Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

 

 

26. februar 2009

Vedlagt fremsender jeg min besvarelse af spørgsmål S 1387 stillet af

Colette L. Brix (DF) den 17. februar 2009.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lene Espersen

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 


 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

26. februar 2009

 

Besvarelse af spørgsmål S 1387 stillet af Colette L. Brix (DF) den 17. februar 2009.

 

 

Spørgsmål :

Hvad er ministerens holdning til, at mindre helsefirmaer, kiosker og restauranter oplever konkurrenceforvridning fra bl.a. idrætsforeninger og -klubber, der modtager tilskud fra tipsmidler, folkeoplysning m.m. til bl.a. etablering og drift, og som derudover ikke behøver at generere overskud til aflønning af ejerne, samtidig med at de har skatte- og momsfordele?

 

Svar:

De to tilskudstyper, som nævnes i spørgsmålet, udbetales med hjemmel i henholdsvis folkeoplysningsloven under Undervisningsministeriet og tips- og lottoloven under Kulturministeriet.

 

For så vidt angår folkeoplysningsloven kan jeg oplyse, at det er op til den enkelte myndighed, der udbetaler støtten, at sikre, at støtten bliver ydet efter de regler, der er fastsat herfor. Loven indeholder regler, som bl.a. skal bidrage til undgå konkurrenceforvridende følgevirkninger for private virksomheder af aktiviteter under loven. For private virksomheder er det selvsagt af afgørende betydning, at myndighederne konsekvent administrerer loven med henblik på at undgå konkurrenceforvridende følgevirkninger. Man kan klage til kommunalbestyrelsen over beslutninger om tildeling af tilskud, og kommunalbestyrelsens beslutning kan indbringes for tilsynet med kommunerne, der varetages af statsforvaltningen.

 

Jeg kan endvidere oplyse, at regeringen har besluttet at nedsætte et udvalg, der skal behandle spørgsmål om folkeoplysningens fremtidige vilkår, og at en af det kommende udvalgs opgaver bliver at vurdere afgrænsningsspørgsmål. Jeg vil i øvrigt henvise til undervisningsministerens svar på spørgsmål 114 (alm. del) fra 4. februar 2009 til Folketingets Uddannelsesudvalg, hvori der nærmere redegøres for problemstillingen, jf. vedlagte.

 

For så vidt angår tips- og lottoloven, har kulturministeren oplyst, at det i loven er fastlagt, hvilke organisationer mv. der modtager tipsmidler. Disse er: Team Danmark, Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidrætsforbund, Lokale- og Anlægsfonden og Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond. Kulturministeren har endvidere oplyst, at idrætsforeninger og -klubber ikke modtager tilskud fra tipsmidlerne.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk