Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2008-7560

Folketingets Socialudvalg

 

Dato: 17. marts 2009

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 2 (SOU L 114) stillet af Line Barfod (Enhedslisten).

 

­

 

Spørgsmål nr. 2:

 

”Mener ministeren, at 10 positive sager ud af 24 undersøgte, jf. Rambølls ”Evaluering af forældrepålæg”, kan danne grundlag for, at forældrepålægget har en positiv effekt og dermed danne baggrund for et vidtrækkende lovforslag som L 114, når antallet af børn, der får foranstaltninger, anslås til at være 50.000?”

 

 

Svar:

 

Det er korrekt, at evalueringen af forældrepålæg er baseret på et begrænset datagrundlag. Det fremgår også tydeligt af bemærkningerne til lovforslaget. Jeg vil dog fastholde, at evalueringen peger på, at der er tale om et virkningsfuldt redskab. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at de sagsbehandlere, der rent faktisk har anvendt forældrepålægget, ifølge evalueringen heller ikke mener, at anvendelsen har været forbundet med negative konsekvenser for samarbejdet med forældrene. Det er på den baggrund, regeringen ønsker at øge anvendelsen af forældrepålæg med det foreliggende lovforslag.

 

Jeg vil dog i forlængelse heraf gerne understrege, at det aldrig har været meningen – og det er det fortsat ikke – at der skal uddeles forældrepålæg i tusindvis. Forældrepålæg skal kun anvendes, når man ikke kan få forældrene til at påtage sig forældreansvaret ad frivillighedens vej, og når forældrene er i stand til at påtage sig dette ansvar.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen