Dato:

6. november 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4009-83

Sagsbeh.:

HBS

Fil-navn:

L 10 – spm 3

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 3 ad L 10 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 31. oktober 2008.

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren være indstillet på at arbejde for, at andre EU-landes repræsentationer kan udstede visum og have afslagskompetence i lande, hvor Danmark ikke er repræsenteret?”

 

Svar:

Danmark kan ifølge Schengenreglerne lade sig repræsentere af et andet Schengenland i visumanliggender. Ansøgninger om visum til Danmark behandles på den baggrund af den repræsenterende ambassade efter regler vedtaget i EU om visum, der gælder for alle Schengenlandene, og efter det repræsenterende lands praksis for behandling af visumsager.

 

Danmark er repræsenteret af et andet Schengenland på mere end 80 destinationer verden over, og Danmark arbejder løbende for indgåelse af flere repræsentationsaftaler de steder i verden, hvor Danmark ikke selv har en ambassade eller et konsulat.

 

Når Danmark således er repræsenteret af et andet Schengenland i et nærmere bestemt tredjeland, kan den repræsenterende ambassade i det pågældende tredjeland træffe afgørelse om udstedelse af et Schengenvisum, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Den repræsenterende ambassade kan derimod ifølge gældende regler ikke træffe afgørelse om afslag på visum. Det kan alene de danske myndigheder gøre.

 

Det kan dog oplyses, at der i et forslag til en kommende forordning om en fællesskabskodeks for visa, som for tiden drøftes i EU-regi, stilles forslag om at etablere muligheden for at et repræsenterende Schengenland kan give afslag på visum på vegne af et repræsenteret Schengenland, dvs. at det vil være op til den enkelte medlemsstat at beslutte, om man vil give et andet lands repræsentation en sådan kompetence. Det vides endnu ikke, om forslaget vil vinde støtte hos medlemslandene og Europa-Parlamentet.