Retsudvalget 2008-09
L 105
Offentligt
669581_0001.png
669581_0002.png
669581_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. april 2009Lovafdelingen2008-776/16-0007BBO41112
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 27 vedrørende forslag til lovom ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adoption udensamtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn fra fødslen m.v.)(L 105), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den26. marts 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Christensen (DF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 27 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af adoptionsloven og forskellige andre love (Adopti-

on uden samtykke, stedbarnsadoption af registreret partners barn

fra fødslen m.v.) (L 105):

”Kan ministeren bekræfte, at der er mulighed for, at de biolo-giske forældre kan få generelle oplysninger om deres barnsopvækst, hvis de ønsker dette?”

Svar:

Efter gældende ret på adoptionsområdet sker der ved en adoption et fuldtfamilieskifte, hvorved retsforholdet mellem barnet og dets oprindeligeslægt bortfalder, jf. adoptionslovens § 16, stk. 1. Der er derfor ingen juri-diske bånd, der knytter barnet til dets oprindelige familie, og ingen lov-bestemt ret for barnet eller de oprindelige forældre til at have en kontaktmed hinanden.Det fremgår i den forbindelse af pkt. 3.1 i de almindelige bemærkningertil lovforslaget, at de biologiske forældre til bortadopterede danske børn idag ikke har nogen formel ret til at modtage oplysninger om barnets for-hold og udvikling. En henvendelse fra barnets oprindelige slægt, herun-der forældre, søskende m.v., vil dog via Familiestyrelsen blive forelagtadoptivforældrene, eller hvis de er døde, barnet.Adoptanter ved international fremmedadoption er efter de gældende reg-ler forpligtet til at medvirke ved udfærdigelsen af såkaldte ”opfølgnings-rapporter”, som sendes til myndighederne i barnets oprindelsesland.Rapporterne indeholder en beskrivelse af barnets udvikling. Hvis adop-tanterne efter adoptionen ikke vil medvirke til udfærdigelsen af rappor-terne, kan dette dog ikke gennemtvinges over for dem.I sager om adoption af danske børn har Adoptionsnævnet inden for deseneste år forsøgt at efterkomme den biologiske forælders ønske om atmodtage opfølgningsrapporter om barnet.Som det fremgår af pkt. 3.3 i de almindelige bemærkninger til lovforsla-get, foreslås det, at den praksis vedrørende anonymiserede opfølgnings-rapporter, som er indført af Adoptionsnævnet, skal gælde alle fremtidigeadoptioner af danske børn. Adoptionsnævnet vil på den baggrund udsen-de en generel henstilling til statsforvaltningerne, hvorefter adoptivforæl-dre til danske børn fremover anmodes om at sende anonymiserede rap-2
porter om barnets trivsel til myndighederne, således at barnets oprindeli-ge forældre kan få indsigt heri, hvis de ønsker det.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets tidligere besvarelse afspørgsmål nr. 14 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.
3