Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2009 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Forsøgsordning med magtanvendelse ved brug af peberspray) (L 104).

 

”Vil ministeren oplyse, hvornår og i hvilke situationer Kriminalforsorgens institutioner må anvende peberspray, såfremt loven træder i kraft 1. juli 2009?”

 

Svar:

 

Den foreslåede ændring af straffuldbyrdelsesloven indebærer, at fængselsperso­nalet i givet fald som en forsøgsordning vil kunne anvende peberspray som magtmiddel, jf. straffuldbyrdelseslovens § 62, stk. 1. Efter denne bestemmelse kan institutionen anvende magt over for en indsat, hvis det er nødvendigt for at afværge truende vold, over­vinde voldsom modstand eller for at hindre selvmord eller anden selvbeskadigelse. Institutionen kan desuden anvende magt for at hindre undvigelse eller standse undvegne. Endelig kan institutionen anvende magt for at gennemtvinge en påbudt foranstaltning, når øjeblikkelig gennemførelse af denne er nødvendig, og den indsatte afviser eller undlader at følge personalets anvisninger herom.

 

Hvis lovforslaget vedtages, vil straffuldbyrdelseslovens almindelige regler om magtanvendelse i givet fald finde anvendelse også for brug af peberspray som magtmiddel. Det indebærer, at magtanvendelse ikke må gennemføres, såfremt det efter indgrebets formål og den krænkelse og det ubehag, som indgrebet må antages at forvolde, ville være et uforholdsmæssigt indgreb (proportionalitetsprincippet), jf. straffuldbyrdelseslovens § 62, stk. 3. Magtanvendelse skal endvidere foretages så skånsomt, som omstændighederne tillader, jf. straffuldbyrdelseslovens § 62, stk. 4.

 

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, vil peberspray, herunder trussel om at bruge peberspray, f.eks. kunne anvendes i en situation, hvor institutionen ellers ville overveje at anvende tåregas eller stav og skjold mod en indsat, som vil angribe personalet, når personalet forsøger at komme ind i den indsattes celle.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt oplyst, at der inden for den seneste måned har været to meget voldsomme episoder, hvor indsatte overfaldt personalet. Det var nødvendigt at udøve magt, og både perso­nalet og de involverede indsatte kom til skade. Det er vurderingen, at man i disse konkrete situa­tioner hurti­gere ville kunne have pacificeret de indsatte ved anvendelse af peberspray og dermed have und­gået, at personalet og de indsatte led overlast i det skete omfang. 

 

Hvis lovforslaget vedtages, vil der blive udarbejdet nærmere regler om anvendelsen af peberspray som magtmiddel. Personalet i de institutioner, hvor forsøgsordningen vil blive iværksat, vil i givet fald blive undervist i brugen af peberspray forud for, at forsøgsordningen bliver iværksat.