Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del Bilag 108
Offentligt
København 1. oktober 2010
Forslag til tilskudsområde ved genåbning af renoveringspuljen.
I tilfælde af man vælger at genåbne renoveringspuljen, vil jeg foreslå man udvider tilskudsområdettil også at omfatte etablering af toilet og bad inde i lejligheden.En hel del lejligheder har ikke toilet og bad inde i selve lejligheden og det ville gøre det en del mereoverkommeligt at etablere et sådant, med mulighed for tilskud!Dengang renoveringspuljen blev åbnet i sin tid, tænkte jeg det var en kærkommen lejlighed til atkaste mig ud i et banklån og etablere toilet og bad inden døre. Et projekt jeg ikke har turdet gå i kastmed indtil da/nu, da indtægter og udgifter skal have et realistisk indbyrdes forhold.Med hjælp fra etableringspuljen, daværende håndværkspriser, renten og en beskeden opsparing, vardet blevet en realiserbar mulighed,…. troede jeg.Overraskelsen var stor da det viste sig, at man ikke kunne få tilskud til etablering af toilet og badinde i lejligheden, kun til renovering af et allerede eksisterende toilet og bad i lejligheden.Forskellen mellem etablering og renovering stod pludselig skærende klar.Jeg er vel bekendt med Boligkommissionens arbejde med at udrydde kondemnable forhold iKøbenhavn. Dette gøres ved at udvælge indsatsområder udfra samme rækkefølge somkvarterløftene har fulgt.Der er dog flere ulemper i forbindelse med følgerne af Boligkommissionens arbejde.
Evt dyrere etableringsudgifter, selv efter at tilskuddet som Boligkommissionensanmodning/påbud giver mulighed for er trukket fra. (skyldes bla. udgifter til administratorerog teknikker, valgte placering, og eller andet)Indskrænkede valgmuligheder i forbindelse med udformningen.
Dengang kvarterløftet faldt i vores kvarter, fik vores andelsforening et skøn over hvad det villekoste for os pr andel, at få etableret toilet og bad inde i lejlighederne. Udfra det valgte sted foranlæggelse, viste det sig at udgifterne for mig til etablering af et sådant toilet og bad, i etfællesarrangement med de øvrige andelshavere, langt oversteg det beløb, jeg selv ville skulle betale,ved en etablering af kvalitets toilet og bad et andet sted i lejligheden.Et sådant fællesarrangement ville for mig betyde uønsket permanent genhusning andet steds. Det erjeg selvsagt ikke interesseret i!Forskellen på udgifter og det tilskud man ender op med som enkelt person hvis du indgår i etfællesprojekt i forhold til et enkeltmands projekt, kan således være meget stor, og meget betydendefor den enkelte.Selve udformningen af et toilet og bad i et fællesprojekt, er heller ikke altid den bedst egnede. Fornyligt så jeg toilet og bad anlagt i fællesskab, hvor placering af elementerne, stred imod rummetstørrelse og den hensigtsmæssige placering af funktionaliteterne. For mig at se havde man valgt atkompensere for kvaliteten vha utraditionel udformning, som mildest talt faldt ualmindeligt uheldigtud.
Fællesprojektetkansåledes blive en pebret økonomisk og/eller en udformnings katastrofal affærefor den enkelte. Og som tidligere nævnt kan en permanent genhusning blive resultatet af et evt.dyrere tiltag.Hvorimod etableringstilskud til den enkelte både kan muliggøre etableringen, at man bliver i sinlejlighed og man har et nyetableret rum, man kan lide at opholde sig i.Ved at give mulighed for tilskud til etablering af toilet og bad inde i lejligheden ved en evt.genåbning af renoveringspuljen, giver man en glædelig økonomisk håndsrækning til mange, dersom jeg igennem alt for lang tid har sparet og spinket for at nå det punkt, hvor et realistisk lån kangå hånd i hanke med indtægter og udgifter.Dem der foretrækker et fællesstyret projekt som f.eks den boligkommissionen iværksætter, har såstadig mulighed derfor.
I håb om at forslaget bliver brugt.Med venlig hilsenNatasha ElinaBragesgade 26 B, 1 th2200 København Ntlf: 35859704