Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del Bilag 44
Offentligt
814450_0001.png
814450_0002.png
814450_0003.png
DANMARKS LEJERFORENINGERSankt Peders Stræde 2, 1., 4000 Roskilde - TLF: 33 33 99 25 - FAX: 33 33 99 41Hjemmeside:www.dklf.dk
9. marts 2010
Til Folketingets BoligudvalgPå Danmarks Lejerforeningers vegne anmoder vi udvalget om at følge op på den igangværende sag ommellemhandlergevinst ved grundsalg til almene boligorganisationer – den såkaldtre Års-model ved atforanstalte en undersøgelse af nedenstående spørgsmål.Med venlig hilsenBodil Kjærum, landsformand og Jakob Lindberg, organisatorisk sekretær
Hvor udbredt er den kommunale grundspekulation i den almene boligsektor?Spørgsmålet rejser sig efter at den såkaldte Aars-model blev taget op i boligudvalget.Tidligere indenrigs og socialminister Karen Ellemann udtalte sig om sagen den 12. februar 2010, som svarpå samrådsspørgsmål Q. Ministerens svar efterlod ingen som helst tvivl om, at den såkaldte Aars-model erulovlig. Ministeren fortsatte:”Endvidere viste en stikprøveundersøgelse, som ministeriet gennemførte for ca. 1 år siden, at derkun er meget få sager, hvor en kommune køber grunde for umiddelbart herefter at videresælge demtil almene boligorganisationer. Og i ingen af disse sager opnåede kommunen en fortjeneste, derfuldt ud kunne dække grundkapitalen. Så der er ikke noget, der tyder på, at den såkaldte Aars-model, som omtales i artiklerne fra Nordjyske Stiftstidende, har nogen udbredelse i kommunerne.”Vi mener, at der her lægges op til en betænkelig bagatellisering af problemerne. Udtalelsen skal formentligfå offentligheden til at tro, at tilfældet Års er enestående. Det er ikke tilfældet. Lignende fremgangsmåde erblevet brugt på Samsø i 2001 og i Fjerristslev i 2002. og måske også i andre tilfælde. DanmarksLejerforeninger er ikke bekendt med den stikprøveundersøgelse, som ministeren henviser til i svaret.Det kan ikke undskylde en kommune, at man ikke tjener nok til at dækkehelegrundkapitalen. Sidst i dennehenvendelse har vi citeret en artikel fra Samsøposten fra december 2000, hvor det dokumenteres, atkommunen finansierede næsten halvdelen af grundkapitalen ved at købe Brundby Skole for 3,3 mio. kr. ogsælge den videre til Samsø Ældreboligselskab v. Dansk Boligselskab for 4,578 mio. kr.Forskellen på 1,278 mio. kr. gik direkte i kommunekassen.I dette tilfælde havde kommunen i øvrigt sikret sig, idet man på forhånd havde spurgt det daværendeStatsamt og fået godkendelse af arrangementet.Ved at godkende denne mellemhandlergevinst hos Samsø Kommune, har det daværende Århus Statsamt –nu ”Statsforvaltningen Midtjylland” – været med til at skabe det indtryk, at arrangementet var lovligt.
BaggrundDagbladet NORDJYSKE fortalte for et år siden om byggeriet af den almene afdeling Himmerlandsparken iAars, som nu er en del af Vesthimmerland Kommune. Kommunen skulle efter reglerne indskyde 7 % afopførelsesomkostningerne i afdelingen. Til gengæld tjente kommunen det samme beløb hjem ved først at
købe grunden og nogle dage efter videre sælge den til boligforeningen for en pris, der var over det dobbelteaf den pris, som kommunen selv havde givet.Sagen døde hen i medierne, men på baggrund af kritikken undersøgte Statsforvaltningen Nordjylland nusagen og kom for et par måneder siden med sin afgørelse.Statsforvaltningen slog fast, at Aars-modellen er ulovlig. Det er imod reglerne i lov om almene boliger, hvisen kommune tjener penge på videresalg af grunde til alment byggeri.Det var borgmesteren i Vesthimmerland Kommune – Knud Kristensen – stærkt utilfreds med. Han udtalte tilinternet-avisen Altinget:- Man er på vej til at sætte det almene boligbyggeri i stå, hvis man ikke kan bruge de for hånden værendemuligheder i kommunerne. Alle her i kommunen har haft interesse i denne model. Jeg er glad for, at jeg harfem private investorer, som gerne vil opføre private lejeboliger. Så ender det med at være den vej, vi går,selv om alle hyler og skriger på flere almene boliger, siger Knud Kristensen..Knud Kristensen, som samtidig er folketingsmedlem for De Konservative bebudede, at han ville tale med in-denrigsminister Karen Ellemann (V) om mulighederne for en lovliggørelse.
