Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del Bilag 62
Offentligt
846102_0001.png
846102_0002.png
Holmstrup, d. 9-6-2009Til

Afdelingsbestyrelsen

Der er aktuelt en god bestræbelse i den almene boligsektor på at gøre boliger lettere tilgængelige ognemmere at leve i for alle mennesker. Lettere tilgængelige betyder for eksempel elevatorer, ognemmere at leve i betyder for eksempel reduktion af dørtrin og etablering af greb ved terrassedøre.Børnefamilier, svagt gående og gamle vil ha gavn af øget tilgængelighed. For mange er det alleredeeller bliver det en forudsætning for at kunne bo her – og altså også for at kunne blive boende her…

Noget om den aktuelle økonomi

Landsbyggefonden, som er de almene boligers fælles finansieringskilde, har en ledelse, som ønskertilgængeligheden øget i den almene sektor. Kun omkring 10 % af de 500.000 boliger har denelevator, som er et krav i nybyggeri. Bygningsreglementet fordrer elevatorer efter stuen og førstesal, hvilket så også vil komme første sal til gavn. Gamle byggerier uden elevator som til eksempelHolmstrup fra 1975, er derfor vanskeligt tilgængeligt for mange mennesker allerede på første salmed vores stejle trappe og høje trin.Ved godkendelse af et projekt i år, vil betalingen være 1,8 % pr. år af prisen frem for de sædvanlige3,4 %.Vi har aktuelt en husleje omkring 640 kr. / m2 / årligt.I år kan vi lave et projekt for øget tilgængelighed med elevatorer, hvor vi for 1 kr. / m2 / årligt kanlave arbejde for ca. 1½ mio. kr. Det er imponerende, og det tilbud bør vi bruge til gavn for os selv,byggeriet og kommende beboere.

Menneskelige grunde for øget tilgængelighed

En del mennesker og nok især ældre ønsker ikke at bo ved jorden, hvor der er et umiddelbart indkig,og hvor der også er langt flest indbrud. Udluftning kan endvidere virke som en åbning aflejligheden for uvedkommende. At bo oppe kan kræve elevator.En del beboere ønsker at blive boende oppe i deres ofte gennem mange år indrettede lejlighed ogplejede terrasse. Med alder eller svaghed kan elevator være nødvendig, for at ønsket kan opfyldes.At kende beboere der, hvor man har boet længe, er også af stor menneskelig værdi – og især medalderen. Elevatorer havde kunnet forhindre adskillige ”katastrofeflytninger” i fortiden og vil kunnedet i fremtiden.At fastholde nuværende beboere i den udstrækning, de godt vil blive boende her, og at øge kredsenaf mulige og kommende beboere, er to gode målsætninger.

Konkret om elevatorer

Det er relativt let at indarbejde elevatorer i A-blokkene og i syd (245). Den ene elevator i syd vilalene kunne bringe os tæt på det nuværende, ovennævnte snit på 10 % med elevatorer i den almenesektor! Den gunstige finansiering har til formål at øge denne %, og det er også intentionen iforslaget.27 elevatorer vil (næsten) dække alle lejligheder over stuen og første sal. Det er 13 i hver side (østog vest) og så den tidligere omtalte i syd.
Tager vi udgangspunkt i en elevator, der starter i stuen og stopper på 3. sal, så er prisen 300.000 kr.(ca.). At komme ind på de tre niveauer koster det samme, altså samlet 600.000 kr. (ca.) + moms.Her er regnestykket:27 elevatorer à 750.000 kr. er 20.250.000 kr.Årlig betaling er 1,8 % = 364.500 kr.Når vi har 32.272 m2 boligareal er det 11,3 kr. / m2 /år.Der skal henlægges til reparationer, og der skal noget drift og vedligehold. Henlæggelser tilnyanskaffelse kommer først om mange år. Banken skal ha 0,2 % for lånearbejdet.Ved en stigning på 15 kr. / m2 / år vil vi få en imponerende forbedring i tilgængelighed og havne pådet huslejeniveau, som der er i Skovgårdsparken. Der er mange urimeligheder allerede i voresboligforening!
HilsenHilkka Troelsgaard&Herman Nielsen.