Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHA/ J.nr. 2008-3777

Folketingets Kommunaludvalg

[email protected]

 

2. [email protected]

 

Dato: 04.02.2009

 

Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 26. januar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 6 (L 76) stillet efter ønske fra Flemming Bonne (SF).

­

Spørgsmål nr. 6:

 

”Har regeringen vedtaget en udbudsstrategi for statens driftsvirksomheder, og hvor stor konkurrenceudsættelse skal de i givet fald leve op til?”

 

Svar:

Det er Finansministeriet, der har det overordnede ansvar for statens udbudspolitik. Velfærdsministeriet har derfor bedt om bidrag og Finansministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyst følgende:

 

”Regeringen har ikke fastsat en målsætning for omfanget af konkurrenceudsættelse i ministerierne. Ministerierne og deres styrelser er imidlertid forpligtede til løbende at udbyde alle udbudsegnede opgaver. Herudover har Regeringen igangsat Statens Indkøbsprogram der løbende konkurrenceudsætter en række af statens større indkøbskategorier. Regeringen har derudover nedsat et Udbudsråd, der har til opgave at fremme konkurrencen i den offentlige sektor.

Det er vanskeligt at opstille en målsætning for den statslige konkurrenceudsættelse, fordi statsinstitutionerne har meget forskellige opgaveporteføljer og dermed også meget forskellige forudsætninger for at kunne konkurrenceudsætte deres respektive opgaver. Dermed mangler der et tilstrækkeligt sammenligningsgrundlag til at kunne opstille en målsætning for omfanget af konkurrenceudsættelse i staten.

Statslige institutioner har siden 1991 været pålagt med jævne mellemrum at bringe udbudsegnede opgaver i udbud. Endvidere har ministerierne siden 2003 udarbejdet udbudspolitikker for alle statslige institutioner inden for ministerområdet, der er omfattet af cirkulæret om udbud og udfordring (institutioner hvis driftsbudget er optaget på en bevillingslov). I denne forbindelse er udbudsegnetheden mere systematisk blevet vurderet.”

 

Velfærdsministeriet kan henholde sig hertil.

 

Karen Jespersen

/ Lise Brandi-Hansen