Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             11. marts 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. februar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, stillet efter ønske af Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 23:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil opgøre de forventede fremtidige omkostninger, hvis anlægget ikke var skrottet (jf. udkast til ændringsforslag, L 3 – bilag 8), og hvilke konsekvenser dette ændringsforslag kan få for energiselskabernes indtjening og de priser, forbrugerne skal betale?”

 

Svar:

 

I henhold til udkastet til ændringsforslag til L 3, der har været i høring, men som ikke er fremsat, vil Energitilsynet opstille standardværdier for levetider og for omkostninger til drift og vedligeholdelse samt udskiftning for en række typiske kategorier anlæg, eksempelvis luftledningsanlæg, defineret efter spændingsniveauer,

 

Anlægskategorierne og standardværdierne vil blive fastlagt ud fra erfaringstal. Hvert tredje år vil de blive tjekket og justeret i det omfang, der er behov for det, således at de giver et retvisende billede af de relevante kategorier og de tilhørende levetider og omkostningselementer.

 

Energistyrelsen forudsættes at inddrage ekspertviden i opstillingen af kategorier og standardværdier. Branchen forudsættes at blive hørt, men ansvaret for fastsættelse og justering af kategorier og standardværdier vil ligge hos Energitilsynet.

 

I henhold til udkastet til ændringsforslag til L 3 vil virksomhederne opnå en større forhøjelse af deres indtægtsrammer ved nyinvesteringer, der erstatter eksisterende anlæg, end de vil i henhold til det oprindelige lovforslag.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard