Dato:            1.december 2008

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12104-200

Sagsbeh.:     tk

Fil-navn:      Dokument 4

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 12 (L 2, § 35), som Folketingets Finansudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 20. november 2008.

 

Spørgsmål 12:

"Hvor tænkes de indkøbte helikoptere placeret og hvilket lægevagtberedskab skal etableres ved hvert helikopterberedskab?"

 

 

Svar:

Spørgsmålet om placering og bemanding vil indgå i udvalgsarbejdet vedrørende implementeringen af målsætningen om, at hjælpen under normale omstændigheder skal være fremme inden for 15 minutter efter opkald til 112.

 

Jeg har endvidere anmodet Sundhedsstyrelsen om bidrag til brug for besvarelse af spørgsmålet. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at Sundhedsstyrelsen vedrørende den geografiske/fysiske placering anbefaler, at en landsdækkende helikopterordning implementeres ved placering af helikoptere i (4) eksisterende lufthavne. Valg af lufthavne bør efter Sundhedsstyrelsens vurdering ske under hensyntagen til optimal landsdækning, herunder dækning af yderområder med lang transporttid til fælles akutmodtagelse.

 

Statens Luftfartsvæsen har i forbindelse med Sundhedsstyrelsens udredning om landsdækkende lægehelikopterordning oplyst, at det ud fra hensynet til almindelig vedligehold og operationsområde/radius vil være hensigtsmæssigt at placere helikopterne ved eksisterende flyvepladser. Såfremt der skal etableres særskilt ”hangar” og vedligeholdelsesplads ved sygehusene, vil det gøre lægehelikopterprojektet mere kompliceret og forhøje omkostningerne.

 

Sundhedsstyrelsen har ligeledes anbefalet, at den vagthavende læge på lægehelikopteren bør være speciallæge med præhospital uddannelse og erfaring, samt anæstesiologiske færdigheder og erfaring. Hertil kommer uddannelse i flyvemedicinske forhold, der har betydning for patientobservation og transport. Til assistance for lægen bør helikopteren bemandes med en ambulancebehandler.

 

I tilfælde af flytninger af patienter mellem sygehuse kan bemandingen være en læge og en specialsygeplejerske. Specialsygeplejersker, som skal deltage i helikopteroverflytninger af kritisk sygepatienter bør have relevant uddannelse.

 

Jeg kan henholde mig til det af Sundhedsstyrelsen oplyste.