Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Dato: 30. januar 2009
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 18. december 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (L 92).
Â
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. december 2008 fra Lejerforening Fyn, jf. L 92 - bilag 1.â€
Svar:
Som formand for Lejerforening Fyn foreslår Per Ankersø, at lovforslaget om udsættelser af lejere ændres, således at boligorganisationerne forpligtes til at underrette kommunen allerede ved afgivelse af påkrav i stedet for senest ved sagens oversendelse til fogedretten.
Som lovforslaget er formuleret, har boligorganisationen mulighed for at underrette kommunen på et tidligere tidspunkt, end ved sagens oversendelse til fogedretten. Lejeren har også mulighed for selv at kontakte kommunen med henblik på at få vurderet behovet for hjælp.
I regeringens overvejelser omkring fastsættelse af et tidspunkt for boligorganisationernes underretning til kommunen, er der foretaget en afvejning af hensynet til henholdsvis kommunerne og lejerne. I forhold til kommunerne har det været vigtigt at sikre, at de ikke belastes med flere sager end nødvendigt, og i forhold til lejerne har det været vigtigt at sikre, at der består en reel mulighed for at afværge en udsættelse af lejemålet.
Tal fra Boligselskabernes Landsforening (BL) viser, at mange restancesager finder en løsning i perioden mellem afgivelse af påkrav og sagens oversendelse til fogedretten. Hvis vi pålægger boligorganisationerne at underrette kommunen på påkravstidspunktet, vil kommunerne derfor blive pålagt at behandle mange sager, som allerede i dag løses uden kommunens medvirken.
Forslaget indebærer på den baggrund en reel mulighed for at afværge lejerens udsættelse af lejemålet, men det er klart, at dette også vil forudsætte en positiv medvirken fra boligorganisationernes side.
Karen Jespersen