Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             10. februar 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 22. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 2:

”Ministeren bedes oplyse, om elnet‑ og transmissionsselskaberne under ét har fastholdt priserne på niveauet for 2004 (regnet i faste priser og korrigeret for aktivitetsudvidelser), jf. ELFOR‑aftalen.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energitilsynet, som oplyser følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at give et samlet billede af udviklingen i elnetselskabernes priser siden 2004, da behandlingen af regnskaberne for 2004 og fremad ikke er afsluttet for 17 af landets ca. 120 netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder, herunder nogle af de meget store. For de virksomheder, der fortsat udestår, er der dels tale om, at 2004 grundlaget ikke er endelig fastlagt, dels at de har en række dispensationsansøgninger, der ikke er færdigbehandlet.

 

Hertil kommer, at der andre elementer, der har indflydelse på prisudviklingen end pristalsreguleringen og investeringer i aktivitetsudvidelser, som anført i spørgsmålet.

 

Det skal understreges, at oplysningerne kun omfatter de færdigbehandlede virksomheder.

 

Konsekvenser af ELFOR-aftalen

Reduktioner

På baggrund af bestemmelserne om afvikling af merforrentning er 7 af de færdigbehandlede selskaber blevet pålagt varige reduktioner i indtægtsrammerne på i alt 1,1 mio. kr.

 

Udstedelsen af individuelle effektiviseringskrav blev suspenderet i perioden 2005-2007. Herefter er selskaberne under ét pålagt effektiviseringskrav på 45 mio. kr. i 2008 og 79 mio. kr. i 2009. Kravene udmøntes i varige nedsættelser af indtægtsrammerne.

 

Forhøjelser

10 selskaberne har fået varige forhøjelser af deres indtægtsrammer på i alt 18,7 mio. kr. til finansiering af nødvendige nyinvesteringer, herunder til aktivitetsudvidelser. Dette tal er meget foreløbigt, idet et antal ansøgninger er under behandling i Energitilsynet. Hertil kommer, at kun et fåtal af de igangsatte projekter i perioden er endeligt afsluttet. Det indebærer, at ikke alle ansøgninger om forhøjelse af indtægtsrammerne i forbindelse med disse projekter er fremsendt til Energitilsynet fra virksomhederne.

 

Netvirksomhedernes og de regionale transmissionsvirksomheders indtægtsrammer er summen af deres tarifindtægter og andre indtægter i tilknytning til den bevillingspligtige aktivitet. Nogle virksomheder har forhøjet deres tariffer som følge af bortfald af sådanne andre indtægter. Der findes ikke en samlet opgørelse af beløbet.

 

Forhøjelse af indtægtsrammerne ud over ELFOR-aftalen

Energitilsynet kan hæve indtægtsrammen for et selskab, hvis det ikke kan gennemføre de forpligtelser, der følger af bevillingen eller lovgivningen. Et selskab har fået en varig forhøjelse af indtægtsrammen på i alt 1,3 mio. kr. Et andet selskab har fået hævet indtægtsrammen med et engangsbeløb til afhjælpning af en akut skade. Forhøjelsen var 21 mio. kr., hvorfra der skal trækkes det beløb, som modtages fra forsikringen i forbindelse med skaden. Det endelige beløb foreligger ikke endnu.

 

I alt 8 af de færdigbehandlede selskaber har fået forøget indtægtsrammerne som følge af øgede udgifter til nettab på grund af stigende energipriser. Der findes ikke en samlet opgørelse af beløbet.

 

Nogle selskaber har hævet deres priser som følge af regnskabsmæssige omlægninger. Der findes ikke en samlet opgørelse af beløbet.

 

Et antal sager om forhøjelse at indtægtsrammerne til dækning af øgede omkostninger som følge af myndighedspålæg er under behandling. Beløbet kan således ikke opgøres endnu.

 

Midlertidige prissænkninger

Et antal selskaber har nedsat deres priser midlertidigt, fordi de har ønsket at lade overskud fra salg af kraftværksaktier eller andre ekstraordinære indtægter komme deres forbrugere til gode. Disse selskaber kan umiddelbart sætte priserne op igen, således at indtægtsrammerne udnyttes. De midlertidige tarifnedsættelser beløber sig til i alt 85,9 mio. kr. for 27 selskaber i 2005, i alt 113,3 mio. kr. for 24 selskaber i 2006 og i alt 117,9 mio. kr. for 26 selskaber i 2007.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard