Tak for de mange indlæg, der har været til lovforslaget om ændring af miljøbeskyttelsesloven, lovforslaget om udarbejdelse af grønne regnskaber.
Lovforslaget bygger, som den radikale ordfører, hr. Johs. Poulsen, også var inde på, på forslag fra et udvalg under Miljøministeriet til, hvordan man kan forenkle og modernisere de grønne regnskaber. Historisk set er det jo sådan, at de grønne regnskaber blev indført i dansk lov i 1995, så kom anden generation af de grønne regnskaber med den seneste lovændring i 2001, og man kan sige, at vi nu går i gang med tredje generation af de grønne regnskaber.
Det her koncept har eksisteret i 13 år. Det er jo et koncept, som skal udvikles, i takt med at behovene for og brugen af de grønne regnskaber ændres. Erhvervslivet har imidlertid opfattet de nuværende regler for de grønne regnskaber som administrativt meget tunge. I stedet for at være en hjælp til at fokusere på væsentlige miljøindsatser, har virksomhederne oplevet dem som en byrde.
Denne tredje generation af grønne regnskaber sætter derfor fokus på virksomhedernes miljøstrategiske indsats og på en større synlighed og tilgængelighed af de grønne regnskaber for borgerne. Herudover vil et tredje generation grønt regnskab kunne afleveres via it-systemet. Det er et meget tidssvarende system, og det er jo også det, der gør, at man så bevæger sig videre i den informationsteknologiske del af samfundsudviklingen.
Lovforslaget kommer også til at medføre betydelige administrative lettelser for erhvervslivet. Det har været en del af hele moderniseringsøvelsen, at man forenkler det mere. Lovforslaget bygger derudover også på, at man får gjort op med nogle af de administrative byrder, sådan at man får en reduktion, vel at mærke uden at vi forringer miljøet. Det er også helt i overensstemmelse med regeringens målsætning om at lette de administrative byrder for erhvervslivet. De administrative lettelser sker ved at indsnævre antallet af regnskabspligtige virksomheder, dels ved at stille færre formkrav, dels ved at indskrænke hyppigheden af rapporteringen.
Jeg vil også gerne understrege, at jeg jo fastholder de virksomheder, som har et stort forureningspotentiale, på at skulle udarbejde grønne regnskaber. Jeg tror, at offentlighedens fokus er rettet mod de største og mest miljøtunge virksomheder.
Derudover vil jeg også gerne gøre opmærksom på, at de regnskabspligtige virksomheder omfatter de virksomheder, som også er underlagt den såkaldte PRTR-forordning. Denne forordning bestemmer, at alle IPPC-virksomheder skal rapportere til et fælleseuropæisk register om deres emissioner til vand og luft samt affaldsmængder, der overskrider en fastsat tærskelværdi. En sådan IPPC-virksomhed er godkendelsespligtig efter EU's regler om miljøgodkendelse af visse forurenende virksomheder.
For de virksomheder, som fortsat skal udarbejde grønne regnskaber, lægges der med lovforslaget op til en række centrale ændringer. For det første vil virksomhederne få bedre mulighed for at målrette miljøberetningen i det grønne regnskab til de grupper, som virksomhederne opfatter som deres væsentlige målgrupper. For det andet skal virksomhederne i højere grad end tidligere formulere deres miljøstrategiske indsats ved at redegøre for deres politik, mål og indsats på miljøområdet.
For at styrke miljøberetningen yderligere foreslår regeringen at supplere med et krav om, at virksomhederne også skal redegøre for deres miljøteknologiske tiltag. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det vil medføre en mere proaktiv miljøteknologisk indsats fra virksomhedernes side og vil være med til at omsætte nogle af de tanker, som jeg også tidligere har givet udtryk for, nemlig at vi skal satse på at udvikle vores miljøteknologi. Det skal også nævnes, at de virksomheder, der i forvejen gør en stor indsats på miljøområdet, f.eks. virksomheder med miljøledelsessystemer, vil opleve, at der bliver stillet færre krav til dem.
Den sidste og centrale ændring er, at de grønne regnskaber bliver mere synlige og mere tilgængelige for borgerne og for virksomhedernes interessenter i almindelighed. Det er tanken, at virksomhederne skal forpligtes til selv at præsentere regnskaberne på deres hjemmeside, hvis de har en hjemmeside, og at Miljøministeriet digitaliserer de grønne regnskaber.
Når regnskaberne digitaliseres, får brugerne også lettere ved at finde dem og søge de ønskede informationer. Det kunne f.eks. være, at en borger ønskede at finde oplysninger om en virksomhed inden for et bestemt geografisk område, som udleder et bestemt stof, eller at se udslippet af et forurenende stof over en længere tidsperiode for en bestemt branche. Mulighederne er jo rigtig mange, når man gør brug af den digitale løsning.
Lad mig også sige, at jeg har igangsat et arbejde, som vil medføre, at virksomhederne fremover kan gå ind via den fælles offentlige hjemmeside og afrapportere digitalt gennem det, der hedder www.virk.dk. Her skal virksomhederne kunne aflevere deres miljødata i forbindelse med deres grønne regnskaber.
Efter den nyligt vedtagne lov om ændring af årsregnskabsloven skal virksomhederne redegøre for deres samfundsansvar, herunder miljø- og klimamæssige forhold. De grønne regnskabers og årsregnskabslovens redegørelse for samfundsansvar er to regelsæt, som understøtter hinanden. Der bliver således ikke tale om nogen form for dobbeltrapportering.
Alt i alt mener jeg altså, at det her lovforslag er en revitalisering af de grønne regnskaber, et koncept, som virksomhederne vil finde mere anvendeligt, når de skal berette om deres miljøforhold og føre deres miljøpolitik ud i livet, og det betyder også en miljøredegørelse, som forbrugerne i højere grad vil efterspørge.