Det Udenrigspolitiske Nævn 2008-09
Bilag 22
Offentligt
732529_0001.png
732529_0002.png
732529_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETCenter for Europa

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 22. september 2009
Rådsmøde (almindelige anliggen-der og eksterne forbindelser) den14.-15. september 2009.

1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 29.-30. oktober 2009

Formandskabet præsenterede sit udkast til kommenteret dagsorden, som der generelt varenighed om. De væsentligste spørgsmål ville blive forberedelsen af EU’s forhandlingspositionforud for COP15 og de institutionelle og personspørgsmål, som knyttede sig til Lissabon-traktatens ikrafttræden. Formandskabet understregede, at enighed om en klar fælles forhand-lingsposition på klima var nødvendig for succes ved klimatopmødet i København. Flere med-lemslande, heriblandt Danmark, støttede dette synspunkt. Andre medlemslande påpegede, atEU havde lagt et tilbud på bordet, og nu var det de andre internationale partneres tur til atgøre det samme. Formandskabet forventede en drøftelse af den generelle økonomiske situati-on og endossering af Kommissionens pakke vedrørende finansielt tilsyn og kontrol. Fleremedlemslande understregede behovet for at drøfte exit-strategier under punktet om den øko-nomiske situation. Andre medlemslande ønskede, at DER fokuserede mere på de beskæftigel-sesmæssige og sociale konsekvenser af krisen. Formandskabet forventede en vedtagelse afØstersøstrategien samt en konklusionstekst om ulovlig indvandring.Et enkelt medlemsland ønskede energisikkerhed reflekteret i den kommenterede dagsorden.Fsva. energisikkerhed var der enighed om, at det var positivt, at man indtil videre havde und-gået en ny energikrise mellem Ukraine og Rusland. Desuden fremhævedes Nabucco-aftalensom et stort fremskridt for EU for at sikre alternative forsyningsveje. Set fra dansk side vardet meget positivt, at Kommissionen anførte, at energieffektivisering på lang sigt er et af dehøjest prioriterede områder i EU-samarbejdet.

2. Udvidelsen – albansk EU-medlemskabsansøgning

Punktet blev taget af dagsordenen, men ventes vedtaget på et senere rådsmøde.

3. Afghanistan

Medlemslandene tilsluttede sig generelt behovet for i den nuværende situation at støtte valg-processen og -institutionerne. Der var ligeledes bred opbakning til det tysk-fransk-britiskeforslag om at afholde en international konference om Afghanistan efter valget. Generelt fandtmedlemslandene det vigtigt, at den nye afghanske regering tog ejerskab for processen frem-over. Både Den Høje Repræsentant Solana og formandskabet opfordrede stærkt medlemssta-terne til at leve op til EU’s tilsagn om at sende politifolk, og visse medlemsstater fremhævedestøtten til politiet som en vigtig indsats.
2

4. Iran

Situationen i Iran blev drøftet, herunder også atomsagen. Solana oplyste, at han havde fået etmøde i stand mellem EU3+3 (Storbritannien, Frankrig, Tyskland, USA, Rusland og Kina) ogIran den 1. oktober. Kommissionen og Rådssekretariatet ville analysere forhold omkring mu-lige sanktioners effektivitet og gennemførbarhed. Der var enighed om fuld solidaritet medFrankrig og Storbritannien i sagerne vedr. den anklagede franske statsborger og lokalansattefra den britiske ambassade. Også den kritisable menneskerettighedssituation i landet blev be-rørt.

5. Sydkaukasus

Der var bred enighed om at støtte formandskabets tilgang til det forsatte samarbejde medArmenien, Azerbajdjan og Georgien inden for rammerne af Det østlige Partnerskab. Grund-tanken er, at Kommissionen i løbet af efteråret vil udarbejde udkast til forhandlingsmandat foralle tre lande. Disse udkast forventes at omhandle nye associeringsaftaler, herunder frihandel.Det forventes ligeledes, at der vil opstå en vis differentiering i samarbejdet med de enkeltelande, når forhandlingerne udvikler sig i takt med landenes egen indsats og vilje.

6. EU’s strategi for Østersøregionen

Punktet blev ikke behandlet på rådsmødet. Det ventes vedtaget på et senere rådsmøde.

7. Forslag fra Kommissionen til Rådet om ændring af Rådets forordning (EF) nr.

881/2002 om indførelse af visse specifikke restriktive foranstaltninger mod visse per-

soner og enheder, der har tilknytning til Usama bin Laden, Al-Qaida-organisationen

og Taliban

Punktet var ikke på dagsordenen på dette rådsmøde, men ventes vedtaget på et senere råds-møde.

8. Samarbejds- og verifikationsmekanismen for Bulgarien og Rumænien

Punktet blev vedtaget uden debat.

9. Honduras

Punktet blev vedtaget uden debat.

10. Sudan

Punktet blev vedtaget uden debat.

11. Eventuelt

Information om det uformelle DER den 17. september 2009Formandskabet orienterede kort om det uformelle møde i Det Europæiske Råd den 17. sep-tember 2009.Visa-waiver EU-BrasilienPå rådsmødet var der på enkelte medlemslandes foranledning en kort drøftelse af spørgsmåletom gensidig visumfrihed over for Brasilien. Sagen vil taget op på det kommende EU-Brasilientopmøde den 6. oktober 2009.
3
Opfølgning på Canadas genindførelse af visumkrav for tjekkiske statsborgereTjekkiet orienterede kort om status for Canadas genindførelse af visumkrav for tjekkiskestatsborgere.ReligionsfrihedEt medlemsland opfordrede til at styrke EU's arbejde for sikring af religionsfrihed og religiøseminoriteter med afsæt i konkrete sager om forfølgelse af kristne i Pakistan. Formandskabetforeslog at søge styrket sprogbrug i sædvanlige resolution herom i forbindelse med UNGA ogat rejse emnet i forbindelse med næste ministermøde i New York i ”Alliance of Civilisations”.