Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
AMU Alm.del Bilag 149
Offentligt
815834_0001.png
815834_0002.png
815834_0003.png
BeskæftigelsesministerietAtt.: Beskæftigelsesminister Inger StøjbergVed Stranden 81061 København KSendt pr. mail: [email protected]
Matchning på sygedagpengeområdetKære Inger Støjberg,Jeg har med stor bekymring erfaret, at Arbejdsmarkedsstyrelsen er på vej tilat indføre matchning på sygedagpengeområdet, som vil få store konsekven-ser ikke bare for den enkelte sygemeldte, men også for hele administratio-nen af området.Arbejdsmarkedsstyrelsen har haft en bekendtgørelse om matchvurdering ihøring. Af bekendtgørelsen fremgår det, at matchvurderingen på sygedag-pengeområdet skal ske ud fra den kategorisering, som foretages iht. syge-dagpengelovens §12 – dvs. at sygemeldte, som er visiteret i kategori 1, bli-ver match 1, at sygemeldte, som er visiteret i kategori 2, bliver match 2 ogsygemeldte, som er visiteret i kategori 3, bliver match 3.Denne entydige sammenkædning af visitationskategorierne jf. sygedagpen-gelovens §12 og de tre nye matchgrupper (jobklar, indsatsklar og midlertidigtpassiv) virker umiddelbart tilforladelig og administrativ enkel, men der vil op-stå problemer, hvis det er sådan, det ender med at blive.Forklaringen herpå er, at der forbundet med matchindplaceringen stilles nog-le krav, idet sygemeldte i match 2skal deltagei et aktivt forløb, mens sy-gemeldte i match 3ikke må deltagei et aktivt forløb.Umiddelbart betyder det, at sygemeldte i visitationskategori 3 ikke længerekan deltage i et aktivt forløb. For at løse dette problem lægger Arbejdsmar-kedsstyrelsen i stedet op til at ændre sygedagpengelovens vejledning om vi-sitationskategorierne, således at der er sammenhæng mellem matchvurde-ring og kategorisering. Men det giver bare nogle andre problemer, som jegkort skal redegøre for.Mange flere skal være i kategori 2Konsekvensen af den kommende nye vejledning er, at sygemeldte, som idag er i kategori 3, fremover skal flyttes til kategori 2, hvis de deltager i et ak-tivt forløb eller har genoptaget arbejdet delvist. Samtidig skal kommunensopfølgning intensiveres, idet sygemeldte i kategori 2 skal følges op hver 4.uge frem for hver tredje måned.
11. marts 2010Sagsnr.:2010-10465Dok.nr.:2010-68381Init.: MBIPBS nr.: 44199
RådmandenPostboks 620
Sønderbro 129000 Aalborg
Tlf. 9931 3131Fax 9931 2669
Dette vil være tilfældet for rigtig mange sygemeldte. F.eks. har AalborgKommune et særligt kræftrehabiliteringsprojekt til sygemeldte med diagno-sen cancer. Disse sygemeldte er i dag i kategori 3, idet der er tale om en al-vorlig lidelse med et længerevarende sygdomsforløb, hvor diagnosen og be-handlingsforløbet er klart, men hvor varigheden af sygdommen er uklar.Ændringen af vejledningen og indførelse af matchvurdering betyder altsåøget administration i form af øget opfølgning på sygemeldte, som faktiskgrundet sygdommens karakter ikke har behov herfor. Det kan da ikke værerigtigt i en tid, hvor vi leder med lys og lygte efter administrative lettelser.KL har i deres høringssvar omkring bekendtgørelsen vurderet, at der pålandsplan skal foretages yderligere omkring 100.000 opfølgninger, hvis æn-dringen bliver en realitet. Selvom opfølgningen kan foretages telefonisk ellerdigitalt, så vil det være en større opgave, da der stilles særlige indberetnings-og registreringskrav forbundet med alle sygedagpengeopfølgninger.Nogle sygemeldte med risiko for arbejdsevnen skal ikke følges tæt opI dag er der sygemeldte, som på nuværende tidspunkt ikke kan deltage i etaktivt forløb, men som er i kategori 2, idet deres arbejdsevne er truet.Det kan f.eks være en person med en psykisk lidelse, som i begyndelsesfa-sen ikke kan tage imod et aktivt tilbud eller mureren med dårlig ryg, somgrundet rygproblemet og tilhørende behandling ikke kan deltage i et aktivtforløb. Disse sygemeldte skal flyttes til kategori 3 og samtidig ændres kom-munens opfølgningsforpligtigelse fra hver 4. uge til hver tredje måned.Det kan da ikke være rigtigt, at sygemeldte, som har behov for tæt opfølg-ning - grundet risikoen for arbejdsevnen - skal have en ringere indsats / op-følgning, fordi at der er indført matchvurdering på sygedagpengeområdet.Kommunen må selvfølgelig gerne lave en hyppigere opfølgning, men hvorskal ressourcerne til det komme fra?Hvorfor egentlig indføre matchvurdering på sygedagpengeområdet?Det giver ingen mening, at matchvurderingen og dermed vurderingen af,hvorvidt sygemeldte kan deltage i et aktivt tilbud, bliver styrende for kategori-seringen af sygemeldte.Kategorisering af sygemeldte og dermed kommunens opfølgningsforpligti-gelse bør som i dag tage udgangspunkt i, hvorvidt den sygemeldtes arbejds-evne er truet, og om den sygemeldte har behov for hjælp til tilbagevenden tilarbejdsmarkedet.Det er prisværdigt, at Arbejdsmarkedsstyrelsen i afbureaukratiserings tegnvil forenkle det nuværende matchsystem med 5 matchgrupper, men kædenhopper altså af, når man vil indføre det nye system på alle målgrupper ogsamtidig ændre i en kategoriseringsmodel, som har fungeret godt på syge-dagpengeområdet.
2/3
Det er ligesom om, at nu har man sagt A, så må man også sige B. Arbejds-markedsstyrelsen begrunder ændringen i kategoriseringen med ny viden omsygefravær og nye lovgivningsmæssige muligheder for aktiv indsats til sy-gemeldte, men det holder jo ikke – det handler udelukkende om, at man til-passer kategoriseringsmodellen, så den passer med matchsystemet. Det bli-ver altså lidt for akademisk!Indførelse af matchvurdering og samtidig konsekvensrettelse af vejledningenomkring kategorisering giver ingen mening. Det er ikke til glæde for hverkende sygemeldte eller vores ansatte, som bliver forvirrede over, at der fremovertilsyneladende skal kategoriseres mere eller mindre mekanisk ud fra, hvor-vidt pågældende sygemeldte kan deltage i et aktivt tilbud, frem for ud fra densygemeldtes behov for indsats og perspektiver ift. tilbagevenden til arbejds-markedet.Mit forslag er, at man helt dropper matchvurderingen på sygedagpengeom-rådet, og at man i stedet anvender de nuværende visitationskategorier til sta-tistisk sammenligning af kommunerne.Alternativt at man åbner op for, at personer i matchgruppe 3 godt kan væreaktive. Så vil det nemlig være muligt at beholde den nuværende kategorise-ringsmodel og samtidig indføre matchvurdering på sygedagpengeområdet.Jeg håber, at du er enig heri, så vi kan fortsætte den målrettede indsats forat hjælpe sygemeldte tilbage til arbejdsmarkedet og samtidig anvende de of-fentlige administrative ressourcer, der hvor det giver mening.
Venlig hilsen
Mai-Britt IversenRådmand
3/3