hhv. træ- og kemiskindustri. Øgetelforbrug i træindustrien er ikke hensigtsmæssig pga. stor belastning idagtimerne. Den mere jævne profil for den kemiske industri gør konver-tering til el mere fordelagtig.
POWER TO THE PEOPLE09 06 09Udarbejdet af Dansk Energi, www.danskenergi.dk