Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10, Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
AMU Alm.del Bilag 93, PØU Alm.del Bilag 53
Offentligt
787854_0001.png
787854_0002.png
787854_0003.png
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København K
07-01-2010Sag nr. 10/21Dokumentnr. 198/10

Høringssvar vedrørende indsats på ligelønsområdet

Beskæftigelsesministeriet har den 3. december 2009 anmodet om bidragvedrørende arbejdsmarkedets parters initiativer inden for ligelønsområdetog administrationen af ligelønslovens regler inden for de sidste 3 år.Danske Regioner kan i den henseende oplyse følgende:

A) Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger

På det regionale område er der indgået enslydende aftaler med henholdsvisKTO og med Sundhedskartellet om statistikgrundlag for de lokale lønfor-handlinger. Af disse aftaler fremgår bl.a.:”Til brug for de lokale forhandlinger foranlediger regionen, at der ud-arbejdes og udveksles forhandlerstatistik i god tid forud for den årligelønforhandling på det forhandlingsniveau, hvor forhandlingen gennem-føres (eksempelvis på afdelingsniveau). Statistikken leveres elektronisk,medmindre medarbejderrepræsentanten ikke kan modtage statistikkenelektronisk.Forhandlerstatistikken udarbejdes for personale- og stillingskategorierpå det relevante forhandlingsniveau suppleret med personale- og stil-lingskategorier på (evt. centerniveau), institutionsniveau, regionsni-veau og landsniveau.Forhandlerstatistikken skal opdeles på:• Alle ansatte• Alle ansatte eksklusiv ekstraordinært ansatte• Ansatte begge år i samme stilling
Forhandlerstatistikken skal indeholde oplysninger om gennemsnitslønog lønudvikling fordelt på følgende løndele:• Grundløn• Tillæg (fordelt på lokalt og centralt aftalte)• Genetillæg• Feriegodtgørelse• PensionForhandlerstatistikken skal endvidere være opdelt på køn.Via lønsystemet tilvejebringes tillige oplysninger om den enkeltes aktu-elle lønsammensætning for ansatte omfattet af den lokale forhandling.”Disse aftaler betyder, at § 5a i ligelønsloven ikke finder anvendelse på detregionale område, jf. ligelønslovens § 1, stk. 5.Danske Regioner vurderer, at aftalerne fungerer efter hensigten, idet dennaturlige kobling med de årlige lokale lønforhandlinger sikrer, at det lønsta-tistiske materiale drøftes på de regionale arbejdspladser. Samtidig sikrer af-talerne ligeledes, at det lønstatistiske materiale drøftes på det relevante for-handlingsniveau suppleret med oplysninger på (evt. centerniveau), instituti-onsniveau, regionsniveau og landsniveau.
Side 2

B) Aftale om fravær af familiemæssige årsager

Ved overenskomstforhandlingerne 2008 på det regionale område er derindgået aftale med henholdsvis KTO og Sundhedskartellet om ændringer iaftale om fravær af familiemæssige årsager. Af indledningen til aftalenfremgår bl.a.:”Ved overenskomstfornyelsen i 2008 er der aftalt en forbedring af ret-ten til løn under barsels- og adoptionsorlov, herunder en øremærkningaf barselsorlov med løn til faderen.Efter barnets 14. uge har moderen og faderen hver især ret til 6 ugersfravær med løn. Retten til løn bortfalder, hvis den reserverede orlov ik-ke anvendes. Herudover har faderen og moderen tilsammen yderligereret til 6 ugers barselsorlov med løn.Tilsvarende bestemmelser er aftalt for adoptanter.
Bestemmelsen gælder for fødsler/modtagelser efter den 31. marts2008.”Aftalerne indebærer en forlængelse af perioden med løn under barsel samten kraftigere tilskyndelse for faderen til at holde barsel. Det er Danske Re-gioners opfattelse, at aftalerne samlet set fremmer den generelle ligestillingog reducerer risikoen for lønmæssige forskelle mellem moderen og faderenpå grund af barsel.
Side 3

C) Lønkommission

Det skal endelig bemærkes, at Danske Regioner – som de øvrige parter pådet offentlige arbejdsmarked – deltager i den af regeringen nedsatte Løn-kommission.Danske Regioner deltager aktivt i Lønkommissionens arbejde herunder og-så arbejdet vedrørende ligeløn, men idet Lønkommissionen fortsat arbejderog først forventes at præsentere sine resultater i maj 2010 ønsker DanskeRegioner ikke på nuværende tidspunkt at redegøre for forventninger til re-sultat.