Skatteudvalget 2008-09
L 198
Offentligt
682836_0001.png
682836_0002.png
J.nr. 2009-311-0025Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 198 - Forslag til Lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- ogmiljøafgifter.Hermed sendes svar på spørgsmål 5 af 3. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 5:

Hvorledes forholder ”den grønne check” sig til de afgifter, der påregnes pålagt familier om-fattet af de grønne afgifter?

Svar:

Den ”grønne check” til alle voksne og den supplerende ”grønne check” for op til 2 børn hartil formål at kompensere familierne for de afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og varermed sundhedsrisiko, der indgår som en del afForårspakke 2.0,og som direkte påvirkerhusholdningerne.Samtidig skal den ”grønne check” ses som en del af den samlede fordelingsmæssige balan-ce. Indkomstaftrapningen gør, at checken målrettes lav- og mellemindkomstgrupperne. Den”grønne check” bidrager dermed til, atForårspakke 2.0er fordelingsmæssigt afbalanceret,og at der er fremgang i rådighedsbeløbet for alle indkomstgrupper.Der er ingen garanti for, at den ”grønne check” og den supplerende ”grønne check” fuldt uddækker de forhøjede afgifter på energi- og varer med sundhedsrisiko. Det afhænger dels afden enkelte families konkrete forbrug af energi og usunde fødevarer, dels af indkomsten.Hvad angår forbruget af energi og usunde fødevarer er det klart, at jo større forbrug, desstørre afgiftsstigning. Det betyder, at familier med meget stort forbrug ikke bliver kompen-seret fuldt ud. Omvendt vil familier med lavt forbrug blive overkompenseret. Det er helt itråd med intentionerne, nemlig at give incitamenter til at nedbringe forbruget af energi ogusunde fødevarer.Indkomsten har også betydning for, om den ”grønne check” fuldt ud dækker de forhøjedeenergi- og miljøafgifter. Da den ”grønne check” aftrappes med indkomsten, vil den for per-soner med meget store indkomster hverken helt eller delvist dække de højere afgifter. Per-soner med meget store indkomster kompenseres til gengæld på anden vis vedForårspakke2.0.
Side 2