Dato:            19. februar 2009

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2008-1422-296

Sagsbeh.:     stl

Fil-navn:      Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 3 ad L 85, som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 23. januar 2009.

 

Spørgsmål 3:

"Vil ministeren oplyse om der er etableret behandlingstilbud til de mænd, der i lighed med spiseforstyrrelser – dog med omvendt fortegn – har en unaturligt optagethed af ikke at miste kropsvægt og derfor er afhængige af at dope sig, jf. at en begrænsning af markedet også går gennem forebyggelse og behandling? "

 

 

Svar:

Mænd med et dopingmisbrug grundet en unaturlig optagethed af ikke at miste kropsvægt bliver i visse behandlingskredse betegnet som lidende af ”megareksi”. Dette er imidlertid ikke en diagnose i henhold til WHO’s ICD-10 diagnoseregister og er ikke beskrevet som en selvstændig sygdom som fx anoreksi.

 

Der findes velbeskrevne behandlingsprogrammer inden for det etablerede sundhedsvæsen til patienter med personlighedsforstyrrelser med selvskadende træk - en diagnosegruppe som passer på disse mænd. Men et decideret målrettet tilbud til patienter med unaturlig optagethed af ikke at miste kropsvægt er ikke etableret.

 

Anti Doping Danmark har oplyst, at der i regi af Glostrup Kommune i det frivillige behandlingstilbud ”Rusnavigatørerne” arbejdes på at udvikle behandlingstilbud til unge med et problematisk brug af dopingmidler. På Bispebjerg Hospital er der endvidere planer om at etablere et ambulatorium til fysiologisk og psykiatrisk behandling af misbrugere af anabole androgene steroider.