Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
5. november 2008
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 29. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (L 17).
Â
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. oktober 2008 fra Landsforeningen LEV, jf. L 17 - bilag 3â€
Svar:
Landsforeningen LEV har i sin henvendelse af 21. oktober 2008 til Folketingets Kommunaludvalg bl.a. fremhævet handicapkonventionens artikel 29(a)(i), hvorefter deltagerstaterne bl.a. skal sikre, at valgmateriale er passende, tilgængeligt og let at forstå og anvende, samt samme artikels litra (a)(ii), hvorefter deltagerstaterne skal beskytte retten for personer med handicap til uden pression at afgive en hemmelig stemme bl.a. ved at gøre det lettere at anvende hjælpemiddelteknologi og ny teknologi, hvor det er hensigtsmæssigt.
Velfærdsministeriet skal i anledning af henvendelsen oplyse, at bestemmelserne i konventionen ikke indeholder specifikke krav til valgmaterialets udformning, eller til, hvilken hjælpemiddelteknologi deltagerstaterne skal stille til rådighed. Dette er efter bestemmelsen i vidt omfang op til deltagerstaterne at afgøre.
Efter Velfærdsministeriets opfattelse lever de gældende krav til valgmateriale, valgfaciliteter og valgprocedurer op til konventionens krav.
Det følger f.eks. allerede af gældende lovgivning, at enhver vælger, der på grund af manglende førlighed, svagelighed eller lignende ikke kan bevæge sig ind i stemmelokalet eller stemmerummet eller i øvrigt foretage stemmeafgivningen på den foreskrevne måde, kan forlange hjælp til stemmeafgivningen på valgdagen, herunder ved at få adgang til at foretage stemmeafgivning umiddelbart uden for stemmelokalet. Tilsvarende gælder, hvis vælgeren ikke kan udfylde brevstemmesedlen eller udfylde og underskrive følgebrevet hertil. Som led i ydelsen af denne hjælp kan vælgeren i nødvendigt omfang få forklaret og oplæst stemmematerialet.
Endvidere gør ministeriet i de vejledninger, ministeriet udsender til kommunalbestyrelserne forinden afholdelse af valg, opmærksom på, at lokalerne på valgdagen så vidt muligt skal være tilgængelige for kørestolsbrugere og andre stærkt bevægelseshæmmede.
Velfærdsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet som tidligere nævnt allerede er i dialog med Landsforeningen LEV og andre berørte handicaporganisationer omkring bl.a. udformningen af valgmateriale og andre spørgsmål om tilgængelighed. Ministeriet vil fortsætte sine overvejelser sammen med de nævnte organisationer om behovet for yderligere tiltag på et senere tidspunkt.
I dette lovforslag har ministeriet imidlertid valgt at fokusere på en ændring af reglerne om, hvem der kan yde hjælp til stemmeafgivningen til fysisk og psykisk handicappede og andre med behov for hjælp hertil for at være med til at bane vejen for Danmarks ratifikation af FN’s handicapkonvention i begyndelsen af 2009.
Der henvises til afsnit 4 i ministeriets høringsnotat til lovforslaget (L 17 – bilag 1)
Karen Jespersen