Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             25. februar 2009

J. nr.          

 

 

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 30. januar 2009 stillet mig følgende spørgsmål til L 3, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 12:

”Ville et selskab efter en vedtagelse af lovforslaget kunne foretage den samme type forøgelse af tariffen, som DONG Energy gennemførte, da det overtog en del af Københavns Energi?”

 

Svar:

Foranlediget af sagen i København, ændrer jeg nu loven, så forbrugerne beskyttes bedre.

 

Lovforslaget præciserer for det første, at ”indtægter” skal være indtægter i henhold til årsregnskabslovens definition. Det betyder, at pengestrømme inden for den samme juridiske person ikke kan anføres som indtægter i relation til indtægtsrammerne. Inden for samme juridiske person kan man ikke sælge ydelser til sig selv – og bortfald af indtægter fra et sådant internt ”salg” kan ikke betragtes som bortfald af indtægter i henhold til reglerne om ”andre indtægter”.

 

Hertil kommer en præcisering af, at ”andre indtægter for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder” alene omfatter indtægter i årsregnskabslovens forstand, som er knyttet til den bevillingspligtige aktivitet, og kun under forudsætning af, at omkostningerne, der er forbundet med den indtægtsgivende aktivitet, bæres af den bevillingspligtige aktivitet som nødvendige omkostninger. Hvis disse forudsætninger ikke er opfyldt, udgår et beløb svarende til de ”andre indtægter” af indtægtsrammen.

 

Man kan således ikke fylde hullet efter ”andre indtægter”, der er faldet bort, med højere tariffer, hvis disse ”andre indtægter” ikke opfylder lovens definition. Hvis eksempelvis en virksomhed har modtaget lejeindtægter fra udlejning af overskydende lokaler i en administrationsbygning, som er nødvendig for driften af nettene, vil lejeindtægterne være ”andre indtægter”. Såfremt administrationsbygningen sælges, hvorved omkostningerne til drift og vedligehold af bygningen ikke længere bæres af den bevillingspligtige aktivitet som nødvendige omkostninger, vil de manglende lejeindtægter udgå af indtægtsrammen fra salgstidspunktet, dog tidligst fra den 8. oktober 2008. Det vil efter denne dato ikke være muligt at kompensere tabet af lejeindtægter fra en solgt ejendom gennem højere tariffer.   

 

Med lovforslaget skulle det hermed være sikret, at der ikke fremover kan ske forhøjelser af tariffen i et selskab med den begrundelse, at regelgrundlaget om ”andre indtægter” er uklart.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard