Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Udveksling af oplysninger som led i politiets samarbejde med de sociale myndigheder og psykiatrien) (L 79), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen (SF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Anne Fode

 

 


Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Udveksling af oplysninger som led i politiets samarbejde med de sociale myndigheder og psykiatrien)

(L 79):

 

”Hvordan vil ministeren rent praktisk sikre sig, at udvekslingen af oplysninger ikke bliver brugt i efterforskningsøjemed?”

 

Svar:

 

Lovforslaget indeholder en bestemmelse om, at oplysninger ikke må videregives med henblik på efterforskning af straffesager. Den foreslåede bestemmelse svarer til den gældende ordning vedrørende SSP-samarbejdet.

 

SSP-samarbejdet har eksisteret i mange år, og bestemmelsen om, at videregivelse af oplysninger om enkeltpersoners rent private forhold ikke må ske med henblik på strafferetlig efterforskning, blev indført i retsplejeloven i 1990. Justitsministeriet er ikke bekendt med, at bestemmelsen skulle have givet anledning til problemer i praksis, og ministeriet forventer derfor heller ikke, at den tilsvarende bestemmelse i lovforslaget vil give anledning til praktiske problemer.

 

Bestemmelsen er ikke til hinder for, at medarbejderne hos de myndigheder, der indgår i samarbejdet, vil kunne anmelde strafbare forhold til politiet, men dette skal i givet fald ske uden for SSP- eller PSP-regi.

 

Lovforslaget tilsigter således ikke at ændre noget i de situationer, hvor det følger af f.eks. sociallovgivningen, at der består en anmeldelsespligt.

 

Sker det i særlige tilfælde, at politiet gennem PSP-samarbejdet bliver bekendt med oplysninger, som kan have betydning for efterforskningen af en straffesag, vil politiet kunne benytte oplysningerne i forbindelse med efterforskning.

 

Den foreslåede bestemmelse udelukker derimod, at politiet med henblik på efterforskning i PSP-samarbejdet indhenter oplysninger med det formål at bruge oplysningerne til efterforskning.