København, den 4. september 2008

 

 

 

Bemærkninger fra Ledernes Hovedorganisation til udkast af 14. august 2008, forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Tilpasninger som følge af E-indkomstregistret mv.)

 

Ledernes Hovedorganisation, LH, har følgende bemærkninger:

 

Generelt om opgørelse af optjening af timer til beskæftigelseskrav

Det fremgår af bemærkningerne, at der ved opgørelsen af de forskellige beskæftigelseskrav fremover skal lægges vægt på den periode, hvori lønnen udbetales og indberettes i E-indkomstregistret , dvs. uanset hvornår arbejdet udføres.

 

Efter lovforslaget ændres der ikke i de nugældende regler om beregning af fradrag for arbejdstimer under ledighed eller efterløn, hvor man fortsat lægger vægt på, hvornår arbejdet er udført, uanset hvornår arbejdsindtægten udbetales og indberettes.

 

Vi går ud fra, at reglen i lovens § 74 e, stk. 3, om lempet fradrag i efterløn for de første optjente 30.000 kr. i et kalenderår fortsat følger princippet om, hvornår arbejdstimerne faktisk udføres, således at en eventuel indberetning i det ny kalenderår af en indtægt, som hidrører fra arbejde udført i det foregående år, ikke får betydning.

 

Til § 63, lovforslagets § 1, nr. 13-16

Beskæftigelseskravet efter tab af dagpengeret pga gentagelsesvirkning er i dag på mere end 300 timer inden for en periode på 10 uger. Med forslaget bliver kravet ændret til 390 timer inden for en sammenhængende periode, der dækker 3 måneder ved månedsindberetninger – eller 360 timer ved en periode på 12 uger ved uge- eller 14 dagesindberetninger.

 

Med forslaget sker der en forøgelse af selve kravet til arbejdstimerne med op til 30 pct. fra 300 timer til 390 timer. Uanset at optjeningsperioden forlænges tilsvarende, har kravet til antallet af arbejdstimer for at genoptjene ret til dagpenge i sig selv en afgørende betydning, særligt for et medlem, som har vanskeligt ved at opnå en længerevarende fast tilknytning til arbejdsmarkedet,

 

Da der i forvejen er gennemført skærpelser på sanktionsområdet foreslås det, at forslaget justeres, så det for det enkelte medlem opleves mere neutralt.

 

 

Med venlig hilsen

 

Carsten Ramhøj

Ledernes Hovedorganisation