Dato:            16. februar 2009

Sags nr.:       0900035

Sagsbeh.:     SUMHBR / Sundhedspolitisk kontor

Dok nr.:        241

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 2 (ad L 82), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 20. januar 2009.

 

Spørgsmål 2:

"Ministeren bedes orientere om, hvorledes muligheden for, at patienter og pårørende kan indrapportere utilsigtede hændelser anonymt tænkes administreret."

 

 

Svar:

Patienter og pårørende vil have mulighed for at rapportere anonymt. Sundhedspersoner vil ligeledes – som det også er tilfældet i dag – kunne rapportere anonymt.

 

Der kan imidlertid være fordele forbundet med, at den rapporterende i forbindelse med rapporteringen har oplyst sin identitet. Det giver mulighed for, at de personer i regioner og kommuner, der arbejder med patientsikkerhedsordningen, kan tage kontakt til den rapporterende, f.eks. hvis der er behov for flere oplysninger om en utilsigtet hændelse for, at hændelsen nærmere kan analyseres. Det kan derfor understøtte patientsikkerhedsarbejdet, at den rapporterende har oplyst sin identitet. I det hidtidige arbejde med patientsikkerhedsordningen på sygehusene er sundhedspersonerne af den grund i praksis blevet opfordret til at oplyse deres identitet ved rapporteringen, og hovedparten af sundhedspersonernes rapporteringer er i praksis sket ikke-anonymt.

 

Af den generelle information, der skal gives patienter og pårørende om rapporteringsadgangen, vil det fremgå, at der er mulighed for at rapportere anonymt, men det forventes samtidig beskrevet, hvilken forskel det kan gøre, om vedkommende har oplyst sin identitet.