STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato: 1. december 2008      

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 516 stillet af Høgni Hoydal (TF).

 

 

 

Spørgsmål:

 

Hvilke skridt har statsministeren taget for at følge de færøske myndigheders høringssvar til den grønlandsk/danske selvstyrelov, hvor den færøske regering efter samråd med alle partier i det færøske udenrigspolitiske nævn har svaret, at Færøerne ikke bør nævnes i den grønlandsk/danske selvstyrelov, og at Færøernes udenrigspolitiske handlemuligheder bør tages op til ny forhandling?

 

 

Svar:

 

I forbindelse med høringen af Færøernes landsstyre over udkast til lov om Grønlands Selvstyre redegjorde jeg i et brev af 17. oktober 2008 til lagmanden for lovudkastets omtale af Færøerne i relation til de eksisterende udenrigspolitiske fuldmagtsordninger for Færøerne og Grønland.

./.

 

Jeg fremhævede i brevet bl.a., at en inkorporering af bestemmelserne fra fuldmagtsloven for Grønland i selvstyreloven ikke vil ændre fuldmagtsordningens indhold, der således vil være fuldstændig uændret - også for Færøerne - efter en ikrafttræden af selvstyreloven, samt at dette også fremgår af lovbemærkningerne. Kopi af mit brev til lagmanden vedlægges.

 

./.

I et brev af 6. november 2008 anfører lagmanden bl.a., at landsstyrets opfattelse er, at Færøerne ikke bør nævnes i lov om Grønlands Selvstyre. Lagmanden konstaterer også, at den grønlandske selvstyrelov ikke ændrer retstilstanden mellem Færøerne og Danmark. Kopi af lagmandens brev vedlægges.

 

Lagmandens brev af 6. november 2008 er sammen med de øvrige høringssvar fremsendt til Grønlands Hjemmestyre. Der er enighed mellem Grønlands landsstyre og Statsministeriet om, at høringssvarene ikke giver anledning til ændringer i udkastet til lov om Grønlands Selvstyre.

 

I lagmandens brev af 6. november 2008 anføres i øvrigt, at vedtagelse af lov om Grønlands Selvstyre er en god anledning til på ny at overveje bestemmelsen i fuldmagtslovene om, at Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre kan beslutte at handle i forening ved folkeretlige aftaler, der både vedrører Færøerne og Grønland.

 

Jeg kan hertil bemærke, at såfremt Færøernes landsstyre fremkommer med et ønske om en udelukkelse af den mulighed, der findes i fuldmagtslovene, hvorefter Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre efter en konkret beslutning i begge landsstyrer kan forhandle og indgå folkeretlige aftaler i forening, er regeringen positiv over for at drøfte spørgsmålet. Jeg henviser i øvrigt til mit brev af 17. oktober 2008 til lagmanden, hvor denne problemstilling også er omtalt.