Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 1021, som medlem af Folketinget Morten Østergaard (RV) har stillet til justitsministeren den 20. januar 2009.

 

 

Brian Mikkelsen   

/

Anette Arnsted


Spørgsmål nr. S 1021 fra medlem af Folketinget Morten Østergaard (RV):

 

”På baggrund af diskussionen om politilovens § 6 er det da ministerens opfattelse, at politilovens § 6 tillader at oprette én stor visitationszone i en hel politikreds eller kommune?” 

 

Svar:

 

Det følger af politilovens § 6, at politiet på steder, hvor det er forbudt at bære kniv (offentligt tilgængelige steder mv.), kan foretage stikprøvekontrol af, om nogen besidder eller bærer våben, når der er grund til det med henblik på at forebygge alvorlige strafbare handlinger. Beslutningen om stikprøvekontrol, som træffes af politidirektøren eller den, som politidirektøren bemyndiger hertil, skal være skriftlig og bl.a. angive, hvilket sted og tidsrum beslutningen gælder for.

 

Betingelsen om, at der skal være ”grund til det med henblik på at forebygge alvorlige strafbare handlinger”, indebærer, at der det pågældende sted skal være en forøget risiko for personfarlig kriminalitet.

 

Det fremgår af politilovens forarbejder, at man ved udarbejdelsen af bestemmelsen antog, at betingelserne for at oprette en visitationszone typisk alene ville være opfyldt for en enkelt gade eller plads, og at beslutning om visitation i f.eks. en hel kommune eller politikreds ikke ville kunne komme på tale. Det er dog også anført i forarbejderne, at der ikke er noget til hinder for at træffe flere samtidige beslutninger om stikprøvevisitation i den enkelte politikreds, hvis betingelserne for hver enkelt beslutning i øvrigt er opfyldt.

 

Lovens forarbejder udelukker efter Justitsministeriets opfattelse ikke, at en visitationszone dækker et større geografisk område, f.eks. en hel kommune, og det er i princippet heller ikke udelukket, at hele politikredsen kan være dækket. Det er imidlertid – selvsagt – en forudsætning, at lovens betingelser, herunder om forøget risiko for personfarlig kriminalitet, er opfyldt for samtlige gader, pladser mv., som er dækket af en sådan zone.