Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 64 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven (Udenlandske firmabiler og leasede biler).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 3 af 27. november 2008. Spørgsmålet er stillet af Jesper Petersen (SF).

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                 /  Lene Skov Henningsen

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 3:

Ministeren bedes beskrive den varige virkning af lovforslaget, der i lovforslagets bemærkninger er angivet til at være et begrænset årligt provenutab, nærmere, herunder redegøre for de forudsætninger, der er anvendt.

 

Svar:

Ændringerne i den forholdsmæssige registreringsafgift for udenlandske leasingselskaber forventes at medføre et begrænset årligt provenutab.

 

Ændringerne består dels i, at det faste tillæg på 5.000 kr. for køretøjer, der er under 1 år ophæves, dels i en reduktion af den forholdsmæssige betaling for køretøjer, der er ældre end 36 måneder. Der er således samlet set tale om en reduktion i den forholdsmæssige registreringsafgift, der betales ved periodens start og en forøgelse af den resterende afgift ved periodens udløb.

 

Den resterende afgift forrentes ifølge forslaget med Nationalbankens udlånsrente samt et tillæg, der i øjeblikket udgør 2,3 pct., i alt 7,8 pct. p.a. på tidspunktet for lovforslagets fremsættelse. Ifølge de gældende regler forrentes den resterende afgift med 6 pct. p.a.

 

Forøgelsen af renteniveauet mere end ophæver effekten af reduktionen af det faste tillæg for leasingperioder på 36 måneder, mens der sammenlagt er tale om en reduceret forholdsmæssig afgift for leasingperioder på 48 måneder.

 

For en typisk leasingbil vil registreringsafgiften blive forøget med ca. 2.000 kr. ved en leasingperiode på 36 måneder. Omvendt vil registreringsafgiften blive reduceret med ca. 5.000 kr. ved en leasingperiode på 48 måneder. Med en antagelse om, at der årligt leases ca. 2.000 biler fra udenlandske leasingselskaber, vil ændringerne resultere i et provenutab på op mod 5 mio. kr., hvis leasingperioderne fordeler sig ligeligt på henholdsvis 36 måneder og 48 måneder. Hvis provenutabet ikke kompenseres med modgående finansiering, vil provenutabet efter automatisk tilbageløb fra selskabsskat, moms og afgifter udgøre op mod 4 mio. kr. på årsbasis.

 

Reduktionen i den månedlige betaling for køretøjer, der er ældre end 36 måneder betyder, at det fremadrettet vil blive relativt mere fordelagtigt at vælge leasingperioder på 48 måneder. Det er usikkert, hvorvidt ændringerne får betydning for kundernes og leasingselskabernes valg af leasingperioder. Hvis det imidlertid antages, at alle 2.000 leasingbiler, der – jf. ovenfor forudsættes leaset årligt fra udenlandske selskaber – leases for 48 måneder, vil provenutabet øges til op mod 10 mio. kr. og 8 mio. kr. efter automatisk tilbageløb.