Skatteudvalget 2008-09
L 200
Offentligt
683647_0001.png
683647_0002.png
683647_0003.png
J.nr. 2009-321-0013Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 200 - Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lovom ændring af forskellige skattelove (Loft for indbetalinger til rateordnin-ger og ophørende livrenter, ophævelse af aldersgrænsen for oprettelse afrate- og kapitalpensionsordninger samt forhøjelse af aldersgrænsen forudbetaling af kapitalpensionsordninger m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål 5 af 8. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
Spørgsmål 5:Kan ministeren bekræfte, at Skattekommissionen i "Lavere skat på arbejde", s. 74, foreslog,at sumudbetalinger til efterladte bliver øget fra 40 pct. til 50 pct., og at dette forslag skøn-nes at give et årligt provenu på 100 mio. kr., og hvad er årsagen til, at lovforslaget ikke in-deholder denne ændring?Svar:
Det kan bekræftes, at Skattekommissionen i ”Lavere skat på arbejde”, s. 74, foreslår, atsumudbetalinger til efterladte forhøjes fra 40 pct. til 50 pct., og at Skattekommissionen for-ventede, at en sådan forhøjelse ville indebære et umiddelbart årligt merprovenu på ca. 100mio. kr.Regeringens udspil af 24. februar 2009 til en skattereform ”Forårspakke 2.0 – Vækst, kli-ma, lavere skat” indeholdt ikke forslag om forhøjelse af pensionsafgiften fra 40 pct. til 50pct. for efterladte. Om begrundelsen herfor kan jeg oplyse følgende:Efter gældende regler er afgiften afsumudbetalingerfra livrenter og ratepensioner til ek-sempelvis den afdødes ægtefælle på 40 pct. af det udbetalte beløb.Andre efterladte end ægtefæller pålægges herudover boafgift, der for børn og forældre m.v.er på 15 pct. af sumudbetalingen efter betaling af pensionsafgift. Den samlede afgift til ek-sempelvis afdødes børn, der er fyldt 24 år, er således på 49 pct. (40 pct. + (0,15 x 60 pct.))af sumudbetalingen.Afdødes børn under 24 år samt ægtefæller indkomstbeskattes afløbende udbetalingerfralivrenter og ratepensioner og ville således som udgangspunkt ikke blive omfattet af en af-giftsforhøjelse. De pågældende kan dog vælge pensionsafgift i stedet for indkomstbeskat-ning ved at konvertere de løbende udbetalinger til en sumudbetaling og ville i så fald ogsåblive omfattet af afgiftsforhøjelsen.Skattekommissionens argumentation for forhøjelsen er, at sumudbetalinger fra livrenter ogratepensioner til efterladte i en række tilfælde beskattes lavere end den sammensatte be-skatning for den, der har tegnet ordningen. Skattekommissionen har imidlertid sammenlig-net beskatningen af de efterladte med en sammensat beskatning for pensionsopspareren, derligger over 60 pct.En eventuel forhøjelse af pensionsafgiften fra 40 til 50 pct. ville i givet fald medføre, at efter-ladte ægtefæller pålægges en afgift på 50 pct. af hele sumudbetalingen.Andre efterladte ar-vinger end ægtefæller pålægges herudover boafgift, der for livsarvinger (børn, stedbørn,forældre m.v.) er på 15 pct. af sumudbetalingen efter betaling af pensionsafgiften. Densamlede afgift til eksempelvis afdødes børn, der er fyldt 24 år, bliver således på 57,5 pct.(50 pct. + (0,15 x 50 pct.) af hele sumudbetalingen.
Forslaget vil medføre en større ligestilling af den efterladte ægtefælle og pensionsopspare-ren i det tilfælde, hvor pensionsopspareren som pensionist ville have haft så stor en ind-komst, at opspareren skulle have betalt topskat og også den kommende udligningsskat afpensionsopsparingen.Side 2
I de tilfælde, hvor pensionsopspareren ikke ville have haft så stor en indkomst, at opspare-ren skulle have betalt topskat af pensionsopsparingen (dvs. at skatten ville have været min-dre end 51,5 pct.) samt den kommende udligningsskat, ville en forhøjelse af pensionsafgif-ten til efterladte derimod i flere tilfælde i givet fald medføre, at en efterladt ægtefælle på-lægges en højere afgift end beskatningen af pensionsopspareren.Tilsvarende ville en afgiftsforhøjelse i givet fald også medføre, at andre efterladte arvingerend ægtefællen i denne situation vil blive pålagt en højere afgift end beskatningen af pensi-onsopspareren.Af disse grunde har regeringen valgt ikke at medtage en forhøjelse af afgiften ved arv til ef-terladte fra 40 pct. til 50 pct.
Side 3