Dato:

24. november 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4009-83

Sagsbeh.:

HBS

Fil-navn:

L 10 – spm 17

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 17 ad L 10 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 19. november 2008.

 

Spørgsmål:

”Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 2 yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at de danske repræsentationer får kompetence til at meddele afslag på visum?”

 

Svar:

Et ændringsforslag kunne udformes således:

 

Ӯndringsforslag til

 

Forslag nr. L 10 om forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Effektivisering og smidiggørelse af adgangen til forretningsvisum og besøgsvisum)

 

Til § 1

 

1) Efter nr. 3 indsættes som nyt nr.:

 

01. § 47, stk. 2, 1. pkt. affattes således:

”Stk. 2. Der kan efter aftale mellem ministeren for flygtninge, indvandrere og integration og udenrigsministeren gives danske diplomatiske og konsulære repræsentationer i udlandet bemyndigelse til at træffe afgørelse i sager om visum samt til at udstede opholdstilladelse.”

 

[Udvidelse af de danske repræsentationers kompetence til at omfatte meddelelse afslag på visum]

 

 

 

Bemærkninger

 

Til § 1

 

Til nr. 1.

 

Med bestemmelsen udvides de danske repræsentationers kompetence i visumsager til også at omfatte meddelelse af afslag på en ansøgning om visum.”

 

Jeg kan ikke tilslutte mig et sådant ændringsforslag.

 

Som oplyst i min besvarelse af spørgsmål nr. 2, kan repræsentationerne alene udstede bona fide visum, hvis repræsentationen finder, at der ikke er risiko for ulovlig indvandring eller forstyrrelse af den offentlige orden, forhold til fremmede magter eller national sikkerhed. Repræsentationerne udsteder således kun visum i tilfælde, hvor ansøgningen umiddelbart kan imødekommes.

 

Alle visumansøgninger, der kræver en nærmere vurdering, sendes til afgørelse hos udlændingemyndighederne. Disse sager afgøres efter Integrationsministeriets notat om visumpraksis, som ikke er bindende for repræsentationerne.

 

Derfor er jeg ikke på nuværende tidspunkt umiddelbart indstillet på at give de danske repræsentationer kompetence til at meddele afslag på visumansøgninger.