Dato:            26. januar 2009

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-1200-224

Sagsbeh.:     hbr

Fil-navn:      patientsikkerhed/spm1 patientrapportering

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (ad L 82), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 13. januar 2009.

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. december 2008 fra Danske Patienter, jf. L 82 - bilag 4.”

 

Svar:

Danske Patienter anfører, at der er dokumentation for, at patienter og pårørende opfanger utilsigtede hændelser og fejl, som sundhedspersonalet ikke opdager. Danske Patienter mener derfor, at patienter og pårørende hurtigst muligt bør gives adgang til at rapportere utilsigtede hændelser, og at patienter og pårørende allerede nu bør have mulighed for at rapportere i den sekundære sundhedssektor.  

 

Jeg er helt enig med Danske Patienter i, at patienter og pårørende i mange tilfælde har en viden om utilsigtede hændelser, som der kan læres af i sundhedsvæsenet. Det er derfor regeringen med lovforslaget vil give patienter i alle dele af sundhedsvæsenet og deres pårørende en rapporteringsadgang. Dermed forpligtes regioner og kommuner til at lade de utilsigtede hændelser, der rapporteres af patienter og pårørende, indgå i patientsikkerhedsarbejdet.

 

Jeg mener samtidig, at patienter i alle dele af sundhedsvæsenet og deres pårørende bør have de samme muligheder for at rapportere utilsigtede hændelser. Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, hvis det i første omgang kun skulle være nogle patienter, der har mulighed for at rapportere. Derfor er det forudsat i lovforslaget, at patientrapporteringen skal træde i kraft på samme tidspunkt i alle dele af sundhedsvæsenet, herunder også i den sekundære sundhedssektor.

 

Patienter og pårørendes rapporteringsadgang skal efter lovforslaget træde i kraft senest ét år efter, at rapporteringssystemet udvides til den primære sundhedssektor. Udvidelsen til den primære sundhedssektor forventes at træde i kraft i første halvår af 2010, hvor der kan være udviklet en ny elektronisk database til brug for rapporteringen. Patientrapporteringen vil således skulle træde i kraft senest i 2011.

 

Når patientrapporteringen foreslås at træde i kraft lidt senere end den øvrige del af lovforslaget, skyldes det, at det kræver mere forberedelse hos myndighederne at håndtere patientrapportering end rapporteringer fra sundhedspersoner. Der er bl.a. et særligt behov for, at patienter og pårørende vejledes om, hvad rapporteringen af en utilsigtet hændelse indebærer, og hvordan en sådan rapportering adskiller sig fra klage- og erstatningssystemet. Med den foreslåede ikrafttræden får den primære sundhedssektor mulighed for at få erfaring med rapporteringssystemet, inden patientrapporteringen træder i kraft. Efter min opfattelse er patienterne bedst tjent med, at de på den måde er sikret ordentlig vejledning om ordningen fra starten.