Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del Bilag 19
Offentligt
774647_0001.png
774647_0002.png
774647_0003.png
Folketingets Boligudvalg
MinisterenHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.ism.dk
Lovforslag om forenkling og modernisering af lejelovgivningenForhandlingerne om forenkling og modernisering af lejelovgivningen med lejer-og udlejerorganisationerne har i forskellige faser stået på siden 2005. Regerin-gen har flere gange tilkendegivet, at et forhandlingsresultat med fuld opbakningfra organisationerne ville blive udmøntet i et samlet lovforslag, hvis de foreslåe-de ændringer havde tilstrækkelig substans til at opveje den usikkerhed om rets-tilstanden, som en større revision af lovgivningen uundgåeligt medfører.Resultatet af organisationernes forhandlinger var en skitse, der efter min opfat-telse ikke opfyldte dette krav, hvorfor jeg bad organisationerne om sammenmed mine embedsmænd at supplere forslaget med bl.a. initiativer til løsning afproblemer i forbindelse med stråmandsudlejning samt initiativer til fremme afenergibesparelser i private udlejningsejendomme. Imidlertid ønskede lejerorga-nisationerne ikke at deltage i sådanne forhandlinger, hvorfor disse i sidste øje-blik måtte aflyses.På dette grundlag udarbejdede Indenrigs- og Socialministeriet et udkast til lov-forslag om forenkling og modernisering af lejelovgivningen, som implementereralle de punkter i organisationernes såkaldte ”enighedsliste”, som indeholderforslag med substans, idet jeg herved tilstræbte at fastholde den balance i”enighedslisten”, som organisationerne havde forhandlet sig frem til. Af sammegrund medtog jeg også en række forslag, som organisationerne var enige om,selvom jeg isoleret set ikke fandt disse velbegrundede og hensigtsmæssige.På en række punkter måtte det i forbindelse med lovudmøntningen erkendes, atorganisationernes beskrivelse af de aftalte forslag var så overordnet, at ministe-riet var nødt til at tolke og supplere organisationernes beskrivelse. Da det imid-lertid ikke på nogen måde var hensigten at revidere det aftalte indhold i ”enig-
Dato: 14. december 2009J.nr. 2009-39
hedslisten”, blev udkastet til udmøntning af listens substansforslag med brev af7. oktober 2009 udsendt i præhøring til de involverede organisationer.Desværre gav de svar, som ministeriet modtog, ikke en større afklaring af,hvordan de uklare punkter i listen skulle forstås. Tværtimod blev det klart, at deret overordnede beskrivelser i nogle af punkterne i realiteten dækkede over enuenighed om det præcise indhold. Yderligere viste det sig, at der i nogle tilfældevar modstrid imellem organisationernes tilbagemeldinger og formuleringerne i”enighedslisten”.Med henblik på en afklaring af disse punkter anmodede ministeriet derfor medbrev af 23. oktober 2009 organisationerne om at præcisere enkelte af punkternei ”enighedslisten”.Organisationerne svarede ved et fælles brev af 2. november 2009, at organisa-tionernegenerelt er utilfredse med, at det fremlagte lovforslag ikke udtrykkerden balance imellem lejere og udlejere, som ligger til grund for enighedslisten”.Videre påpegedes det, ”at det efter organisationernes opfattelse ikke vil væreformålstjenligt at drøfte de enkelte punkter fra enighedslisten”. Organisationerne”henholder sig derfor til de bemærkninger, som tidligere er fremsendt til ministe-riet”. Svaret vedlægges i kopi.Jeg har naturligvis ikke noget ønske om at fremsætte et forslag til udmøntningaf organisationernes ”enighedsliste”, som organisationerne ikke længere stårbag.Som et sidste forsøg på at få en konstruktiv tilbagemelding fra organisationernepå det nærmere indhold i de udestående punkter, bad jeg derfor mine em-bedsmænd om endnu en gang at anmode om en fælles afklaring, der kunnedanne grundlag for en implementering af ”enighedslisten”.Med henblik på at afklare, om der fortsat var den forudsatte enighed og dermedgrundlag for fremsættelse af lovforslag til udmøntning heraf, anmodede Inden-rigs- og Socialministeriet derfor med brev af 11. november 2009 organisationer-ne om at meddele, om organisationerne finder, at ministeriets forslag til ud-møntning er i overensstemmelse med enighedslisten. Hvis der skulle værepunkter, hvor dette ikke er tilfældet, udbad ministeriets sig organisationernesfællesforslag til præcisering.Indenrigs- og Socialministeriet understregede samtidig, at såfremt organisatio-nernes ”generelle utilfredshed” gjaldt den konkrete udmøntning af de enkeltepunkter i enighedslisten, og organisationerne samtidig afstod fra at medvirke tilen præcisering af de punkter, som ministeriet havde peget på, var der efterministeriets opfattelse ikke længere den fornødne opbakning bag forslaget.
2
I så fald ville ministeriet forbeholde sig at vurdere, om – og i givet fald i hvilketomfang - der i lovforslaget skulle medtages forslag til forenkling og modernise-ring fra organisationernes liste.I organisationernes svar, som vedlægges i kopi, har organisationerne ikke øn-sket at bekræfte, at man bakker op om lovforslaget. Organisationerne har hellerikke ønsket at præcisere, hvad de er enige om for så vidt angår de udpegedepunkter, men har alene henvist til tidligere udtalelser. Lejernes LO og DanmarksLejerforeninger har opfordret til, at der indkaldes til yderligere drøftelser.Når organisationerne således for det første ikke ser sig i stand til at bakke opom det udarbejdede lovudkast til udmøntning af listen på trods af ministerietsopfordring dertil, men tværtimod fastholder den tidligere udmelding om generelutilfredshed med lovforslaget, for det andet har markeret uenighed om indholdeti enkelte punkter både i forhold til hinanden og i forhold til formuleringerne i”enighedslisten”, og for det tredje ikke ønsker at bidrage til den mere præciseforståelse af de enkelte punkter i ”enighedslisten”, ser jeg desværre ikke længe-re mulighed for at fremsætte et lovforslag, der er en samlet udmøntning af”enighedslisten”.Det forekommer ikke troværdigt at fremsætte et sådan lovforslag, når der sam-tidig fra organisationerne ligger en fælles, utvetydig melding om ikke at kunnebakke op om forslaget. I lyset af den generelt afvisende tilbagemelding samt af,at spørgsmålet nu i en årrække har været forhandlet mellem organisationerneog i dialog med ministeriet, ser jeg heller ingen grund til yderligere drøftelser.Jeg har derfor nu udarbejdet et lovforslag, som jeg for alle deles vedkommendeselv kan stå inde for. Da der således ikke længere er tale om en udmøntning afdet samlede forhandlingsresultat, har jeg for de enkelte punkter set bort fra, omder er enighed herom imellem organisationerne.Lovforslaget sendes i offentlig høring i dag. Jeg vedlægger forslaget til udval-gets orientering.
Med venlig hilsen
Karen Ellemann
3