TilståelsessagDet udløste skarp kritik fra flere sider. Her er en række citater fra NORDJYSKE den 30. december 2009:Gert Nielsen fra Boligselskabernes Landsforening kaldte det „en tilståelsessag“.- Knud Kristensen siger, at de ikke vil gøre det igen, før de får lov til det. Det er det samme som at sige: Vihar taget overpris, og dermed har vi bevidst fordyret byggeriet for at spare kommunen for nogle penge.Bjarne Laustsen, MF for Socialdemokratiet udtalte:- Jeg vil gerne vide, hvilke konsekvenser ministeren mener, at sagen skal have. Kommunen havde ikke depenge at putte i projektet. Derfor lod de beboerne betale. Det er en kendsgerning, at boligerne ville værebilligere at sidde i fremtiden, hvis kommunen havde betalt dét, den skulle, sagde Bjarne Laustsen.Bjarne Laustsen fortsatte:- Jeg mener, at reglerne skal overholdes, og jeg mener, at ministeren bør drage nogle konsekvenser af denher sag og give en påtale til kommunen og fortælle i klare og utvetydige vendinger, at de har snydt. Eftermin mening skal Aars-modellen lægges i graven.
SamrådDen 3. februar blev der holdt samråd i Folketinget om sagen.Ifølge Altinget udtalte Karen Ellemann, at hun ville bede Statsforvaltningen overveje mulighederne for atpålægge Vesthimmerland Kommune sanktioner.Forud for samrådet havde ministeriet indhentet en udtalelse fra kammeradvokaten.Ifølge kammeradvokaten risikerer Vesthimmerland Kommune at skulle betale gevinsten tilbage til denalmene boligorganisation, og Statsforvaltningen kan pålægge de ansvarlige byrådspolitikere tvangsbøder,indtil forholdene er lovliggjort.Sagen er pinlig for regeringen, fordi det er en borgmester og folketingspolitiker fra et af regeringspartierne,der er blevet taget i grundspekulation.De skiftende ministre har da også været påfaldende inaktive, når det gælder om at få stoppet den ulovlige ad-færd. Karen Ellemann bidrog til bagatelliseringen.
Dokument:Mellemhandlergevinst ved finansiering af Samsø Ældreboligselskab, Afdeling 2.Beskrivelse af forløbet i Samsø Weekend„Danmarks Boligselskab har fremsendt skema B til Samsø kommune. Det fremgår af skemaet, at densamlede anskaffelsessum for ældrebofællesskabet i Brundby Skole beløber sig til 23.242.000 kr. I forhold tildet sidst nævnte beløb er der tale om en stigning på 1.067.000 kr.…[Udeladt afsnit som beskriver årsagerne tilstigningen]…Kommunen skal betale 14,5 % af anskaffelsessummen, svarende til 3.254.000 kr. eller140.000 kr. mere endførst antaget.Økonomiudvalget har indstillet, at skema B og dermed hele projektet, godkendes. Der skal optages et lån påde 3.254.000 kr. i Landsbyggefonden. Reelt er kommunens udgifter dog kun halvt så store, idetnæsten halvdelen af beløbet kommer hjem igen, når skolen i den nærmeste fremtid handles to gange.Først fra Ole Carstensen til Samsø kommune og så til et større beløb fra Samsø kommune til DanmarksBoligselskab.Likviditetsmæssigt er der tale om en gevinst for kommunen idet udgiften lånefinansieres medensindtægten ryger lige ned i kommunekassen. Nu varer det formentlig ikke længe før vi får håndværkerne at sepå Skolebakkevej“Kilde: Uddrag af artiklen „Skoleparken. Avisens føljeton om Brundby skole nærmer sig enden“,Samsøposten, 1.december 2000.