Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 9, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2009 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104).

 

”Ministeren bedes redegøre nærmere for erfaringerne i den svenske kriminalforsorg, herunder udviklingen over de sidste 10 år for anvendelsen af de forskellige magtmidler, der må anvendes i Sverige, f.eks. i forhold til fangetal, så tallene kan sammenlignes med de danske tal.”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at den svenske kriminalforsorg har oplyst, at der ikke foreligger en officiel statistik med oplysninger om antallet af episoder med anvendelse af de forskellige magtmidler de seneste 10 år.

 

Som det også fremgår af lovforslaget, har den svenske kriminalforsorg oplyst, at det er erfaringen, at personalet med anvendelsen af peberspray kan gribe tidligere ind i en potentielt risikofyldt konflikt, så personalets magtanvendelse bliver mindre voldsom. Hertil kommer, at det er den svenske kriminalforsorgs erfaring, at der er en væsentlig præventiv effekt forbundet med anvendelsen af peberspray, idet alene truslen om anvendelse af peberspray i mange tilfælde har været tilstrækkelig til, at den indsatte er afstået fra yderligere voldelig adfærd.