Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. december 2008

2. udkast

(Ændringsforslag)

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

(Forhøjelse af fribeløb, forsørgertillæg og handicaptillæg, ophør af dobbeltklipordningen, obligatorisk digital ansøgning, fleksibel låneordning m.v.)

[af undervisningsministeren Bertel Haarder]

 

1. Ændringsforslag

Undervisningsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 19. november 2008 og var til 1. behandling den 25. november 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.

Dispensation fra 30-dagsreglen

 Udvalget indstiller, at lovforslaget kommer til 3. behandling tidligere end 30 dage efter lovforslagets fremsættelse.

 Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 26. september 2008 dette udkast til udvalget, jf. 2007-08, 2. samling, alm. del - bilag 381. Den 18. november 2008 sendte undervisningsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

 Sammenslutningen af Unge med Handicap

Sygeplejerskestuderende på VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg og

Gymnasieskolernes Lærerforeningen.

Undervisningsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputation

Endvidere har Sammenslutningen af Unge med Handicap mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 6 spørgsmål til undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   undervisningsministeren tiltrådt af: < >

Til § 1

   1) Nr. 29 affattes således:

»29. § 42, stk. 1, affattes således:

»De afgørelser, som styrelsen kan træffe, kan efter styrelsens bestemmelse helt eller delvist henlægges til uddannelsesinstitutionerne. Styrelsen kan også bestemme, at en uddannelsesinstitution træffer afgørelser om uddannelsesstøtte til uddannelsessøgende, der er indskrevet på og gennemgår uddannelse på en anden uddannelsesinstitution. Uddannelsesinstitutionen kan indhente de oplysninger, der er nævnt i § 39, stk. 1-3, jf. stk. 9, samt oplysninger fra andre uddannelsesinstitutioner, der har betydning for afgørelser om uddannelsesstøtte, hvis en afgørelse er henlagt til institutionen, eller hvis det følger af loven, at institutionen skal træffe afgørelsen.««

[Præcisering af uddannelsesinstitutionernes kompetence]

Til § 2

   2) Efter stk. 3 indsættes som nyt stykke:

»Stk. 4. § 2, stk. 3, 3. pkt., i SU-loven, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 2, har virkning for ansøgninger om godkendelse af uddannelser i udlandet som støtteberettigende, der modtages i styrelsen den 1. januar 2009 eller senere.«

Stk. 4 bliver herefter stk. 5.

[Præcisering af ikrafttræden]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås, at det bliver styrelsen, der bestemmer, om afgørelser om uddannelsesstøtte skal henlægges til en uddannelsesinstitution. Herudover foreslås det, at hvis styrelsen bestemmer, at en institution træffer afgørelse om uddannelsesstøtte for uddannelsessøgende på en eller flere andre institutioner, så kan uddannelsesinstitutionen fra den eller de andre pågældende uddannelsesinstitutioner indhente de oplysninger, som har betydning for afgørelser om uddannelsesstøtte. Ændringerne ønskes gennemført for at skabe mulighed for samarbejde mellem flere uddannelsesinstitutioner om SU-administrationen. Et samarbejde vil alene være en mulighed, som kan aftales mellem institutionerne, hvis de finder, at det er et hensigtsmæssigt middel til at opnå de effektiviseringsgevinster, der er forudsat gennemført i forbindelse med digitaliseringen af SU.

Til nr. 2

Med lovforslag nr. L 75 forslås det under § 1, nr. 2, at ændre SU-lovens § 2, stk. 3, så uddannelsessøgende, der ikke er registrerede som udrejst, jf. § 24, stk. 5 og 6, i lov om Det Centrale Personregister, undtages fra kravet om 2 års sammenhængende ophold i Danmark inden for de sidste 10 år forud for ansøgningstidspunktet som betingelse for retten til SU til uddannelse i udlandet (2-årsreglen). Det foreslås i § 2, stk. 1, i lovforslag nr. L 75, at ændringen af SU-lovens § 2, stk. 3, træder i kraft den 1. januar 2009.

Med den foreslåede ændring af § 2 i lovforslag nr. L 75, præciseres det, at ændringen af SU-lovens § 2, stk. 3, kommer til at gælde for ansøgninger om godkendelse af uddannelser i udlandet som støtteberettigende, der modtages i styrelsen den 1. januar 2009 eller senere.

 Sophie Løhde (V) Â  Britta Schall Holberg (V) Â  Malou Aamund (V) Â  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) Â  Troels Christensen (V) Â  Martin Henriksen (DF) nfmd.  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Charlotte Dyremose (KF) fmd.  Villum Christensen (LA) Â  Christine Antorini (S) Â  Carsten Hansen (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Niels Christian Nielsen (S) Â  Pernille Vigsø Bagge (SF) Â  Nanna Westerby (SF) Â  Marianne Jelved (RV) Â  Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Liberal Alliance (LA)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 75

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra undervisningsministeren

2

Henvendelse af 25/11-08 fra sygeplejerskestuderende på VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg

3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af forslaget

4

Henvendelse af 1/12-08 fra Sammenslutningen af Unge med Handicap

5

Tidsplan for udvalgets behandling af forslaget

6

Henvendelse af 4/12-08 fra Gymnasieskolernes Lærerforening

7

1. udkast til betænkning

8

Ændringsforslag fra undervisningsministeren

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 75

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om SU og timetallet for statens studenterjobs, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelsen af 25/11-08 fra studerende på sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om kommentar til henvendelsen af 30/11-08 fra Sammenslutningen af Unge med Handicap, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om ministeren er indstillet på i fremtidige forhandlinger at drøfte den problemstilling som Sammenslutningen af Unge Med Handicap har rejst i henvendelsen til udvalget, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om kommentar til henvendelsen af 4/12-08 fra Gymnasieskolernes Lærerforening, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om digitaliseringen af SU-systemet åbner mulighed for, at unge, der fylder 18 år, kan søge SU oftere end i dag, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå