Dato:

5. december 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4011-297

Sagsbeh.:

VHH

Fil-navn:

Spm. 29

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 29 ad L 69 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 20. november 2008.

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren redegøre for forslagets forhold til grundlovens § 71?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra justitsministeren, som har oplyst følgende:

 

"1. Grundlovens § 71 er sålydende:

 

"§ 71. Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk bor­ger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberø­velse.

 

Stk. 2. Frihedsberøvelse kan kun finde sted med hjemmel i loven.

 

Stk. 3. Enhver, der anholdes, skal inden 24 timer stilles for en dommer. Hvis den anholdte ikke straks kan sættes på fri fod, skal dommeren ved en af grunde ledsaget kendelse, der afsiges snarest muligt og senest inden tre dage, afgøre, om han skal fængsles, og, hvis han kan løslades mod sikkerhed, bestemme dennes art og størrelse. Denne bestemmelse kan for Grønlands vedkommende fraviges ved lov, forsåvidt dette efter de stedlige forhold må anses for påkrævet.

 

Stk. 4. Den kendelse, som dommeren afsiger, kan af vedkommende straks særskilt indbringes for højere ret.

Stk. 5. Ingen kan underkastes varetægtsfængsel for en forse­else, som kun kan medføre straf af bøde eller hæfte.

 

Stk. 6. Udenfor strafferetsplejen skal lovligheden af en fri­hedsberøvelse, der ikke er besluttet af en dømmende myndig­hed, og som ikke har hjemmel i lovgivningen om udlændin­ge, på begæring af den, der er berøvet sin frihed, eller den, der handler på hans vegne, forelægges de almindelige dom­stole eller anden dømmende myndighed til prøvelse. Nærme­re regler herom fastsættes ved lov.

 

Stk. 7. Behandlingen af de i stk. 6 nævnte personer undergi­ves et af folketinget valgt tilsyn, hvortil de pågældende skal have adgang til at rette henvendelse."

 

2. Som det fremgår, er grundlovens § 71 opbygget således, at bestemmel­serne i stk. 1-2 vedrører enhver form for frihedsberøvelse, stk. 3-5 vedrø­rer frihedsberøvelse inden for strafferetsplejen, og stk. 6-7 vedrører ad­ministrativ frihedsberøvelse.

 

Det fremsatte lovforslag nr. L 69 om ændring af udlændingeloven inde­holder regler om skærpet meldepligt for udlændinge på tålt ophold, styr­ket kontrol med overholdelse af påbud om at tage ophold på et bestemt indkvarteringssted samt forhøjelse af strafferammen for overtrædelse af en pålagt meldepligt eller et påbud om at tage ophold på et bestemt ind­kvarteringssted.

 

3. De foranstaltninger, som foreslås indført med lovforslaget, giver efter Justitsministeriets opfattelse ikke anledning til overvejelser i forhold til bestemmelserne i grundlovens § 71, stk. 3-5, idet disse bestemmelser alene vedrører frihedsberøvelse (i form af anholdelse og varetægtsfængs­ling), som finder sted som led i en strafforfølgning, jf. bl.a. Henrik Zahle, Dansk Forfatningsret 3 (2003), side 234 ff.

 

4. Efter Justitsministeriets opfattelse rejser lovforslaget heller ikke spørgsmål i forhold til bestemmelserne i grundlovens § 71, stk. 1 og 2.

 

Det bemærkes i den forbindelse, at det er den almindelige opfattelse i den statsretlige litteratur, at den indledende bestemmelse i grundlovens § 71, stk. 1, 1. pkt., om den personlige friheds ukrænkelighed ikke kan tillæg­ges nogen selvstændig praktisk betydning, jf. bl.a. Henrik Zahle, a.st., side 231 f., Peter Germer, Statsforfatningsret, 4. udg. (2007), side 243 f., Max Sørensen, Statsforfatningsret, 2. udg. ved Peter Germer (1973), side 340, samt Gorm Toftegaard Nielsen, a.st., side 433 ff., hvor der bl.a. også er en beskrivelse af begrebet frihedsberøvelse.

 

5. Hvad endelig angår bestemmelserne i grundlovens § 71, stk. 6 og 7, bemærkes det, at disse bestemmelser ikke omfatter frihedsberøvelse, der har hjemmel i lovgivningen om udlændinge.

 

Der kan i den forbindelse henvises til bl.a. Henrik Zahle, a.st., side 240 ff., og Gorm Toftegaard Nielsen, a.st., side 449.

6. Sammenfattende er det på den anførte baggrund Justitsministeriets op­fattelse, at lovforslag nr. L 69 om ændring af udlændingeloven ikke rej­ser spørgsmål i forhold til grundlovens § 71."