Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 75) Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) (Forhøjelse af fribeløb, forsørgertillæg og handicaptillæg, ophør af dobbeltklipordningen, obligatorisk digital ansøgning, fleksibel låneordning m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 4. december 2008 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 5:

”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 4/12-08 fra Gymnasieskolernes Lærerforening, vedr. L 75 (Om statens uddannelsesstøtte), jf. L 75 - bilag 6?”

 

Svar:

Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) har ved brev af 4. december 2008 appelleret til, at Folketingets Uddannelsesudvalg ændrer lovforslag nr. L 75, så forberedende voksenundervisning (FVU) kan tælle med i opgørelsen af det skemalagte ugentlige timetal for SU-berettigende enkeltfagsundervisning sammen med hf-enkeltfagsundervisning. GL anfører, at foreningen er blevet opmærksom på et alvorligt problem i lovforslaget, som består i, at lovforslaget ikke gør det muligt at lade deltagelse i FVU indgå i timetallet sammen med hf-enkeltfagsundervisning, men at denne mulighed udelukkende er forbeholdt almen voksenuddannelse (avu).

 

Efter de gældende SU-regler kan der gives SU til blandt andet avu på samme niveau som folkeskolens afsluttende prøver og til ungdomsuddannelse, herunder studieforberedende enkeltfagsundervisning for voksne. Den SU-berettigende enkeltfagsundervisning omfatter blandt andet avu og studieforberedende enkeltfagsundervisning til højere forberedelseseksamen (hf) eller en kombination heraf, og er som hovedregel SU-berettigende, når den samlede ugentlige skemalagte undervisningstid er på minimum 23 timer.

 

Med lovforslaget bliver det muligt at få SU til alle niveauer af avu. Samtidig bliver det muligt for uddannelsessøgende på 18 og 19 år at få SU til FVU sammen med avu-fag. Det vil også med vedtagelse af SU-lovforslaget være muligt at medregne hf-enkeltfagsundervisning i timetallet til SU-berettigende enkeltfagsundervisning i kombination med FVU sammen med avu.

 

Det er lagt til grund for lovforslaget, at SU-ansøgere, der tager FVU for at opnå de grundlæggende færdigheder i dansk og matematik, som denne undervisning kan give dem, også vil have avu-fag. Undervisningsministeriet har ikke inden for den givne tid kunnet få klarlagt behovet for at kombinere FVU med hf-enkeltfagsundervisning alene, og da der kan være en mulighed for utilsigtet brug af en sådan ordning, har henvendelsen fra GL ikke givet anledning til ændring af lovforslaget.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder