ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 577739

 

 

9. oktober 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 13 ad L 33 stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 9. oktober 2008

 

 

 

Spørgsmål 13:

En række banker har de senere år solgt en række særlige "investeringsprodukter", såkaldte strukturerede obligationer og garantiobligationer til rige kunder. De er enten udstedt af, eller afdækket af udenlandske banker, herunder sådanne, der er gået fallit (LehmannBrothers, Dexia etc.). I hvilket omfang har de danske banker stillet garanti for disse obligationer, og i hvilket omfang er sådanne obligationer omfattet af den nu etablerede garanti fra staten og branchen?

 

Svar:

Såfremt de danske pengeinstitutter er debitor på investeringsprodukterne, vil statsgarantien også omfatte denne hæftelse. I den forbindelse er det ikke af betydning, om der er en regaranti fra en udenlandsk bank eller forsikringsselskab.

 

Der findes ikke en officiel statistik for den cirkulerende mængde af strukturerede produkter, men der foretages dog kvartalsvise opgørelser fra firmaet COIN.

 

I følge denne statistik udgjorde den nominelle værdi af den cirkulerende mængde ultimo 3. kvartal 08 godt 65 mia. kr. Danske finansielle virksomheder har virket som distributør og arrangør i langt hovedparten af disse udstedelser. Dansker banker er udsteder i skønsmæssigt 1/3 af udstedelserne opgjort efter nominel værdi. Kreditrisikoen er knyttet til udsteder.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk